Deelnemers Zuiderwaterliniefestival in Breda

Dansnest + Lucifers slagwerk 
Speciaal voor dit festival gaan de makers van Dansnest de bijzondere samenwerking aan met Lucifers Slagwerk. De choreografie wordt gecreëerd op Het Kasteelplein en geïnspireerd op het thema grenzen. Een pakkende combinatie van dans, slagwerk en gebruik van ruimte midden in een stroom van voorbijgangers die het historische plein doorkruisen. Een modern slagveld van fysieke interacties tussen dansers, muzikanten en voorbijgangers in het decor van het Kasteel van Breda.
Dansnest
Dansnest maakt een dansvoorstellingen in de openbare ruimte betrekt de omgeving, verbindt en maakt de kracht en identiteit van een plek zichtbaar; door de ruimte te beschouwen als een plek waar je kunt spelen, experimenteren en je laat inspireren tot het ontstaan van een nieuwe choreografie. Elke choreografie is een dynamische zoektocht naar interactie tussen de dansers, de omgeving en de omstanders.
Makers: Nana van Moergestel en Neel Brans. Dansers: Ischa Havens, Annelies Mertens, Ivana Tomasevic, Charlotte Thyssen

Lucifers Slagwerk weet met een combinatie van verschillende drumstijlen, ervaringen, achtergronden en interesses tot muzikale hoogtepunten te komen. Energie, virtuositeit en groove staan centraal en van een stukje humor zijn ze zeker niet vies.
Muzikanten: Silvester van Rijckevorsel en Tim Duijf

www.dansnest.nl 
www.lucifersslagwerk.nl


Amapola 
De Spanjaarden brachten in de Tachtigjarige oorlog niet alleen strijd met zich mee maar ook prachtige muziek, dans en heerlijk eten.
Spaanse dansschool Amapola laat in samenwerking met gitarist Rutger van Rompaey oude tijden herleven. In de Boschstraat in Breda, waar vroeger een aantal herbergen gelegen waren, slaan ze hun kampement op. Een voorstelling over wereldbewoners, zigeuners, reizen en onbegrensd leven. 
Kom naar de herberg en geniet van Spaanse dans en muziek!
 
 
Cleo Julia Mullis en Bente de Bruin
Installatie 
Over meisjes van 20 en bijna 20 wankelend op de rand van volwassenheid. Overspoeld door twijfels, kansen, belemmeringen, dromen. 
Mogelijkheden lijken eindeloos, paden nog onbestemd. 
Het besef dringt door dat wie volwassen is niet alwetend is, maar nog steeds een meisje van 20 of bijna 20 kan zijn.


Aan het woord + 1m2 Podium
Beeldend kunstenaars, schrijvers en performers
Marijke Hooghwinkel van 1m2 Podium en Lea Theunissen van Aan het woord maken samen een nieuwe voorstelling die zij op het Zuiderwaterlinie Festival laten zien op een podium van letterlijk één vierkante meter. Zij maken het tekstueel raamwerk en voor elke voorstelling nodigen ze een andere performer uit die aanvult, nuanceert, de voorstelling totaal uit haar context rukt, in de war stuurt of er een heel nieuw licht op werpt.

1m2podium.blogspot.nl
www.facebook.com/aanhetwoord/


Archi Amici + Tiuri
Straks te zien op het Zuiderwaterliniefestival in de Nassauzaal van het Kasteel van Breda: een unieke samenwerking tussen Strijkorkest Archi Amici en Theaterwerkplaats Tiuri!

Theaterwerkplaats Tiuri en Strijkorkest Archi Amici verkennen samen onze grenzen. Het optreden van beide gezelschappen voert het publiek langs de grens van fantasie en werkelijkheid door middel van verbeelding en verklanking.

De muziekinstrumenten voelen zich thuis in de historische omgeving van de Nassauzaal en de acteurs overbruggen daarbij met hun spel de eeuwen tot de tijd waarin we leven.
De verkenning van grenzen leidt van verbazing en verwondering tot samengaan en samenwerking. Acteurs en musici markeren de grens die daarmee een aanknopingspunt wordt voor het besef dat de wereld zich verder uitstrekt dan we denken.

