Samen met » Verrassende Verhalen » Interview met Margriet

Interview met Margriet


Hieronder lees je het interview met Margriet. Zij volgt de cursus tekenen.

Ontdekken van je eigen creativiteit

“Tekenen helpt mij bij het ontdekken van mijn eigen creativiteit door het avontuur dat het brengt. Je hebt een paar middelen nodig. Een potlood, een pen, en je begint te tekenen. Eigenlijk weet je van tevoren niet waar het je brengt. Terwijl je bezig bent, komen er dingen naar boven die verrassen, die je op een bepaald punt brengen. Je wilt steeds verder en verder. Je wordt creatiever en creatiever, en je bent benieuwd naar waar het je leidt. Het is dus een kwestie van gewoon beginnen en dan meegaan in wat het je brengt.”

Een ontdekkingstocht

“Tekenen is goed kijken: wat zie ik en wat kan ik ermee? Zal ik dit doen of zal ik dat doen? Dus het is een ontdekkingstocht. Intuïtie is daarbij heel belangrijk, want op het moment dat ik ga nadenken dan laat ik dingen niet los. Je blokkeert omdat je nadenkt over wat op het papier moet komen. Terwijl als je je intuïtie volgt, dan raak je van het een in het ander. Dat heeft even tijd nodig. Vaak begin ik in mijn hoofd en wordt het in de loop van de tijd intuïtiever wat ik doe.”

Simpel dus eerlijk

“Het feit dat je met tekenen simpele middelen gebruikt, zoals een potlood of een stukje houtskool, is voor mij heel erg fijn omdat je heel laagdrempelig begint. Je hoeft niet van tevoren van alles klaar te leggen, dus je kunt heel snel aan het werk gaan. Dingen meteen op papier zetten en die kunnen je verrassen of niet. Ze kunnen je ook weleens frustreren en dan begin je weer opnieuw, want je wil toch weten waar je uiteindelijk op uitkomt. Dus die snelheid vind ik fijn. Het is ook een eerlijk proces: wat je in je hoofd hebt, komt meteen op papier. Die weg is heel kort.”

Extra dimensie

“Samen met anderen tekenen in een cursus, geeft tekenen echt een extra dimensie. Je tekent bijvoorbeeld een model. Iedereen heeft dan dezelfde opdracht. Je doel is dat model op papier te krijgen, maar dat wordt beïnvloed door je eigen persoon, je eigen gedachten, de manier waarop je je houtskool vasthoudt of de manier waarop je een hand ziet. Als er tien mensen zijn, zijn er tien verschillende uitwerkingen van het model. Het is heel interessant en leuk om daarover te praten. We nemen dan een pauze met een koffietje en gaan even bij iedereen langs. Lekker samen lachen of je frustratie uiten. Fijn om te kunnen delen dat het die dag helemaal niet lukt. Dan steun je elkaar en zeg je: “Kom joh, de volgende keer gaat het weer beter.” Dus het leuke van zo’n cursus is het samen doen, samen met hetzelfde doel er te zijn en het sociale aspect.”

Voor alle leeftijden en niveaus

“Leeftijd maakt bij tekenen helemaal niets uit. Net als je voorgeschiedenis of hoeveel ervaring je hebt. Een tekening heeft heel veel met jezelf te maken heeft. Daarmee heeft elke tekening altijd iets interessants. Wat heel grappig is, dat als je net begint en je hebt nog helemaal geen verwachtingen, dan ben je ook heel onbevangen en zorgeloos waardoor je ook hele mooie dingen kunt maken. Daar moet je later gedurende de cursus ook weer bewust naar terug, naar dat onbevangene. Dat is heel leuk om van elkaar te zien en van elkaar te leren. Dus iedereen kan instromen. Je bent toch bezig met je eigen ontwikkeling. Je begint ermee en je kan er je hele leven mee doorgaan, omdat er altijd iets te leren en te ontdekken valt. Een avontuur dat je je hele leven kunt volhouden.”

Een nieuwe wereld

“Je leert anders kijken. Wat ik bijvoorbeeld geleerd heb in de cursus, is hoe een oog in elkaar zit. Als je dat dan ziet hoe diep een oog in een oogkas ligt, de verhoudingen, de afstand van het oog tot de neus. Dat is allemaal kennis die ik voorheen niet had. Maar ook bijvoorbeeld kleuren die je gebruikt in de les, die ga je ook in het echt zien. Dan zie je dat een lucht soms totaal paars kan zijn of een weiland blauw. Dat is een soort bewustwording die je meeneemt voor de rest van je leven. Als je tekent, is het alsof zich een nieuwe wereld opent. Daardoor sta je bewuster en alerter in je dagelijkse leven.”

Totale focus

“Verder is het ook heel fijn om je te focussen en jezelf twee of drie uur te gunnen waarin je met de les bezig bent. Je bent heel geconcentreerd bezig, dus je denkt niet aan je dagelijkse beslommeringen, aan wat je allemaal nog moet doen. Nee, daar heb je helemaal geen tijd voor. Het vergt best wel wat concentratie, dus het is net alsof er aan het eind van de les een grote schoonmaak in je hersens is geweest. Je hebt het gevoel dat je hard hebt gewerkt en je er weer helemaal tegenaan kan. Dat het helder is allemaal.”

Op vleugels naar huis

“Tekenen doet iets met mijn gevoel, omdat ik het heerlijk vind om iets uit te beelden. Het is een moment om expressief te zijn. Dat is een fijn gevoel. Soms is er ook een gevoel van frustratie en dat heeft vaak te maken met je verwachtingen. Wat je op dat moment wilt, lukt niet. Maar dat leert je om van het proces te houden en niet te gefocust te zijn op de uitkomst. Als het een keer heel goed lukt, dat even alles is samengekomen zoals je wilde, nou dan ga je op vleugels naar huis. Dan voel je een soort euforie. Ook het feit dat je steeds nieuwe technieken leert, en je merkt dat je je ontwikkelt, geeft een goed gevoel. Dat maakt je trots.”

Beginnen met 1 lijn

“Ik heb weleens een opdracht waarvan ik aan het begin niet weet hoe ik dat op papier moet krijgen.  Bijvoorbeeld een liggend model dat je vanuit een bepaalde hoek moet tekenen. Dan is de truc om toch rustig blijven, te beginnen met één lijn en dan kijken wat de volgende lijn is. Zoeken, uitvegen, weer opnieuw beginnen. Terwijl je met dat proces bezig bent, verdwijnt het gevoel van ‘hoe moet ik dit op papier krijgen’, want dat je bent eigenlijk al heel erg aan het doen. Dat is dat intuïtieve. Je bent dan niet meer bezig met ‘dit moet goed worden’, maar meer met hoe staan alle lijnen met elkaar in verhouding en dan komt er altijd wel iets uit. Dat is misschien niet iets wat ik thuis aan de muur zou hangen, maar er is wel iets gebeurd.

Bekijk het aanbod en schrijf je in