Samen met » Verrassende Verhalen » Interview met Martina

Interview met MartinaHieronder lees je het interview met Martina. Zij is 68 jaar en volgt de cursus multidisciplinair.
 

Hoe het is begonnen?

“Ik ben geabonneerd op de nieuwsbrief van Nieuwe Veste en twee jaar geleden stond er een oproep in: ‘Welke mensen van boven de zestig willen graag meedoen aan een toneelstuk De Geraniums?’. Ik zag die oproep en dacht: dat doe ik, ik schrijf mij onmiddellijk in. Zo ben ik hier terechtgekomen.” Er verschijnt een grote glimlach op het gezicht van Martina.
 

Geen keuzestress

“Ik heb nooit eerder toneelgespeeld, maar in mij leefde wel het verlangen om dat ooit te gaan doen. Dit was net dat duwtje dat ik nodig had. Ik heb gekozen voor de cursus ‘multidisciplinair’ omdat het de mogelijkheid biedt om kennis te maken met drie verschillende disciplines: toneel, zang en muziek. Je hoeft nog niet echt te kiezen voor één discipline. Je ontdekt wat je ligt en wat je leuk vindt. Daarin ga je dan verder. In deze cursus krijgen we toneel, zanglessen en danslessen. Niet apart, maar geïntegreerd tot één geheel. Spelen, zingen en dansen tegelijk, hartstikke leuk.”
 

Alles zit in ons

“Voor mijzelf heb ik besloten dat ik toneel het leukste vind. Het inleven in een rol en dan die rol neerzetten, dat spreekt mij het meeste aan. De rol maakt mij niet uit, want alles zit in ons. Het leuke aan in een rol duiken, vind ik dat je een beetje kunt overdrijven. Je gooit alle gêne overboord, je voelt geen schaamte, je doet het gewoon. Je mag ten volle zijn wie je speelt. Dat vind ik het geweldige aan toneel. Mijn grote toneeldroom is dat Nieuwe Veste een grote productie maakt waarin jongeren en kinderen, maar ook 60-plussers een belangrijk aandeel krijgen.”
 

Voor alle leeftijden

“Deze multidisciplinaire cursus is heel geschikt voor alle leeftijden, voor kinderen en tieners, maar ook 60-plussers. Aan de hand van de ervaringen, kun je dan achteraf een keuze maken. Op die manier heb ik ook ontdekt dat zang ook heel leuk is en dansen doe ik ook heel graag, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar toneel. Misschien komt zang of dans er ooit weer bij. Je weet het nooit. Dat kan hier allemaal.”
 

Een mooi moment

“Op een gegeven moment mochten wij een afbeelding kiezen. De opdracht was de interpretatie van de afbeelding neer te zetten. Gewoon in één houding met een vaste gelaatsuitdrukking. Wij gingen toen werken in groepjes van twee of drie personen. Achteraf bleek dat we dezelfde afbeelding allemaal op verschillende manieren interpreteerden. Dus het werden verschillende rolletjes. Heel interessant dus om te zien hoe je met dezelfde input toch een rol heel anders kunt neerzetten.”
 

Positieve emoties

“Toneel is fantastisch voor je humeur. Het geeft echt adrenaline vind ik. Elke keer als ik een toneelles gevolgd heb, ben ik echt heel blij. Ik ben anders ook wel blij hoor, maar het toneelspel geeft toch een surplus. Ik word ook trots van toneelspelen, dat ik het durft. Zeker als ik een rol goed heb kunnen neerzetten, als we samen echt een goed stuk neerzetten. Dat maakt mij trots ja.”
 

Samenspel

“Het is ook een grote uitdaging om samen een stuk neer te zetten. Ik heb ontdekt dat je echt je rol en je tekst goed moet kennen. Dan kan de ander er goed op inspelen. Je maakt elkaar beter. Je moet niet denken: och, ik ga me er wel uit redden. Dat was voor mij een belangrijke ontdekking. Het is geen individueel gebeuren, maar een groepsgebeuren. De samenhorigheid van de groep wordt heel erg versterkt doordat we samen spelen.”
 

Toneel als verrijking

“Ik heb echt het gevoel dat ik een roeping heb gevonden in toneel. Weliswaar een late roeping, want ik heb nu pas op latere leeftijd de vreugde ontdekt van het spelen. Ik heb al tegen mijn docente gezegd dat als jonger was geweest, ik naar de toneelschool zou zijn gaan. Dat ga ik nu niet meer doen. Gelukkig kan ik er hier volop van genieten. Toneel is voor mij geen ontsnapping aan de echte wereld, het is een verrijking van mijn leven.”

Bekijk het aanbod en schrijf je in