Samen met » Verrassende Verhalen » Interview met Grace

Interview met GraceHieronder lees je het interview met Grace. Zij is docent bij de cursus dans.
 

Wat dansen kan betekenen

“Dans is voor mij een manier van me uiten. Als ik dans, voel ik me namelijk heel vrij. Het is voor mij een manier om mijn emoties en de dingen die ik meemaak te kanaliseren. Dus in plaats van dat ik dingen opkrop en het tot een woede-uitbarsting laat komen, kan ik het in een hele krachtige bewegingen leggen. Op die manier geef ik dingen een plekje. Zo verwerk ik met dans stress en andere emoties in mijn leven.”
 

Samen bewegen

“Voor mij werkt het bijna therapeutisch. Als ik dans denk ik niet alle dingen die spelen. Die kan ik dan even loslaten en helemaal in het moment zijn. Echt even met mijn lijf bezig zijn, met de dingen die ik voel en dat verwerken. Maar ook bezig zijn met anderen om me heen. Dan kom je met elkaar op een zelfde level, waardoor je echt samen gaat bewegen. Dat gevoel van samen zijn helpt om een geluksgevoel te creëren en om verder te komen’ Je kunt superveel van elkaar leren.”
 

De kracht van de beweging

“Veel van elkaar leren geldt vooral bij improviseren en moderne dans. Als je dan naar een ander kijkt en je danst samen, dan leer je tegelijkertijd. Je ziet dingen gebeuren bij die ander waarvan je denkt: hé, dat wil ik ook, en dat ga je dan proberen te verwerken in je eigen dans. Je hebt geen idee wat die persoon heeft meegemaakt en tot uitdrukking brengt in die dans, maar je voelt gewoon een soort kracht en emotie in de beweging.  Op die manier helpt je elkaar steeds verder, dus dan ga je heel erg vooruit.”
 

Vertrouwen

“Vertrouwen is een heel belangrijk onderdeel van de les. Als danser voel je heel duidelijk wanneer er geen vertrouwen is in een groep. Dan is het als docent heel belangrijk dat je daaraan werkt met je groep. Vertrouwen is de basis om jezelf te kunnen zijn. Dan kun je zo bewegen dat je daar goed bij voelt, zonder dat iemand daar een oordeel over heeft. In de ene groep is dat vertrouwen er van nature al. De andere groep heeft meer tijd nodig. In de lessen kan je daar heel erg aan werken. Je creëert een soort groepsgevoel met elkaar. Dat kan door bepaalde oefeningen als elkaar opvangen en elkaar ondersteunen. Als dat gevoel van vertrouwen er eenmaal is, kun je jezelf helemaal laten gaan en dat is zo mooi om te zien.”
 

Hoe het begon…

“Ik ben als kleuter al met dans begonnen. Mijn dansjuffen hebben me meegegeven dat je jezelf mag zijn. Ik ben altijd op een hele creatieve manier “opgevoed” in de dansles. Dat je dingen op je eigen manier mag invullen en dat in iedereen een kracht zit. Dat gevoel van jezelf mogen zijn, en zo vrij, dat wil ik graag doorgeven. Tijdens het dansen mag alles. Ik kan er al mijn creativiteit in kwijt en ik hoef ook niet uit te leggen wat ik voel, hoe ik het voel of waarom ik het voel. In dans zijn geen woorden nodig. Het is bewegen en iemand anders begrijpt jou dan ineens. Dan kun je samen in een soort van dialoog verder en dat vind ik zoiets moois Dat wil ik doorgeven aan een nieuwe generatie. Daarom ben ik dansdocent geworden.”

Bekijk het aanbod en schrijf je in