Overzicht

Een overzicht
van ons jaar

Jaaroverzicht 2020

Zo is het met ons gegaan:
als willoos wuivende bomen
in een kwade orkaan
zagen wij alles komen
en er was geen ontkomen aan.

Fragment uit het gedicht ‘Hoe het stormde’ van Leo Vroman

Alsjeblieft, het jaarverslag 2020 van Nieuwe Veste. 2020 was een zeer bijzonder jaar dat we niet snel zullen vergeten. Corona kwam onaangekondigd in ons leven, overviel ons, veranderde wat zo normaal leek te zijn.

Meer lezen over de culturele sector in coronatijd? Gertjan Endedijk stelde van zijn updates voor alle collega's van Nieuwe Veste de bloemlezing 'Donker licht’ samen.
Of vraag hier een exemplaar van het boekje aan.

Een bijzonder jaar

Zoals zoveel culturele instellingen moest ook Nieuwe Veste in Breda half maart haar deuren sluiten. Daarna werd 2020 het jaar van dicht, open, weer dicht, gedeeltelijk open. De beperkende maatregelen dwongen ons om de dienstverlening van Nieuwe Veste ingrijpend te veranderen. Zo werd 2020 ook het jaar van online lessen, e-books, Ik vergeet je niet, Een Creatieve Zomer, Taalhuis digitaal, spontane optredens, Informatiepunt Digitale Overheid, cursus mondkapje maken, buiten dansles, Zomerkamp, Blind Wall, SummerviBes, Walk & Talk, Winter Wonderland, de Afhaalservice, cultuureducatie bij je thuis, Ontdek je Talent, enzovoort

Met een bijzonder verslag

Een bijzonder jaar vraagt ook om een bijzonder jaarverslag. In dit jaarverslag vertellen wij niet alleen graag wat Nieuwe Veste allemaal heeft gedaan om verder bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van alle Bredanaars op het gebied van taal, creativiteit en kunst voor een cultureel levendige stad. We staan ook stil bij welke gevolgen de coronacrisis voor ons had, voor onze organisatie, ons werk, onszelf. Dit jaarverslag zal daarom persoonlijker van toon zijn dan je wellicht gewend bent.

En onverwachte zaken

2020 stond vaak in het teken van wat niet meer kon of mocht. Maar het bracht ook nieuwe, onverwachte zaken, die eerder niet mogelijk leken. Het heeft ook duidelijk laten zien dat het werk van Nieuwe Veste belangrijk is, voor iedereen. Daar zijn we trots op en daar gaan we mee door, ook de komende jaren.

TAAL, CREATIVITEIT EN KUNST
VOOR IEDEREEN

NAVIGEER DOOR
ONS JAAR

We nemen je mee door 2020! Aan de hand van een aantal mooie projecten vertellen we je wat Nieuwe Veste allemaal heeft gedaan om bij te dragen aan een cultureel levendig Breda. Voor extra verdieping kun je na elk project naar niveau 3. Lees daar de column van Gertjan Endedijk, een van de tientallen updates die hij in 2020 schreef voor alle collega's van Nieuwe Veste: een tijdsbeeld van de culturele sector in coronatijd.

Opening
culturele markthal

Spetterend feest
en een bijzonder programma

“Let’s get loud’’ in plaats van ‘’ssst”. De opening was even verrassend als Nieuwe Veste zelf wil zijn. Die toneelspelende schoonmaakster? Die maakt in het normale leven dus écht schoon in Nieuwe Veste. Als was het om te bewijzen dat het verbouwde instituut geen beperkingen kent, alleen mogelijkheden.

BN DeStem Joost Klaverdijk 25 januari 2020

  • Ruim 6500 bezoekers
  • 43 partners uit de stad
  • 11 onderdelen of groepen van Nieuwe Veste
  • ongeveer 250 deelnemers

Spetterend openingsfeest

2020 begint als een jaar met een mooi afgerond getal en met de belofte om mensen te verrassen, te inspireren en te verrijken. Wij hebben ons gebouw aan de Molenstraat in 2019 ingrijpend verbouwd. Omgetoverd van een bibliotheek naar een culturele markthal. We wisten een paar jaar geleden niet goed waar we aan begonnen. Wel wat we wilden: een gebouw voor iedereen om binnen te lopen en te proeven van taal, creativiteit en kunst. Open en gastvrij, waar altijd iets te doen is. Eind 2019 is het klaar en we starten het nieuwe jaar met een spetterend openingsfeest.

