Projecten

Nieuwe Veste op weg naar Culturele Markthal

In februari 2019 start Nieuwe Veste met de werkzaamheden voor het pand aan de Molenstraat. Om de dienstverlening voor klanten en bezoekers te verbeteren wordt zowel de binnenzijde als de buitenzijde van de hoofdlocatie van Nieuwe Veste aangepast. Zo kunnen we nog meer mensen bereiken met taal, creativiteit en kunst en met nog meer anderen samenwerken.
 
Nieuwe Veste wordt een Culturele Markthal waar iedere Bredanaar die op zoek is naar informatie, kunst en cultuur terecht kan. De lessen en cursussen blijven, de boeken blijven, maar het wordt nog meer een ontmoetingsplek waar iedereen kan langskomen, kan deelnemen aan allerlei activiteiten rond taal, creativiteit en kunst en zich thuis kan voelen in een inspirerende omgeving. Op deze manier kunnen we nog meer mensen bereiken en nog meer samenwerken met anderen.
 
Nieuwe functie
Nieuwe Veste is er voor iedere Bredanaar die zichzelf wil ontdekken. We prikkelen samen met andere organisaties jouw zintuigen op het gebied van Taal, Creativiteit & Kunst. Cultuur maakt het level zoveel mooier. Nieuwe Veste is aan het veranderen. We hebben een nieuwe koers ‘Partner in Participatie’, een nieuwe naam ‘Nieuwe Veste’ en een nieuwe huisstijl.
Als onderdeel van onze nieuwe koers willen wij ons pand aan de Molenstraat toegankelijker en aantrekkelijker maken voor onze klanten en bezoekers. Op deze manier kunnen we nog meer mensen bereiken met taal, creativiteit en kunst. Op dit moment werken we al met diverse organisaties in ons pand samen zoals PakhuisB, GroenPlein, Volksuniversiteit, Kober, Filmhuis, Welkomsttaal en Taalhuis.
 
Reden om nog eens goed naar de gebruikersfunctie van het gebouw te kijken in relatie tot deze nieuwe koers. Samen met architect Herman Hertzberger is met nieuwe ogen naar het gebouw gekeken en zijn er plannen gemaakt voor een verbouwing.
 
Herman Hertzberger
Het gebouw van Nieuwe Veste is ontworpen door architect Herman Hertzberger. Hertzberger (1932) was – als reactie op de functionele architectuur van de wederopbouw - voorloper van ‘een architectuur van (menselijke) relaties’. Uitgangspunt in zijn ontwerpen was altijd het ontmoeten van mensen proberen te stimuleren in open ruimtes. Deze gedachte is bijvoorbeeld goed zichtbaar in zijn ontwerp voor het Bredase Chassé Theater (1995). Maar het speelde ook al bij de ontwikkeling van het gebouw voor de bibliotheek en Nieuwe Veste begin jaren ’90, waarmee Hertzberger in 1998 de Architectuurprijs Breda won. Met de komst van de Culturele Markthal wordt dit oorspronkelijke idee voor Nieuwe Veste dan toch nog werkelijkheid.
 
Werkzaamheden
Om het pand van Nieuwe Veste in de Molenstraat geschikt te maken voor de veranderende functie, wordt er in februari gestart met het verbouwen van de begane grond en de eerste verdieping door het Bredase bedrijf Winters Bouw. De ingang wordt aangepast, de horeca krijgt een nieuwe plek, er komen verschillende pleinen die ieder een eigen thema hebben en een nieuwe trap gaat alle verdiepingen met elkaar verbinden.
Entree Culturele Markthal 
Eén ingang
De werkzaamheden betreffen voornamelijk de binnenzijde van ons pand en het aanpassen van de hoofdentree aan de Molenstraat. Waar er nu twee ingangen zijn via de Molenstraat wordt dit gewijzigd in één entree waarbij de pui naar voren richting de straat wordt verplaatst. Op de sfeerimpressie is niet te zien dat de borstwering links van de entree wordt verlaagd, zodat je vanaf de straat naar binnen kunt kijken.
 
We verwachten in februari 2019 te starten met de werkzaamheden.
 
De begane grond wordt voorzien van een horeca gelegenheid die door de openslaande deuren verbonden wordt met de tuin zodat deze voor de stad beschikbaar wordt. Door de ruime opzet kan er door verschillende groepen meer gebruikt gemaakt worden van het pand, zoals klassen met scholieren en deelnemers aan Taalhuis.