archiamici.nl
www.theatertiuri.nl


Boulevard All Stars
Sinds 2003 werken De Boulevard All Stars samen met andere theatermakers uit Breda om theater te maken in de breedste zin van het woord en spraakmakende voorstellingen te brengen. 
De voorstelling die zij op het Zuiderwaterliniefestival laten zien heet Annemijn’s vlucht.
Annemijn: ’Ik droom van een beter leven aan de andere kant van het water. Daar waar het gras groener is en het leven geweldig.
In mijn droom is mijn geluk grenzeloos als ik maar durf te springen. Het eten smaakt beter, de mensen zijn leuker en ik ben een avonturier die op eigen kracht een oceaan van problemen kan overvliegen. Niks of niemand houdt me tegen. Ik ben een held!’
Regie: Simone de Kuyper
Spel: Anouk van den Berg, Reginald Kluijtmans
Muzikant: Bram Schouw

www.deboulevardallstars.nl


Pakslaag 
Tijdens het Zuidwaterliniefestival speelt slagwerkgroep Pakslaag een speciaal voor dit evenement samengesteld programma waarin de opkomst en de val van het Spaanse rijk en de weerbarstigheid van de Nederlanden zijn terug te horen. Rapido, La Tomata en Venga, Venga vertellen over twist en strijd, over kameraadschap en verraad, over dreiging en beschutting, op het land en op het water. Niets is veilig en alles is in gevaar. Gelukkig is het ook gewoon een lekker stukje muziek waar je ongedwongen van kunt genieten.

Slagwerkgroep Pakslaag is een gezellige groep Brabantse trommelaars die onder begeleiding van Lucifers Slagwerk stevige, pretentieloze slagwerkmuziek maakt. Stukken als Yolo, Friet Met Mayo en Ome Theo swingen de pan uit met een lekkere alledaagse cadans, soms al hortend en stotend, dan weer de boel opjagend alsof er niet genoeg tijd is en altijd met plezier en onnoemelijk veel enthousiasme. Want naast al die vele nootjes op de speciaal voor Pakslaag geschreven partituren, voert de vrolijke noot de boventoon.
Mocht je overigens bang worden van de naam van de groep, geen paniek, alleen de trommels krijgen er flink van langs.

www.lucifersslagwerk.nl

Elysée + Troost & Zo
Grensoverschrijdend? Grenzeloos verliefd? Een grens slechten…
Elysee en Troost & zo laten je ervaren hoe zeer grenzen in ons dagelijks leven een rol spelen. Durven we er over heen of toch niet. Laten we ons tegenhouden of vinden we een uitweg?
Een veelbelovende samenwerking voor het Zuiderwaterliniefestival!
De spelers en zangers verkennen op verschillende manieren en vanuit verschillende Hollandse gezegden over grenzen, wat grenzen in ons dagelijks leven betekenen.  En waar kunnen we de grenzen beter verkennen dan in ruimtes binnen & buiten de parkeervakken?
 
Theatergroep Elysée speelt zijn voorstellingen op landgoed Wolfslaar tussen Breda en Ulvenhout en start ieder jaar het nieuwe seizoen met speltrainingen, waarbij ze iedereen de kans geven om mee te doen en kennis te maken met hun vereniging. 

http://theatergroepelysee.nl
 
Troost & zo : reeds zesentwintig ‘troostrijke’ jaren jong en springlevend.
We zorgen voor een lach en een traan, met smart mèt en zònder knipoog.

www.troostenzo.nlClub Cadans + muzikanten
Ga mee op de veldtocht van de Verstekelingen voor de voorstelling van Club Cadans! 
Speciaal voor het Zuiderwaterliniefestival maakt Club Cadans 'Grenzeloos vertrouwen': een drieluik moderne theaterdans begeleid door live-muziek en zang. 
Dans in de boomgaard over het thema ‘Grenzen aangeven en begrensd worden'. Een ode aan hen die gesneuveld zijn tijdens het gevecht om Nederland te beschermen in een moderne danscompositie met elastieken op het gras bij de rivier. En tot slot modern-jazz op de parkeerplaats met als thema: ‘Kies je liever voor begrenzing of voor de onbegrensde vrijheid?’
Club Cadans is een knusse en betaalbare dansstudio voor jong en oud aan de Viandenlaan in het Ginneken. 

www.dansstudioclubcadans.nl

AmbiCiuS + Nienke Eijkens en Nathalie Hollaar
AmbiCiuS, een gemengd koor uit Bavel met dirigent Niels Loose, bestaat al sinds 1795. Het is van oudsher het kerkkoor van de kerk van Bavel. Op hoogtijdagen zingt het koor nog tijdens kerkvieringen, maar zij richt zich verder voornamelijk op prachtige klassieke muziek van grote componisten uit de vorige eeuwen, zoals Mozart, Vivaldi, Händel en Stanford en Elgar.
Voor het Zuiderwaterliniefestival gaat AmbiCius een bijzondere samenwerking aan met actrices Nienke Eijkens en Nathalie Hollaar voor een performance over 
de strijd om te leven in vrede. 

