Samen met » Culturele Markthal

Culturele Markthal

De Culturele Markthal geeft jou de beurt. Hier kan je je creativiteit de ruimte geven om die veelbelovende ideeën tot leven te brengen. Samen muziek maken om de ander te laten genieten. Kunst ontdekken om de schoonheid ervan te ervaren. Kennis opdoen door de ander te ontmoeten rondom lokaal relevante onderwerpen. De taal beheersen om de ander te verstaan. Je eigen mening vormen om de wereld een stapje verder te brengen. Jezelf kunnen uiten omdat jij de moeite waard bent. Nieuwe Veste verbindt mensen met taal, creativiteit en kunst en met elkaar.

Zo helpen we het leven van Bredanaars rijker en beter te maken. Een leven lang. We doen dit door communities te bouwen rondom lokaal relevante thema’s. Wil je hierover met Nieuwe Veste in gesprek? Heb je een idee, wil je iets organiseren, of wil je gebruik maken van onze faciliteiten? Vraag het aan Nieuwe Veste via dit contactformulier.En jij kan meedoen!
 

Horeca Bomen
Naast alle plekken in het gebouw kun je ook in de tuin bij de monumentale moerbeibomen genieten met een hapje of drankje van BOMEN. Tussen de boeken, de optredens en het Bredaplein is dit een bijzondere plek in Breda. Ook het fantastische terras is een verborgen parel!

Historie en modern samen
Het bijzondere gebouw bestaat uit een modern deel met grote raampartijen en uit een historisch pand met een rijke geschiedenis, Huis Ocrum. Hierdoor ontstond 25 jaar geleden een unieke locatie waarbij geschiedenis, heden en toekomst in elkaar overliepen. De bibliotheek verhuisde van de Karrestraat naar de begane grond van het pand aan de Molenstraat. De lessen in beeldende kunst werden gegeven in Huis Ocrum en de muzieklessen kregen een plek aan de Molenstraat op de tweede verdieping.
 
Rijksmonument
Huis Ocrum is sinds 1966 een rijksmonument. Na de grote stadsbrand in het jaar 1534 kochten twee edellieden een stuk grond met een afgebrand huis en besloten daar een hofhuis te bouwen, het huis Ocrum. Dit pand heeft in de loop der eeuwen verschillende functies gehad: klooster, kazerne, weeshuis en kunstacademie. Uiteindelijk werd het in de jaren negentig gerestaureerd en ingericht en vormt het een deel van het centrale gebouw van Nieuwe Veste.
 
Zwarte moerbeibomen
Huis Ocrum is niet het enige monument dat terug is te vinden in het gebouw van de bibliotheek en het centrum voor de kunsten. In de tuin staat namelijk een aantal monumentale moerbeibomen. Deze eeuwenoude bomen zijn gespaard bij de bouw van het pand. Sterker nog, de bomen waren een inspiratiebron voor elementen van het gebouw. Door de enorme raampartijen heb je bovendien een prachtig uitzicht op deze bijzondere monumenten. Ook nu wordt opnieuw rekening gehouden met deze bijzondere bomen.

Nieuwe Veste wil een bijdrage leveren aan persoonlijke ontwikkeling en burgerschap van alle inwoners van Breda, door een rol te spelen in het aanreiken van taal- en creativiteitsontwikkeling en het toegankelijk maken van kunst. Daarbij willen we alle kinderen een basis meegeven, jongeren stimuleren hun blik op de wereld te verbreden en volwassenen in staat stellen te participeren. Dit doen we door nóg meer samen te werken met partners in de stad aan een sociaal en cultureel levendig Breda.