The proof of the pudding…

We willen laten zien dat we het anders gaan aanpakken. Nog meer willen samenwerken en anderen de ruimte geven om mee te doen. Het gebouw is nu zo ingericht dat dat ook allemaal kan. De opening is de eerste stap om de stad uit te nodigen in onze markthal. Bezoekers natuurlijk, maar vooral ook andere organisaties en makers om samen met ons mee te bouwen. Op gedeelde waarden willen we samen een beweging op gang brengen in de stad. Een beweging die meer bezoekers oplevert, meer verrassende initiatieven en natuurlijk een grotere zichtbaarheid zodat de beweging echt tot leven komt.

…is in the eating

We zetten samen met de stad een fantastische programmering op. Iedereen kan komen proeven. In de Culturele Markthal vind je wat je zoekt en word je verrast door wat er nog meer is en kan. Een paar voorbeelden. Bezoekers krijgen een boek op recept van de Culturele Apotheek. Het reisloket geeft ondersteuning aan mensen die moeite hebben met de digitalisering van het openbaar vervoer. Leerlingen van het Mencia maken een podcast. We kondigen de komst aan van onze eigen Blind Wall schildering met als thema inclusie en diversiteit. Onze eigen schoonmaakster, de directeur en de burgemeester treden samen op in de openingsact. Wordt het je allemaal even teveel, dan kun je bijkomen in de prikkelloze zenzone.

Deze eerste kennismaking met de ‘nieuwe’ Nieuwe Veste smaakt naar meer voor de bezoekers, de deelnemers, partners én voor ons: de komende vier jaar gaan we verder op de ingeslagen route. We gaan een programma maken met en door Bredanaars en Bredase organisaties.

Visie Culturele Markthal

Wij maken onzichtbare verhalen zichtbaar. Zodat jouw geluid gehoord wordt in de stad. We verbinden jouw organisatie of jouw idee aan creatievelingen, jong talent, innovatieve makers, idealisten en activisten én de buurvrouw op de hoek. Samen creëren we een gemeenschappelijk speelveld waar nieuwe ideeën en samenwerkingen kunnen ontstaan. We maken van 1+1 een 3 en van jouw geluid een concert waar we met zijn allen op los kunnen gaan.

Januari

Wanneer heb je voor het laatst iets voor de eerste keer gedaan?

In 2019 is het gebouw aan de Molenstraat ingrijpend verbouwd. Omgetoverd van een bibliotheek naar een culturele markthal. Met een duidelijk doel voor ogen: een gebouw voor iedereen om binnen te lopen en te proeven van taal, creativiteit en kunst.

Open en gastvrij, waar altijd iets te doen is. Door een uitstekende samenwerking tussen architect, aannemer en inrichter is dat gelukt. En dat terwijl de ‘verkoop’ gewoon doorging.

Er is voor en achter de schermen heel hard gewerkt om in het centrum van de stad met elkaar een logistieke puzzel te leggen. Binnen afgesproken planning en budget. En wat heeft geleid tot een nieuw icoon in Breda.

Aan het begin van het nieuwe jaar is het gebouw officieel heropend.

“Een opening even verrassend als Nieuwe Veste wil zijn. Het publiek dacht te luisteren naar een saaie toespraak van de directeur, maar hij werd al snel onderbroken door de voordracht van een actrice. Die jonge danseressen het podium op zag komen, een oude verteller en een koperkwartet, een 19-jarige rapper uit Afghanistan, toetsenisten en een schoonmaakster….zelfs een dansende directeur. Zo kwam alles wat Nieuwe Veste te bieden heeft bij elkaar. En die toneelspelende schoonmaakster? Die maakt in het normale leven dus écht schoon in het gebouw. Als was het om te bewijzen dat het verbouwde instituut geen beperkingen kent, alleen mogelijkheden.”

Joost Klaverdijk, BN DeStem
Lees hier het gehele artikel

Hier
Op dit moment
Laten we zeggen dat op dit moment
Tijd er niet toe doet
Of waar we vandaan komen
Wat we gisteren deden
Wat we morgen moeten doen

Kaylee van Gastel

Ik was er
Ik ben er al heel lang. Ik ben er al 87 jaar. Ik ben er misschien wel het
langste van jullie allemaal. Op deze wereld. Maar wat maakt dat uit?
Ik ben hier waar jij ook bent
Dit is het moment
We hoeven nog niet vooruit
En ook niet terug
We zijn hier
Een moment gevangen in de tijd

Arie van Heerden

Ik ben Abol. Ik kom uit Afghanistan. Ik was 13 toen ik alleen naar Nederland ben gevlucht. Ik ben nu 19 jaar en ik zit op toneel. Dit is reclame voor mezelf. Als iemand een rol voor mij heeft, bel even naar Gertjan, hij is mijn assistent, vanaf nu.

