Samen met » Een Creatieve Zomer » Deelnemers en hun werk

Deelnemers Een Creatieve Zomer

Een selectie van de deelnemers aan 'een creatieve zomer' en hun werk.
Maak kennis met de creativiteit van:

Koert Hommel & Pieter Tak

Koert Hommel tijdens cd presentatie Everything met de band Tik & Band

Makers: Koert Hommel, Pieter Tak
Leeftijden: 43 jaar, 66 jaar
Wijken: Belcrum, Breda Noord
 
In de band Tak & Band speelt Koert piano en Hammond. Tak & Band is een band rondom Pieter Tak, een ervaren Bredase singer/songwriter van veelal Engelstalige eigen songs. Pieter brengt eigen werk met Amerikaanse West Coast invloeden en Ierse klanken. Zijn teksten gaan over wat er speelt in de wereld, over 'lief en leed' dus. De band Tak & Band is flexibel in samenstelling; van 2 tot 4 muzikanten bij een huiskamer- of kleine kroegsetting tot een grotere bezetting voor een uitgebreider en meeslepender setting. Uniek, naast de muziek, is het leeftijd-verbindende karakter van de band: 'aan boord' zijn o.a. een twintiger, veertiger, vijftiger en meerdere zestigplussers!
 
Creatief hoogtepunt: In 2019 presenteerden ze hun nieuwste cd 'Everything'.


Marijke Hooghwinkel

Marijke Hooghwinkel

Maker: Marijke Hooghwinkel
Wijk: Spoorbuurt
 
Het onderwerp van beeldend kunstenaar Marijke is het onderweg zijn: 'met #aspectenvanonderweg; de Vaart der Lijn die ik teken; tocht van zoeken; het oneindig snijden van lijnen; het onderweg zijn is beweging. Dat is wat ik in deze tekeningen verbeeld.'


Bram bij de Uitvindfabriek

Bram bij de Uitvindfabriek

De Uitvindfabriek in Breda is een plek waar je overal creatieve uitspattingen tegenkomt. Hier, met zoveel spannende materialen om je heen, kun je niet anders dan creëren! 
 
Bram, 6 jaar, is een creatieve duizendpoot en altijd aan het knutselen. Veel thuis en als het even kan op school. Duplo, lego, maar ook met plakband, karton en piepschuim maakt Bram zijn creaties. Hij maakt het liefst vliegtuigen en ruimtevaartschepen. Hier in de uitvindfabriek beginnen de werkstukken die onder zijn handen ontstaan er al aardig op te lijken!


Mbugi Ansari

Een creatieve zomer: Mbugi Ansari

Maker: Mbugi Ansari
Leeftijd: 66 jaar
Wijk: Doornbos
 
Mbugi Ansari is beeldend kunstenaar, geboren in Pakistan. Het grote schilderij 'Waiting for a lover' is geïnspireerd op de oude Perzische miniaturen die hij zag in India. Het duurde acht jaar om dit schilderij te maken: iedere dag schilderde hij een klein stukje om de concentratie zo puur en zuiver mogelijk te houden. De acryl techniek leerde hij van zijn leraar en collega Kees Mol.
 
Werk van Mbugi is momenteel te bekijken in Galerie Drift, Breda.
 

Henk Willemsen

Een creatieve zomer: Henk Willemsen

Maker: Henk Willemsen
Leeftijd: 80 jaar
Wijk: Boeimeer
 
Henk is 10 jaar geleden begonnen met schilderen. Eerst in olieverf en later overgestapt op acryl omdat hij het wachten op het drogen van de verf beu werd. Zijn vrouw meldde hem ooit aan bij de schilderles van Tatiana Korchagina. Nu schildert Henk het liefst thuis. Hij heeft inmiddels zoveel geschilderd dat hij naast zijn berging op meer plekken werk heeft opgeslagen!
 
Werk van Henk is vanaf t/m 20 augustus te zien op de expositie Een creatieve zomer in Nieuwe Veste.
 

