Samen met » Verrassende Verhalen » Interview met Coen

Interview met CoenLees het interview met Coen Jongepier. Hij is 13 jaar en volgt de cursus euphonium. In het interview vertelt hij wat hij zo leuk vindt aan samen spelen en optreden.

HOE HET IS BEGONNEN

“Het instrument dat ik speel is het euphonium. Ik heb voor dit blaasinstrument gekozen omdat we een keer een schoolproject hadden waarbij we allemaal een instrument mochten kiezen. Toen heb ik alle instrumenten uitgeprobeerd, maar het euphonium was toch wel mijn favoriet. Het instrument is lekker groot, ziet er leuk uit en maakt een mooi geluid.”

EIGEN MUZIKALE WERELD

“Muziek betekent eigenlijk best veel voor mij. Ik luister veel muziek en maak zelf ook graag muziek. Muziek luisteren doe ik bijvoorbeeld op Spotify. Daar leer ik dan ook weer van, zodat ik dat kan toepassen in mijn eigen muzikale wereld.”

MUZIEK IS EMOTIE

“Thuis speel ik vaak muziek, maar het moment waarop ik mijn instrument erbij pak verschilt. Soms pak ik mijn instrument wanneer ik heel blij ben. Dan ga ik wat leukere stukken spelen. Wanneer ik verdrietig ben pak ik soms ook mijn instrument erbij en dan ga ik heel erg improviseren. Dan maak ik soms wel eens hele mooie stukken.”

JEZELF ÉN JE MUZIEKSMAAK ONTWIKKELEN

“Muziek spelen heeft mij zeker wel veranderd. Ik vind het soms nog wel lastig om mezelf te uiten met muziek, maar soms gaat het ook heel goed. De verschillende genres muziek die ik leuk vind veranderen ook. Soms vind ik wat luidere muziek leuker en soms kies ik ervoor om wat meer zachte, subtielere muziek te luisteren.”

SAMEN SPELEN MET ANDEREN

“Wat ik leuk vind aan samen spelen met anderen is dat je meer partijen hebt. Andere instrumenten maken weer andere geluiden. Dat maakt de muziek één geheel en dat is wel erg mooi. Ik kan zelf muziek spelen maar ook gewoon luisteren naar hoe de anderen muziek maken. Ik zit dan echt te luisteren hoe mooi het is wat we doen.”

OPTREDEN IN EEN HARMONIE

“Ik speel ook in een koor. Dat is een harmonie die alleen bestaat uit blaasinstrumenten en slagwerk. We maken daar veel verschillende soorten muziek. Ook muziek die iedereen wel kent, zoals popmuziek. We hebben regelmatig optredens. Laatst had ik bijvoorbeeld een optreden waarbij we filmmuziek speelden. Wanneer we een optreden hebben blijf ik altijd best wel relaxed. Ik vind het een mooie ervaring.”  

TOEKOMSTMUZIEK
“Ik denk er wel eens over om van muziek mijn beroep te maken. Natuurlijk heb ik het ook druk met andere dingen, zoals naar school gaan. Maar als het zou kunnen, zou ik dat zeker wel gaan doen.”