Samen met » Verrassende Verhalen » Interview met Jenisha

Interview met JenishaHieronder lees je het interview met Jenisha. Zij is 20 jaar en volgt de cursus zang/ lichte muziek.
 

Hoe het begon…

“Ik studeer rechten aan de universiteit van Tilburg, maar muziek speelt een belangrijke rol in mijn leven. Ik vind het gewoon zo leuk om te zingen! Als ik mij bijvoorbeeld niet goed voel, dan zing ik en voel me meteen weer helemaal blij. Ik ben al van jongs af aan met muziek bezig. Al sinds mijn vierde sta ik op het podium. Bijvoorbeeld bij mijn kerk, daar zong ik vaak. Sinds mijn elfde zing ik hier bij Nieuwe Veste. Mijn beleving van zang is door de jaren heen wel veranderd. Ik was in het begin heel erg gefocust op de nootjes halen en mijn stem mooier laten klinken. Ik wilde vooral beter worden, maar nu begin ik mijzelf en mijn stemgeluid meer te vinden. Ik wil mezelf echt ontwikkelen als muzikant. Dat vind ik steeds belangrijker worden in mijn leven.”
 

Techniek versus gevoel

“Ik ben nog steeds wel met techniek bezig, want zonder techniek kun je je stem niet beheersen. Maar gevoel is net zo belangrijk. Je wil natuurlijk je verhaal overbrengen aan andere mensen. Ik wil ook mijn gevoel dat ik bij dat liedje ervaar, overbrengen aan de persoon die ernaar luistert. Mijn vrienden en familie steunen mij in mijn muziek. Ik vind het heel leuk om voor ze te zingen. Niet alleen om te laten zien welke noten ik haal of hoe goed ik ben, maar meer om te laten zien wat ik heb geleerd. Ik zing ook graag op hun feestjes. Ik heb er gewoon heel veel lol in. Mijn omgeving is heel erg trots als ik zing en dat is altijd fijn om te zien.”
 

Wisselwerking met het publiek

“Muziek geeft mijzelf ook een gevoel van trots. Elke keer als ik een liedje heb gezongen voor een publiek en zij klappen voor mij, geeft mij dat een goed gevoel. Zij zien dat ik er lol in heb, maar ik zie ook dat zij er plezier aan beleven en het goed vinden. Dat geeft me voldoening”.
 

De juiste begeleiding

“Toen ik begon met zingen had dat niets met lef te maken. Ik wilde wat in mij zat verbeteren. Maar je moet natuurlijk wel die eerste stap zetten om te gaan zingen. Dus daarin zit dan toch wel een stukje lef. Gelukkig word je daarin goed begeleid. Toen ik net begon, was mijn zangcoach voor mij echt mijn docent. Zij leerde mij zingen. Langzaam is dat uitgegroeid tot niet alleen docent, maar ze is nu ook een vriendin. Iemand aan wie ik alles kwijt kan, niet alleen mijn zangverhalen, maar ook mijn persoonlijke levensverhalen. Door die goede band kan ik mezelf steeds meer blootgeven en durf ik meer. Het vertrouwen tussen mijn coach en mij is gedurende de jaren enorm gegroeid.”
 

Zang en zelfexpressie

“Hoe ik mijzelf in mijn muziek uit, vind ik een lastige vraag. Want als ik zing, kijk ik meestal naar de tekst: wat probeert deze zanger of zangeres te vertellen met zijn of haar muziek? Ik ben meestal iemand die echt van die ‘power’ liedjes zingt. Dat geeft mij dan een gevoel van ‘je staat er’. Maar de laatste tijd, na het meemaken van wat moeilijke dingen in mijn leven, ga ik meer op zoek naar liedjes die wat kleiner zijn en wat dichterbij mijzelf liggen. Ik heb ontdekt dat je jezelf dan net zo goed kunt uitdrukken in muziek. In het klein of in het groot.”
 

Grote steun

“Zang is altijd een steun voor mij geweest. Als ik even niet meer wist wat ik moest doen, als school of werk mij bijvoorbeeld te veel werd. Maar ook als mijn hoofd gewoon te vol werd. Op dat soort momenten greep ik altijd naar mijn laptop of mijn mobiel om de karaoke op te starten. Dan gewoon even alles eruit te zingen. Op die manier heeft zang mijn leven heel positief beïnvloed. Ik vind mijn studie heel belangrijk en ik worstel nog steeds met wat ik wil gaan doen in de toekomst, maar zang is iets wat ik nooit wil opgeven. Ik wil mijzelf altijd blijven ontwikkelen in muziek en blijven optreden naast mijn studie. Naast dat zingen zo leuk is, is het gewoon een deel van mijn leven geworden dus daar ga ik nooit mee stoppen.”
 

Liedjes schrijven

“Ik schrijf zelf ook liedjes en daar stop ik dan van alles in. Alles wat ik meemaak. Als ik dan zo’n nummer zing moet ik soms gewoon huilen, omdat alles weer bovenkomt. Er zit zoveel emotie in. Er zijn ook liedjes die ik niet aan mensen laat horen. Nadat ik daar alles van mezelf heb ingestopt, is het even klaar. Dan is het puur voor mezelf.”

Bekijk het aanbod en schrijf je in