Bredase meiden die tijdens SumerviBes Breda een theaterworkshop volgenden

Een creatieve zomer: Bredase meiden tijdens SummerviBes Breda
 
Makers: deelnemers theaterworkshop tijdens SummerviBes Breda
Leeftijd: 6 tot 12 jaar
Wijk: diverse


Floris ThelissenMaker: Floris Thelissen
Leeftijd: 26 jaar
Wijk: Brabantpark

Ik vind het leuk om mijn eigen hand aan mijn hobby's te geven, skaten is voor mij ook een hobby waar ik graag mee bezig ben. Een skatedeck is in principe een gebruiksvoorwerp wat ook een canvas kan zijn, je kan jezelf als persoon erop laten zien wie jij bent of waar je voor staat. Nu skate ik er nog op, maar wanneer ik een nieuw deck nodig heb wordt deze aan de muur gehangen!

Mijn afstuderen van AKV St. Joost was mijn creatieve hoogtepunt, ik ben afgestudeerd in de richting Illustratie en Animatie maar heb geen traditionele Illustratie of Animatie gemaakt voor mijn afstuderen. Ik heb verhalen verteld door metaal en hout te combineren in een installatie waar 3D houten laser gesneden portretten in meerdere lagen emotie toonden en tegelijkertijd gegraveerd waren met het verhaal wat bij de emotie toont. Deze koppen waren bevestigd op zelf gelaste metalen standaarden met een roterende kop bovenop zodat je inclusief zaklamp op zoek kon gaan (in de duisternis) naar de verhalen die bij de gezichten horen.


Margot van MarrewijkMaker: Margot van Marrewijk
Wijk: Zandberg

Margot zit in een rolstoel en maakt schilderijen uit haar hart. Ze heeft veel meegemaakt in haar leven. Ondanks alles blijft ze de zonneschijn in haar leven zoals ze zelfs op één van haar schilderijen heeft geschilderd. Door mee te doen aan een creatieve zomer kunnen er meer mensen genieten van haar kunstwerken, hoopt ze. Neem een kijkje in haar huiskamer vol kunstwerken!

Eén van Margots schilderijen hangt vanaf vandaag op de 'creatieve zomer' expowand bij Nieuwe Veste!

Ali al MoueeMaker: Ali al Mouee
Leeftijd: 70 jaar
Wijk: Haagpoort

Creativiteit en kunst in het algemeen zijn voor mij heel belangrijk. Kunst maakt het leven mooier, het zegt zoveel over mensen. Ik kom uit Syrië en sinds enkele jaren woon ik in
Nederland. Dit schilderij maakte ik deze week, ik wilde iets vrolijks en kleurrijks maken, dat is gelukt!

Ans KavelaarsMaker: Ans Kavelaars
Leeftijd: 62 jaar
Wijk: IJpelaar/ Blauwe Kei

Mijn zusje wilde graag een vrolijk kleurrijk schilderij voor op haar witte muur in haar nieuwe huisje. Ze is er blij mee!


Ard VerhoeveMaker: Ard Verhoeve
Leeftijd: 53 jaar
Wijk: Brabantpark'

Als kind bouwde ik hutten, daar begon mijn creativiteit. Later maakte ik op de beslagen autoruit van mijn vader mijn eerste tekeningen. Mijn vader was architect en op een dag kreeg ik zijn tekentafel. Daar begon ik de tekeningen die ik op de autoruiten maakte, opnieuw te tekenen, ditmaal op papier. Toen ik in 2000 ziek werk, had ik ineens veel meer tijd en ben ik echt creatief geworden. Inmiddels werk ik met een computer. De tekeningen van vroeger waren het uitgangspunt voor de digitale werken van nu. Met poëzie, gitaar spelen en schilderen probeer ik zo origineel mogelijk te zijn.  Mijn werk is ook te zien in Galerie Triptiek, Breda.’