Abolfazl Bayat

Mensen gaan hier dingen voor het eerst doen
De eerste noot uit een dwarsfluit toveren
Een oogje hebben op diegene in die prachtige fauteuil
Je tong verbranden aan soep
Voor het eerst de laatste zin van je lievelingsboek lezen
Voor het eerst keihard op je bek gaan
Voor het eerst een aria zingen uit volle borst, terwijl iedereen naar je kijkt
Voor het eerst trots zijn op iets wat je zelf hebt gemaakt
Voor het eerst een woord Nederlands zeggen
Voor het eerst een robotje maken omdat je dacht dat je dat niet kon
Voor het eerst exposeren samen met een clubje
Voor het eerst iemand ontmoeten die je niet meer loslaat

Tweede Informatiepunt
Digitale Overheid geopend

in Bibliotheek Zuid

“Voor ons is de bibliotheek de meest logische plek om met taal, lezen en schrijven bezig te zijn, daar hoort ook een digitaal informatiepunt thuis.”

Wethouder Miriam Haagh over IDO

Samen komen we verder

SeniorWeb gaf met een Digi-café getiteld ‘Alles over mobiele apparaten’ het startschot voor de opening van ons tweede Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Plaats: Bibliotheek Zuid. Bij de IDO’s helpen bibliotheekmedewerkers bezoekers op een laagdrempelige manier zo veel mogelijk hun weg te vinden in allerlei (digitale) overheidsinformatie of ze verwijzen door naar andere partners. Naar Taalhuis Breda als het gaat om digitale vaardigheden en cursussen als Klik & Tik en Digisterker. Of naar het telefonisch aanmeldpunt van Zorg voor elkaar Breda voor een meer persoonlijke hulpvraag over bijvoorbeeld de WMO, zorg, financiën, schulden, enz.

Burgers beter helpen

Goed om te zien dat we met onze informatiepunten als Nieuwe Veste onderdeel zijn van de stad. De IDO dienstverlening maakt deel uit van de Bredase samenwerking met Zorg voor elkaar Breda. Daarin werken we samen met organisaties die tot doel hebben alle Bredanaars gelijke kansen en mogelijkheden te bieden door drempels te verlagen. We nemen deel aan Breda Eenvoudig, het platform Huh? … Wat bedoelt u? en de Inspiratiebus (techniek en innovatie als oplossing voor dagelijkse problemen). Hierdoor kunnen we de Bredase burgers steeds beter helpen.

Begrijpelijke taal

De communicatie over IDO doen we samen met de Bredase Taalambassadeurs. Een panel dat uit eigen ervaring weet wat duidelijke en begrijpelijke taal is. De IDO flyer is breed uitgezet bij allerlei Bredase organisaties. Niet alleen bij zorg- en welzijnsorganisaties, maar ook bij banken en elektronicawinkels zodat de niet digi-vaardige doelgroep goed wordt bereikt.

De campagne Huh? … wat bedoelt u? Leverde met de gele kliko’s veel bekijks op. De bibliotheek was één van de “Meldpunten voor onbegrijpelijke zaken: als we elkaar niet snappen, dan gaat het mis. Durf daarom vaker 'Huh' te zeggen. Zo begrijpen we elkaar eenvoudig.

Februari

“2020! Een jaar vol verwachting! Net aan een nieuwe baan begonnen bij Nieuwe Veste! En ja… hossend tijdens het kindercarnaval in februari realiseerde ik me niet dat dit de laatste keer was dat ik mezelf in een mensenmassa begaf.”

Hilde van den Ing

De stilte voor de storm

De maand februari stond in het teken van het verder publieksklaar maken van het nieuwe gebouw en het opstarten met de programmering in de culturele markthal voor, van en door de stad.

De horeca kon ervaring opdoen met haar nieuwe plek recht tegenover de tuin met de eeuwenoude moerbeibomen. De podiumtrap werd beter toegankelijk gemaakt voor jong en oud. De signing binnen en buiten het gebouw werd verder ontwikkeld.

Op 18 februari werd het ‘Informatiepunt Digitale Overheid’ officieel in bibliotheek Zuid geopend. Nieuwe Veste behoort tot de ‘kopgroep’ van 15 openbare bibliotheken in Nederland voor de inrichting van informatiepunten waar iedereen terecht kan voor informatie, hulp en ondersteuning bij het omgaan met de digitale overheid. Samen met publieke dienstverleners helpen bibliotheken om de weg te vinden in het digitale doolhof van de overheidsinstanties.

Sinds 2017 werkte Nieuwe Veste met programma’s. Alle dienstverlening was gekoppeld aan onze doelen en afspraken voor de jeugd, jongeren en volwassenen. Voordat de nieuwe beleidsperiode in 2021 begon, is deze werkwijze geëvalueerd. Eind 2019 is er binnen de organisatie de nodige input opgehaald. Wat ging goed, wat kan beter, welke aanpassingen zijn er nodig?

