Samen met » Verrassende Verhalen » Interview met Noor

Interview met Noor


Hieronder lees je het interview met Noor. Zij is 16 jaar en volgt de cursus dans.

Nergens aan denken

“Ik voel me beter als ik dans, omdat ik als ik dans, alles om me heen kan vergeten. Alles wat er verder gebeurt dat vergeet je, daar hoef je niet meer aan te denken. Je bent alleen bezig met de bewegingen en je kunt daar je emoties in leggen of ze juist gewoon even opzijzetten. Daardoor voel je je beter. Je kunt ontspannen en even alles loslaten.”

Een hele vrije manier van uiten

“Het kan soms lastig zijn om je emoties in de bewegingen te leggen, omdat het natuurlijk iets heel persoonlijks is. Maar het kan soms ook heel makkelijk zijn. Als je iets intens voelt, zet je het om in de bewegingen en dat gaat dan heel natuurlijk. Daar hoef je dan niet bij na te denken en alles wat je doet is goed. Je bent vrij om te doen wat je wilt. Dus of je boos of verdrietig bent en hoe je dat in een beweging omzet, dat maakt niet uit.”

Elkaar opvangen

“Vertrouwen is heel belangrijk bij dans. Omdat je elkaar eigenlijk letterlijk en figuurlijk op moet vangen. Soms heeft iemand ‘een lift’ of wordt iemand opgegooid en dan moet je echt letterlijk diegene opvangen. Je vangt elkaar ook figuurlijk doordat je een band opbouwt met de groep. Daardoor kun je elkaar ook helpen als iemand zich niet goed voelt. Je moet sowieso heel erg op elkaar letten in de dans. Erop vertrouwen dat iemand op het goede moment op de goede plek is en de dans goed uitvoert.”

Lef hebben

“Je vrij durven uiten bij dans gaat de ene keer wat makkelijker dan de andere keer. Soms is het even wennen, maar dan doe je het een paar keer en dan gaat het vanzelf wel beter. Het maakt me blij om mezelf te kunnen uiten en te ontspannen. Dans maakt ook dat je je heel sterk voelt, want voor bepaalde bewegingen heb je kracht nodig. Als je die kracht er dan in kunt leggen en het gaat goed dan voel je je sterker.”

Wat het doet voor je lijf?

“Dansen zorgt ervoor dat je meer evenwicht krijgt, meer gevoel voor balans. Het versterkt ook je spieren, omdat sommige bewegingen natuurlijk best zwaar zijn. Je merkt gewoon dat je veel meer controle krijgt over je lichaam en dat voelt heel erg fijn. Je weet waar je mee bezig bent en je kunt steeds meer met je lichaam. Je kunt eigenlijk alles doen wat je wil. Je leert door dans ook meer vertrouwen op mensen. Zonder dat je dingen kunt zien of echt in de hand hebt, dat ze er voor je zijn op het goede moment. Je leert ook hoe je zaken meer los kunt laten en kunt omzetten in bewegingen, zoals emoties.”
 
Bekijk het aanbod en schrijf je in