Yvonne OttervangerMaker: Yvonne Ottervanger
Leeftijd: 53 jaar
Wijk: Haagse Beemden‘

La Tintoretta’ neemt je mee naar Venetië waar ze haar hele leven woonde. Haar vader is de beroemde Venetiaanse schilder La Tintoretto die vele Venetiaanse interieurs beschilderde samen met zijn dochter. Zij verkleedde zich als jongen omdat ze alleen zo haar vader mocht assisteren. In de Middeleeuwen was het verboden voor vrouwen om te musiceren, te schilderen of op een andere manier artistiek te zijn. Haar vader signeerde daarom het gezamenlijke schilderwerk. Dit werk is geïnspireerd op het portret dat in opdracht van haar echtgenoot werd gemaakt. De bladmuziek die ze vast heeft is van Phillipe Verdelot: ‘Madonna per voi ardo’. La Tintoretta heeft haar geheim meegenomen in haar graf. Samen met haar vader en broer ligt ze begraven in een klein kerkje in het Noordoosten van Venetië.
Dit schilderij is een ode aan de vrijheid voor alle jongens en meisjes in 2020 als het gaat om het uiten van je creatieve talent.
Techniek: acryl en goudverf op linnen, 80 x 80 cm, 2019


Emily Pals-Reiniers

 


Maker: Emily Pals-Reiniers
Leeftijd: 46 jaar
Wijk: Zandberg
 
Sinds een aantal jaar ben ik gegrepen door het schilderen met olieverf. Ik schilder realistisch maar met een vlotte en energieke toets. Mijn onderwerpkeuze is gevarieerd: landschappen, portretten, huiselijke tafereeltjes. Ik schilder in mijn eigen atelier, bij de Nieuwe Veste of en plein air - ergens in de buitenlucht. Het contrast tussen natuur en het menselijke aspect hierin intrigeert me op dit moment zeer. Dit schilderij - olieverf op doek, 50x120 cm - brengt mens en natuur samen.
 
Meer werk van Emily is te zien op Instagram: @empathicdesign


Wendy Kooremans

 

Maker: Wendy Kooremans
Leeftijd: 34 jaar
Wijk: Haagse Beemden
 
Ik ben docent Omgangskunde en teken al zolang ik me kan herinneren. Naast lesgeven in het MBO onderwijs in Rotterdam houd ik me graag bezig met het creëren van illustraties voor kinderen en het schrijven van verhalen, gedichten en het aanwakkeren van creativiteit in anderen. Inspiratie haal ik uit mijn studenten, gekke levensvragen en mooie ontmoetingen met bijzondere mensen.


Trees Boin


 
Maker: Trees Boin
Leeftijd: 90 jaar
Wijk: Boeimeer
 
“Borduren is mijn passie! Daar kijk ik iedere dag weer naar uit. Als ik een vervelend huishoudelijk klusje moet doen, beloon ik mezelf door erna een uur te borduren, heerlijk!”


Linda SteenbergenMaker: Linda Steenbergen
Leeftijd: 33 jaar
Wijk: Liniekwartier

'Zoals een poppendokter poppen maakt, zo repareer en upcycle ik als spullendokter kringloopvondsten en persoonlijke gebruiksvoorwerpen. Zo maak ik boekenlampen van oude boeken, lijm ik scherven aan elkaar en weet ik wel raad met oude textielen. Het worden stuk voor stuk unieke producten die je echt niet meer wil weggooien!'


Marco van Tilburg

Maak kennis met de creativiteit van Marco van Tilburg

Maker: Marco van Tilburg
Leeftijd: 46 jaar
Wijk: Hoge Vught
 
'Ik ben beeldend kunstenaar op het gebied van schilderen en fotografie. Het is erg fijn jezelf in een schilderij te verdiepen en jezelf helemaal af te sluiten tot het klaar is. Bij de fotografie is het de enorme vrijheid die je hebt.'


Bert van Brakel

Maak kennis met de creativiteit van Bert van Brakel

Maker: Bert van Brakel
Leeftijd: 80 jaar
Wijk: Nieuw Wolfslaar
 
"Kunst is het zoeken naar nieuwe wegen om te communiceren."
"Schilderen is voor mij een heerlijk tijdverdrijf. Ik ben gehandicapt en aan huis gebonden. Elke week ga ik met de taxi naar de Bredase Schilderkring waar ik in goed gezelschap kan schilderen. Ik maak alleen schilderijen als mensen het me vragen. Het is fijn om iets te maken voor een ander. Ik werk nu aan een schilderij voor mijn cardioloog, als het af is stuur ik het in voor een creatieve zomer!"


