Samen met » Verrassende Verhalen » Interview met Styno

Interview met StynoHieronder lees je het interview met Styno. Hij is 8 jaar en volgt de cursus theater.
 

Hoe het is begonnen

“Ik zit nu ongeveer twee jaar op toneel. Ik kwam op het idee doordat mijn vader en moeder af en toe zeiden: “Je speelt zoveel toneel thuis, misschien moet je gewoon maar eens echt toneel leren spelen”.  Dat leek me leuk.”
 

Wat toneel zo leuk maakt

“Wat ik zo leuk vind aan toneelles? Dat je helemaal mag zijn wie je bent en dat de andere kinderen altijd heel aardig zijn. Het is eigenlijk gewoon supergezellig. De leukste opdrachten vind ik als je in teams werkt en samen een toneelstukje gaat opvoeren. Dat vind ik fijn en ik ben dan niet zenuwachtig. Ik vind bijrollen het leukst om te spelen, want dan heb je niet meteen een hele grote rol. Maar je bent dan ook niet gewoon maar ‘een boom’, want dat is een beetje saai.”
 

Grote of kleine acteur?

“Als ik mag kiezen, word ik toch liever een grote speler; een speler die heel veel grapjes maakt. Ik maak graag veel grapjes en ben soms een beetje te druk. Maar dat hoort er ook wel een beetje bij.”
 

Toekomst in toneel?

“Ik weet nog niet of ik later echt iets met toneel ga doen. Ik vind bioloog ook een leuk beroep. Maar misschien ook wel, want ik vind het erg leuk om te doen.”
 

Wat je moet kunnen?

“Om een goede toneelspeler te zijn moet je hard praten, want anders kan niemand je horen. Je moet er ook niet ingezakt of juist heel gespannen bijstaan, een beetje ontspannen. Dat ziet er meer real life uit. De emoties die ik graag speel zijn superblij en superverdrietig.” Styno laat emotie superblij zien, springt op en neer en klapt in zijn handen en roept: “Yes yes! Oh ik ben zo blij, vandaag is mijn verjaardag!” Vervolgens laat Styno superverdrietig zien door in elkaar te krimpen en te snikken: “Mijn kat is overreden”. Styno glundert trots: “Zo een beetje”.
 

Talent, ja hoor!

“Ik vind dat ik best veel talent heb voor toneelspelen. Ik heb mijn talent ontdekt bij Nieuwe Veste en daar leer ik ook veel. Als ik bijvoorbeeld een boze koning moet spelen, dan moet ik erop letten dat ik niet helemaal door het dolle heen ga, want dan kan niemand je meer bijhouden. Je leert ook dat je bij je rol moet blijven. Dat je niet ineens een ander karakter gaat spelen. Dat geldt ook voor je houding. Dus niet heel erg enthousiast lopen als je de boze koning bent, maar boos kijken en een beetje gebogen lopen. De persoon die je in je gedachten hebt, moet je blijven spelen. Dat is eigenlijk niet echt moeilijk. Als je eenmaal in een rol zit, dan vind je dat leuk en kun je helemaal losgaan”
 

Verschillende rollen spelen

“Ik kan niet alle rollen spelen. Een verlegen persoon vind ik moeilijk, dan zie je niet dat ik speel.” Styno doet het even voor: “Ik vind het toch een beetje eng, dit allemaal”, stottert hij. Eigenlijk gaat dat best goed, vindt Styno ook niet?  “Ja misschien gaat dit best wel goed eigenlijk. Mijn lievelingsrol is een jongetje dat een superheld is. Dat vind ik het leukst om te spelen, dan mag ik mensenlevens redden enzo. Ik vind het niet leuk om de slechterik te spelen, want dan moet je mensenlevens verknallen. Ik speel het liefst aardige, behulpzame rollen.”
 

Even alles vergeten

“Bij toneel vergeet je even je problemen, ga je lekker in je rol zitten. Dan denk je nergens meer aan. Als ik een slechte bui heb of moe ben, dan is het na toneel vaak wel weer over. Wat me trots maakt bij toneel is als ik met tekst uit het hoofd ken. Soms lukt me dat, maar bij hele lange zinnen wordt het toch wel een beetje moeilijk. Vaak is het wel gewoon goed te doen.”
 

Favoriet om uit te beelden

“Sommige dingen die ik moet uitbeelden zijn een beetje moeilijk voor mij, maar als ik een dier moet uitbeelden dan gaat dat best goed. Een aapje voor mij favoriet. Styno springt enthousiast op en neer, timmert op zijn borst en krijst als een aap:”oe oe oe aa aa aaa’.
 

Emoties delen

“Ik vind het leukst om toneel met een groep te doen. Als je bijvoorbeeld een duel speelt, dan is het in je eentje minder leuk als je verliest. Als je een duel tussen groepen speelt, dan voelt dat toch fiijner. Ook als verliest. Wat ook leuk is aan spelen in een groep is dat je van elkaar kan zeggen wat goed gaat en je kunt ook je emoties delen. Als het goed gaat, zijn we allemaal blij.”

Bekijk het aanbod en schrijf je in