Samen met » Verrassende Verhalen » Interview met Jos

Interview met Jos



Hieronder lees je het interview met Jos. Hij is docent bij de cursus tekenen.

De juiste aanwijzing op het juiste moment

“Mijn belangrijkste rol als docent is dat ik tekentrainingen ontwerp. Die laat ik vervolgens weer los tijdens de les.” Jos trekt een grappig gezicht. “Daarna volg ik het proces van de individuele leerlingen. Ik geef dan aanwijzingen, zodat die trainingen zin hebben. Als tekendocent hoor je zoveel ervaring en expertise als tekenaar te hebben, dat je weet hoe die processen verlopen. Je kunt dus zorgen dat iemand niet in een doodlopende straat terechtkomt door iemand net op het juiste moment de juiste aanwijzing te geven.”

Fantastische paradox

“Mijn trainingen moeten het creatieve proces aanwakkeren. Dan maakt het niet uit of die cursist al heel veel ervaring heeft of net begint. In principe zijn die trainingen voor iedereen geschikt. Tekenen heeft een hele lage technische drempel als je kijkt naar waar je uiteindelijk mee bezig bent. Je werkt met de gebieden in je brein die te maken hebben met durf en moed. Het leuke is dat je kunt afgaan, het kan allemaal mislukken, maar dat maakt niks uit. De les is op een gegeven moment afgelopen en wat daarin is gebeurd, is niet schadelijk voor de volksgezondheid! Dus er kan een enorme oorlog in je hoofd woeden, maar er kan verder niks gebeuren. Dat is een fantastische paradox.”
 

Waar het eigenlijk om gaat

“Als je niet veel tekent, denk je vaak dat tekenen een soort illustratief communicatiemiddel is, maar het gaat natuurlijk uiteindelijk om de tekening zelf. Als een cursist dát eenmaal doorheeft, dan ben je als docent al heel ver gekomen. Want dan teken iemand heel anders. Dan los je eigenlijk beeldende problemen op in plaats van dat je intellectueel aan het nadenken bent over de werkelijkheid. Ja, dan kan ik net zo goed iemand naar een schrijfcursus sturen.” Jos lacht hard en vertelt enthousiast verder. “Dat is nou net het fantastische aan tekenen: die lage technische drempel waardoor je al heel snel in een gebied terechtkomt van ‘visuele intelligentie’ zoals ik noem. Die onderdelen van je brein die daarmee bezig zijn, die gaan over intuïtie en improvisatie. Maar ook over durf en moed, over afgaan en overwinnen. Dat maakt tekenen zo bijzonder.”

Bekijk het aanbod en schrijf je in