http://www.ambicius.nl

Patrice Matthee
Theaterregisseur Patrice Matthee laat op het Zuiderwaterliniefestival een deel van de voorstelling Vlucht! zien die in mei in première gaat.
In maart 2016 stond in de Volkskrant een klein artikel ‘Smokkelaars van Alan (3) de cel in’. Nog geen 100 woorden werden er gewijd aan het jongetje dat het symbool werd van de vluchtelingenproblematiek in Europa. Alan spoelde aan op het strand van Turkije, dood, na een rampzalige boottocht.
In de voorstelling Vlucht! is Alan ook aangespoeld op het strand van Turkije. Maar Alan leeft nog en heet Fahim. Fahim is inmiddels een dertiger. Het lijkt erg goed te gaan met hem. Maar de buitenkant bedriegt. Fahim ontmoet Anna, die teweegbrengt dat de woeste storm uit zijn jeugd vanaf de zee overwaait naar zijn hoofd. 
Matthee schreef Vlucht! met behulp van van tekstfragmenten van Rob de Graaf.

Josephine Voets + Concordekwartet
De choreografie van PEAS is geïnspireerd op het sprookje van de prinses op de erwt. Centraal staat de vraag: Hoe kun je door elkaar te respecteren, nader tot elkaar komen en uiteindelijk nog lang en gelukkig leven? PEAS wordt gedanst door de dansproductiegroep van Nieuwe Veste Centrum voor de Kunsten. Onder begeleiding van choreografe Josephine Voets, maken de cursisten een eigen dansproductie. De dansproductiegroep werkt dit jaar samen met het Concordekwartet onder leiding van Miriam Teerhuis.Varietas + Jelle Verse
Kamerkoor Varietas uit Breda brengt een gevarieerd repertoire van –meestal a capella gezongen- renaissance muziek, met daarnaast uitstapjes naar modernere stukken. Onder leiding van dirigent Hubert Koniuszek zingt het koor vaak rond een grote standaard en uit stemboekjes, zoals gebruik was in de 16e en 17e eeuw. 
Jelle Verse is een jonge Tilburgse rapper die net zijn eerste CD “Crelatief” heeft voltooid. Zijn teksten komen recht uit het hart en worden melodisch ondersteund door akoestische instrumenten zoals gitaar en piano. Hij trad onder meer op tijdens het Bevrijdingsfestival Brabant, Koningsdag Den Bosch en de Uitmarkt Amsterdam. Met zijn muziek won hij diverse prijzen.

Het Zuiderwaterliniefestival brengt deze muzikanten bij elkaar. Zij koken voor u een muzikaal hutspotje van rap en polyfonie, van loopgraven en waterlinies, van schuivende grenzen tussen Spanje en de Republiek rond 1600 en van de strijd tussen goed en kwaad. Eet u mee?

www.varietas.nl

Yvon Né + Jolein van Oosterwijck
Yvon Né laat tijdens de Veldtocht van de waterlanders poëzie horen uit haar Zuiderwaterlinie-reeks. Gecombineerd met de dans van Jolein van Oosterwijck geven ze een persoonlijke kijk op de verdedigingswerken. 
De verdedigingswerken hebben vele gezichten die zelf in de loop der eeuwen veel hebben ‘gezien’. Land dat in verschillende oorlogen zwaar is geteisterd, is nu soms schitterende natuur. Er zijn veel raakpunten met hedendaagse ervaringen met betrekking tot ‘het hart en de grens’ en wat erachter schuilgaat. Zintuiglijke vertellingen voor oog, oor en hart.
Yvon Né is beeldend kunstenaar en schrijver. Zij publiceerde 17 poëziebundels, bij o.a. De Bezige Bij, Van Kemenade en De Geus. In 2016 verscheen haar eerste roman ‘Het scheve meisje’ bij Uitgeverij De Geus.
 
www.yne.nl


En verder ook
- Pianofestival Breda
- Amjad Ramli + Teunie de Brouwer
- Gilde van het Sacrament van Niervaert
- Juup Luijten
- Camille Pidou + Naïda Ribic 
- Erik Vlasblom