Samen met » Verrassende verhalen » Raketstart - Cecile Verwaaijen

Raketstart - Cecile Verwaaijen"Ik ben opgegroeid in een omgeving waarin niets of niemand me met kunst in aanraking bracht, het blijft daarom wonderlijk dat ik de weg naar kunst heb gevonden. Op mijn 16e ging ik naar Berlijn en mijn ontmoeting met de schilderijen van Francis Bacon sloeg in als een bliksemflits. Ineens begreep ik dat kunst niet alleen iets is dat je kunt maken en bekijken, maar dat het een fysieke en mysterieuze ervaring kan zijn. Mede door die ervaring besloot ik naar de kunstacademie te gaan.

Kunst betekent voor mij soms alles, soms niets. Ik kan tijden enorm gegrepen zijn door kunst, maar er zijn ook fases in mijn leven dat kunst minder betekenis heeft en ik veel meer uitdagingen zie buiten de kunst. Kunst kan beklemmen én bevrijden. Ik heb zelfs een paar jaar geprobeerd om geen praktiserende kunstenaar te zijn, niets meer te maken, geen exposities, geen atelier.  Inmiddels heb ik weer een atelier, dus het antwoord op mijn ‘experiment’ heb ik gekregen.

Ik geloof niet zo in cursisten die zeggen ‘ik wil eigenlijk alleen maar iets moois schilderen’. Er zit altijd iets achter een ogenschijnlijke oppervlakkige wens. Het is interessant om ze dat gaandeweg te laten ontdekken. Cursisten die bereid zijn hard te werken en daar open voor staan, dat zijn de leukste! Ik probeer ze vooral op zoek te laten gaan naar wie ze zijn en welk verhaal ze willen vertellen. Waar sta je voor, wat wil je laten zien, waarom wil je juist dat maken? Niet het werk is het allerbelangrijkste, maar de mens die je door dat werken wordt.

Ikzelf sta nu op het punt dat het de kunst is om jezelf te blijven uitdagen en te streven naar een werk dat totaal anders is als het vorige. Als dat lukt, ligt alles open en zit je hoofd vol ideeën en grote plannen. Alles wat je tot dan toe gemaakt had lijkt dan helemaal niet meer zo belangrijk of relevant. Op dat punt sta ik nu. Het mooiste punt!"

Geïnspireerd geraakt en wil je graag zelf aan de slag? Bekijk ons aanbod beeldende cursussen.