Sanne Etienne

Maak kennis met de creativiteit van Sanne Etienne

Sanne Etienne
Leeftijd: 27 jaar
Wijk: Heuvel
 
"In de eerste maand van de corona maatregelen waren veel van mijn opdrachten stopgezet en ik zat ook van mijn andere werk thuis. Ik wou wel graag dingen blijven maken dus had ik een theepot voor mezelf beschilderd. Een paar vrienden vonden dat zo tof dat ik ook voor hun theepotten ben gaan beschilderen. Deze Alice in Wonderland theepot vind ik zelf de mooiste die ik heb gemaakt. Hij is vrolijk en kleurrijk en geeft me een vrolijk gevoel als ik er naar kijk."


Aloys Bekken

Maak kennis met de creativiteit van Aloys Bekken

Maker: Aloys Bekken
Leeftijd:73 jaar
Wijk: Overakker
 
"Deze brievenbus heb ik nu 4 jaar. Hoe ik ertoe kwam? Ik was een blok beton van de fundering van het afdak aan het stuk hakken toen de hakhamer het begaf. Toen zag ik dat er een lijf was ontstaan met een ijzeren pin die op de brievenbus stond. Intussen was ook de meterkast vernieuwd en had ik ineens twee ogen voor de brievenbus. Het is toch veel leuker thuiskomen met zo’n lachende brievenbus?"


Karin Nijenhuis

Een creatieve zomer: Karin Nijenhuis

Maker: Karin Nijenhuis
Leeftijd: 46 jaar
Wijk: Spoorbuurt
 
“Het schilderij 'weg van patronen' verbeeldt Roos die droomt van nieuwe wegen. Terugkerende thema’s in mijn werk zijn de mens en al zijn emoties en licht. Het werk is gemaakt met olieverf, op een doek van 150 x 100 cm.“


Henk Kooij

Een creatieve zomer: Henk Kooij

Maker: Henk Kooij
Leeftijd: 73 jaar
Wijk: Muizenberg-Kesteren
 
"Dit gedicht maakte ik in de Algarve, in Portugal. Ik heb dan de tijd om te mijmeren en me tot dichten te zetten. Verveling, rust, het is ideaal voor je creativiteit!"


Marion Thielen

Een creatieve zomer: Marion Thielen

Maker: Marion Thielen
leeftijd: 63 jaar
Wijk: Haagse Beemden
 
"Mijn creaties maak ik van wollen dekens: knuffels, kinderjasjes, giletjes en nog veel meer mooie producten. Ik verkoop aan winkels en sta regelmatig op kunstmarkten."


Janneke Slot

Een creatieve zomer: Janneke Slot

Maker: Janneke Slot
Leeftijd: 66 jaar
Wijk: Haagse Beemden
 
“Ik heb in de afgelopen maanden heel veel gewandeld. Het was zo bijzonder om overal lege landschappen te zien, vaak waren we de enige wandelaars.  Een hele vreemde gewaarwording. Gaandeweg ging ik foto’s maken van al die lege landschappen en plekken zonder mensen, zonder geluid. Ik noem de serie ‘Hello Emptiness’. Het is een hele verzameling geworden.”


Roel van Daal

Een creatieve zomer: Roel van Daal

Maker: Roel van Daal
Leeftijd: 56 jaar
Wijk: Fellenoord
 
“Ik houd van het werken met mijn handen en ik help graag vrienden en familie met allerlei creatieve uitdagingen in en om het huis. Tijdens de Corona maanden vroeg een goede vriend of ik een uniek tv meubel kon maken. Ik ben best trots op het resultaat!”


Luuk de GreefMaker: Luuk de Greef
Leeftijd: 51 jaar
Wijk: Hoge Vught
 
'Dit is een cover van het nummer 'Lovin you' van Minnie Riperton uit 1974. Een paar dagen voor deze opname speelde Harry Tuhusula dit nummer tijdens een repetitie van de OM band. Dat klonk zo lekker dat ik het thuis ook ging spelen, maar de versie van Harry is stukken beter!'


