Samen met » Verhalen uit de ACT » Consulenten Amateurkunst stellen zich voor

Consulenten Amateurkunst

Een beeldhouwer wil tijdens zijn expositie een dj laten draaien. Een toneelgezelschap zoekt een goede repetitieruimte of een groep rappers wil een festival organiseren. Zo maar drie wensen die de nieuwe consulent amateurkunst en drie ondersteunend consulenten kunnen oplossen. Maak kennis met de drijfveren, aanpak en achtergronden van dit nieuwe initiatief.
 
Wat doen consulenten amateurkunst?
Het voorjaar van 2016 staat in het teken van gesprekken in de stad. Ze gaan op zoek naar de behoeftes in de stad. Wat hebben schrijvers nodig? Wat zoekt een balletschool? Hoe krijg je als koor een groter publiek? Waarom verdwijnen sommige festivals? Het culturele leven in Breda bestaat uit tal van eilandjes die veel van elkaar kunnen leren, weten de consulenten. Tijdens die verkenningbrengen ze de echte behoeftes van cultureel Breda in kaart en gaan ze natuurlijk op zoek naar oplossingen. Eén van hun eerste initiatieven is in elk geval de introductie van een onlineplatform waar vraag en aanbod van cultureel Breda elkaar ontmoeten en het organiseren van netwerkbijeenkomsten
 
En daarna?
Je hoeft niet te wachten, je kunt ze nu al voor al je culturele vragen benaderen. De consulenten willen alle kunstenaars helpen om succesvoller te zijn. Dat doen ze door mensen en initiatieven met elkaar te verbinden, door vragen te beantwoorden en te verwijzen naar mogelijke (financiële) ondersteuning. En nog veel meer. Waar dan ook in de stad. Kortom, zij zijn de verbinders, de spin in het web van cultureel Breda.
 
Waarom zijn de consulenten amateurkunst er?
Landelijke trend is dat het verenigingsleven - van fanfare tot toneelvereniging - terugloopt, maar dat het aantal individuele kunstenaars op peil blijft. Het geschatte aantal amateurkunstenaars in Breda is 85.000! En al die amateurkunstenaars hebben regelmatig behoefte aan ondersteuning, partners of een publiek. Individueel vind je niet makkelijk de weg. De gemeente Breda staat pal achter het belang van een rijk cultureel leven. Cultuur brengt mensen met elkaar in contact en dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van leven toeneemt.
Om één van consulenten aan te halen: ‘Samen zingen is puur geluk.’ De consulenten zijn afkomstig van Nieuwe Veste, juist daar zit de kennis van de Bredase cultuur.
 
Voor wie zijn ze er?
Iedereen die bezig is met cultuur. De urban artiest, de schrijver, de zangleraar of de multimediaontwerper, iedereen die zoekt, een vraag heeft of simpelweg eens wil sparren over de
mogelijkheden in de stad.

 
Hoe schakel je een consulent in?
Schiet ze aan als je ze ergens tegenkomt of stuur ze een mailtje (amateurkunst@nieuweveste.nl). Alle reacties worden enorm gewaardeerd. Want hoe meer de consulenten weten, des te meer ze kunnen doen! Bellen kan ook: 06-54974478.
 
Sterker Breda
“Als klein kind in Breda zong ik al. Dat ben ik ook altijd blijven doen. Juist via het zingen en dirigeren kom ik in contact met veel nieuwe mensen. Dat vind ik nog altijd het leuke van cultuur, dat je samen iets maakt en dat je elkaar beter leert kennen. Dat geldt eigenlijk voor mijn opdracht als consulent. Ik krijg de kans om iets voor de stad te betekenen en met veel mensen te overleggen hoe we samen dat culturele klimaat kunnen verbeteren. We gaan ervoor zorgen dat de stad er straks sterker voor staat. Want vergeet ook niet dat een goed cultureel klimaatbelangrijk is voor het imago van de stad. Dan overwegen bedrijven en mensen sneller Breda als nieuwe plek.”
 
Ruben de Grauw
Consulent Amateurkunst
(Muziek - Theater)

 
Prachtige kruisbestuiving
“Ik denk dat het amateurveld er beter van wordt. We kunnen schrijvers die – als ze het nodig hebben – informeren over waardevolle projecten. Denk bijvoorbeeld aan een schrijfwedstrijd of een online uitgever. Als docent creatief schrijven ben ik vooral bezig met mijn cursisten, maar het is juist zo aardig dat ik nu ook allerlei andere culturele initiatieven in beeld krijg. Zo gaan dansers binnenkort dansen op teksten van mijn cursisten. Die kruisbestuiving door de hele stad heen is prachtig mooi. De schrijver op de zolderkamer verbinden met een graffiti-artiest. Naar dat soort verbindingen kijk ik uit.”
 
Peter van der Graaf
Ondersteuning Consulent
Amateurkunst – Schrijven

 
Haal meer uit jezelf
“Ik zie een diepe behoefte bij mensen om zichzelf te ontplooien. Als stad heb je ook een taak om dat mogelijk te maken. In mijn vakgebied werk ik met heel veel disciplines samen en zie ik spannende projecten van de grond komen. Het zou toch heel erg mooi zijn als meer mensen uit Breda beter weten wat er allemaal mogelijk is. En dat er dus nog meer spannende projecten van de grond komen én mensen daardoor meer uit zichzelf halen. Mijn oproep is dan ook: laat van je horen. Wij zijn nieuwsgierig naar alle ideeën en plannen die er leven in de stad. Vervolgens laten wij je weten hoe we een bijdrage kunnen leveren. Of adviseren we bijvoorbeeld de gemeente om actie te ondernemen.”
 
Daniëlle Roberts
Ondersteuning Consulent
Amateurkunst – Beeldend

 
Aandacht voor kleine projecten
“Ik wil de stad laten zien wat er allemaal mogelijk is. En dat is veel meer dan mensen vaak denken. Als we alle oefenlokalen, kennisnetwerken, initiatieven en wat al niet meer, beter in beeld hebben, dan kunnen Bredanaars daarvan profiteren. De gemeente helpt vooral de georganiseerde kunst, daarvoor is budget. Als wij er nou voor zorgen dat al die kleine initiatieven en projectjes ook in beeld komen, dan kunnenwe dat onder de aandacht brengen van de gemeente en kan ze besluiten om daar budget of faciliteiten voor vrij te maken.”
 
Josephine Voets
Consulent Urban
Ondersteuning Consulent
Amateurkunst – Dans