TribunetrapCentrale trap
Alle verdiepingen van het gebouw worden met elkaar verbonden door een in het oog springende trap waardoor je je gemakkelijk door het pand kunt bewegen. De huidige loopbrug tussen het leescafe en de tuin komt te vervallen. De tribunetrap is multifunctioneel en kan als tribune gebruikt worden wanneer er concerten, voorstellingen en presentaties plaatsvinden. Ook is het een plek in de ruimte om heerlijk te verblijven en te lezen.
 
Tijdens de verbouwing zullen materialen aan- en afgevoerd worden. In de Molenstraat en aan de Oude Vest wordt een bouwplaats voorziening gemaakt voor de opslag van materialen en containers. De fietsenstalling in de Molenstraat wordt hiervoor tijdelijk verplaatst. Dit kan overlast veroorzaken voor omwonenden en het verkeer in de Molenstraat. Uiteraard zullen wij er alles aan doen om deze overlast voor tot een minimum te beperken.
 
Boeken lenen en studeren
Tijdens de verbouwing blijft het gebouw gewoon open. Bezoekers zijn welkom en kunnen materialen zoeken en lenen. Onderdelen van de bibliotheek worden tijdelijk op een andere plek ondergebracht en delen van de collectie worden opgeslagen, maar zijn nog steeds te reserveren en te lenen. Uiteraard is iedereen ook welkom om een plekje te zoeken om te studeren of om even rustig een boek te lezen. Houd er dan wel rekening mee dat er door de verbouwing overlast kan zijn.
 
Verpozen bij de Moerbeibomen
Naast alle plekken waar je in het gebouw terecht kunt, kun je straks ook plaatsnemen in de tuin bij de monumentale moerbeibomen. Het belooft dan ook een plek in het centrum van de stad te worden waar mensen kunnen samenkomen, inspiratie opdoen, informatie ophalen, creatief aan de slag kunnen en een heerlijke kop koffie drinken.
 
Historie en modern samen
Het bijzondere huidige gebouw bestaat uit een modern deel met grote raampartijen en uit een historisch pand met een rijke geschiedenis, Huis Ocrum. Hierdoor ontstond 25 jaar geleden een unieke locatie waarbij geschiedenis, heden en toekomst in elkaar overliepen. De bibliotheek verhuisde van de Karrestraat naar de begane grond van het pand aan de Molenstraat. De lessen in beeldende kunst werden gegeven in Huis Ocrum en de muzieklessen kregen een plek aan de Molenstraat op de tweede verdieping.
 
Rijksmonument
Huis Ocrum is sinds 1966 een rijksmonument. Na de grote stadsbrand in het jaar 1534 kochten twee edellieden een stuk grond met een afgebrand huis en besloten daar een hofhuis te bouwen, het huis Ocrum. Dit pand heeft in de loop der eeuwen verschillende functies gehad: klooster, kazerne, weeshuis en kunstacademie. Uiteindelijk werd het in de jaren negentig gerestaureerd en ingericht en vormt het een deel van het centrale gebouw van Nieuwe Veste.
 
Zwarte moerbeibomen
Huis Ocrum is niet het enige monument dat terug is te vinden in het gebouw van de bibliotheek en het centrum voor de kunsten. In de tuin staat namelijk een aantal monumentale moerbeibomen. Deze eeuwenoude bomen zijn gespaard bij de bouw van het pand. Sterker nog, de bomen waren een inspiratiebron voor elementen van het gebouw. Door de enorme raampartijen heb je bovendien een prachtig uitzicht op deze bijzondere monumenten. Ook nu wordt opnieuw rekening gehouden met deze bijzondere bomen.
 
Duurzaamheid
De totale verbouwing gaat drie miljoen euro kosten. Ongeveer de helft van de kosten gaat naar het verbouwen en de helft naar de technische realisatie. Bij de verbouwing wordt rekening gehouden met de duurzaamheid van het gebouw. Zo staat het volledige dak al vol met zonnepanelen.
 
Nieuwe Veste wil een bijdrage leveren aan persoonlijke ontwikkeling en burgerschap van alle inwoners van Breda, door een rol te spelen in het aanreiken van taal- en creativiteitsontwikkeling en het toegankelijk maken van kunst. Daarbij willen we alle kinderen een basis meegeven, jongeren stimuleren hun blik op de wereld te verbreden en volwassenen in staat stellen te participeren. Dit doen we door nóg meer samen te werken met partners in de stad aan een sociaal en cultureel levendig Breda.