Jose Korsmit

Jose Korsmit

Maker: Jose Korsmit
 
“Ik ben beeldend kunstenaar en ik maak onder andere politieke tekeningen. Ik ben altijd onderweg met potlood, vulpen en papier. Waar ik ga of sta er komen altijd prikkels binnen ter inspiratie. Dan komen mijn diepste zielenroerselen naar boven en krijgen vorm op het papier. Dit werk heb ik speciaal gemaakt voor de demonstratie tegen racisme.”


Fiola van Nunen

Fiola van Nunen

Maker: Fiola van Nunen
Leeftijd: 52 jaar
Wijk: Blauwe Kei
 
“Tijdens de quarantaine was mijn zoon jarig. Ik vond het verschrikkelijk voor hem dat we niemand van onze vrienden en familie konden uitnodigen. Ik heb daarom gevraagd of ze een foto van zichzelf wilden sturen. Ik heb hier papieren poppetjes van gemaakt en ze lekker dicht bij elkaar gezet. Ik had niet verwacht dat hij er zo blij mee zou zijn. Ik heb de papieren familie de hele Coronaperiode laten staan, zo waren ze toch een beetje bij ons.”


Ad van Tolhuijsen

Ad van Tolhuijsen

Maker: Ad van Tolhuijsen
Leeftijd: 62 jaar
Wijk: Blauwe Kei
 
“Toen ik dit voorjaar aan huis gekluisterd was, ging ik eens goed rondkijken wat ik allemaal nog voor nuttigs kon doen. Mijn oog viel op de cavia’s in de tuin. Ik besloot een buitenverblijf voor ze te bouwen omdat het prachtig weer was en ik me kon voorstellen dat ze wel van wat meer zonlicht zouden willen. Omdat ik zoveel tijd had heb ik er zelfs een luchtbrug tussen gebouwd, zodat ze zelf kunnen kiezen in welk verblijf ze willen zijn. Het is een groot succes, de cavia’s (en wij) hebben de grootste lol in hun nieuwe woning. Grappig, maar dit had ik zonder Corona nooit bedacht, laat staan gemaakt!”


Carolijn Beckers

Carolijn Beckers

Maker: Carolijn Beckers
Wijk: Brabantpark
 
“Dit schilderij heb ik gemaakt onder het motto ‘als ik er niet naar toe kan, schilder ik het! Vive la douce France!”


Cees Smolders

Cees Smolders

Maker: Cees Smolders
Leeftijd: 75 jaar
Wijk: Haagse Beemden
 
“Deze tekeningen zijn gemaakt bij Ontmoetingscentrum de Sleutel waar ik in normale tijden op donderdagmiddag met een aantal mensen creatief bezig ben. Het is heerlijk om lekker bezig te zijn met kleuren en vormen. Eerst de constructies opzetten en dan invullen met allerlei verschillende kleurpotloden. Het formaat is meestal 35 x 50 cm, ook wel eens A3 formaat. Het is heerlijk ontspannend.”


Margarita Aldana Gonzalez-Slagboom

Margarita Aldana Gonzalez-Slagboom

Maker: Margarita Aldana Gonzalez-Slagboom
Leeftijd: 52 jaar
Wijk: Wisselaar
Schilderij: Acryl op doek met textiel, 120 x 40 cm
 
“Ik en mijn parallelle wereld drukken mijn spirituele ervaringen uit die de visie van mijn leven hebben veranderd. In mijn zoektocht naar wie ik ben en wat ik hier doe, bevraag ik ALLES: mijn familie, mensen, mijn levenservaringen en waarom en hoe Ik leef, mijn huwelijk met een pastor, etc. Binnen deze zoektocht,  laat mijn naam, Dalia Margarita de kleuren naar voren komen en weerspiegeld worden in mijn schilderij.”Meer deelnemers en hun werk
Nieuwsgierig naar alle inzendingen?  Volg Een Creatieve Zomer op Facebook en Instagram!
 
FacebookInstagram /eencreatievezomer
#eencreatievezomer