De resultaten zijn besproken met de nieuwe OR die in februari van start was gegaan na de verkiezingen. In deze huidige OR is de hele organisatie in de volle breedte vertegenwoordigd.

Eind februari was ook de week van carnaval. Het leek weer een carnaval te zijn zoals altijd, hoewel de eerste verontrustende berichten ons land binnen sijpelden.

Makersbase gaat
landelijk met
makerstream.nl

Corona inspireert
tot nieuwe
samenwerkingen

“En zo kon een jonge maker uit Amsterdam een creatieve workshop volgen bij Makersbase Breda én andersom!”

Karlijn Muller, programmamaker Nieuwe Veste Makersbase

  • 24.000 views
  • 132 livestreams waarvan 18 door Makersbase

Even stil, en toen uit de blokken

Op vrijdag 13 maart ging heel Nieuwe Veste in lockdown, dus ook Makersbase. Ongekend, een lege bibliotheek, geen cursisten … Als Makersbase voelden we ons uitgedaagd om met onze kennis en middelen te laten zien wat wél mogelijk is. Want creativiteit laat zich niet stoppen! Meteen in het opvolgende weekend zagen we een collega in Eindhoven enthousiast een online workshop verzorgen. Daardoor geïnspireerd verzorgde onze makerscoach op vrijdag 20 maart onze eerste livestream over 3D ontwerpen in Tinkercad. Dat was het begin van iets moois, bleek later.

Van Breda naar het hele land

Het sommetje was natuurlijk snel gemaakt. Want als Makersclub Eindhoven wekelijks op zaterdag streamt en wij op vrijdag… dan zijn er nog maar 5 partners nodig om een weekprogramma voor maakonderwijs te verzorgen! We deden vervolgens een oproep op landelijke platforms van maakplaatsen en bibliotheken en werden overspoeld door reacties. Twee weken later startten wij de website makerstream.nl op, waarop zo’n 15 partners hun maakactiviteiten publiceerden. Zo kon een jonge maker uit Amsterdam, een creatieve workshop volgen bij Makersbase Breda én andersom!

Maakkennis.nu, de volgende stap

De kracht van het initiatief zat in het feit dat elke partner gewoon zijn eigen koers kon blijven varen met aanbod voor de eigen doelgroepen. Makerstream.nl faciliteerde en verbond alle activiteiten met elkaar. Via informele kanalen werden ook tips en tricks uitgewisseld waardoor het aanbod nog beter werd. Die samenwerking bleek iedereen goed te bevallen en krijgt nu een structurelere vorm in Maakkennis.nu, een platform dat we voorjaar 2021 gaan lanceren.

Samenwerking voortgezet onderwijs

Door onze activiteiten deden we veel ervaring op met het aanbieden van online onderwijs. We schoolden ons bij in blended onderwijs, een combinatie van on- en offline lesvormen. Dat heeft vervolg gekregen in de samenwerking met het voortgezet onderwijs, dat ook op zoek was naar manieren van lesgeven aan een klas die half fysiek aanwezig is en half online.

Maart

“Als je mij had gezegd vorig jaar op 19 maart toen alles ineens gesloten moest worden en wij allemaal naar huis moesten, dat dit tenminste een jaar zou duren zou ik het niet geloofd hebben. Ik dacht dat we met een paar weekjes er wel vanaf zouden zijn. Daaruit blijkt dat ik de ernst van de zaak toen echt niet inzag.”

Anja Weterings

Dicht

Op donderdag 12 maart besloot het MT van Nieuwe Veste om vanaf vrijdag 13 maart 18.00 uur tot en met dinsdag 31 maart al de vestigingen en de daarbij behorende publieke dienstverlening te sluiten. Ook de publieksactiviteiten (voorstellingen, lezingen, concerten, enz.) werden in deze periode geannuleerd of verplaatst. We stopten ook met ingang van 16 maart met al ons werk op en voor scholen.

Het was een lastige afweging, maar het besluit was uiteindelijk onontkoombaar.

Na de tweede week van deze fysieke sluiting werd duidelijk dat de sluiting langer zou gaan duren dan eerst werd gedacht. We begonnen daarom met het opzetten en uitvoeren van een aangepaste dienstverlening. Het ging om de dienstverlening van de bibliotheek, het Taalhuis, binnenschoolse cultuureducatie, lessen en cursussen, ondersteuning amateurkunst en de Makersbase. Per onderdeel werd door een klein team, bestaande uit een accountmanager, een programmamanager, de betreffende projectleider en waar nodig een consulent, bekeken wat opgestart kon worden en wat daarvoor nodig was. Voor de dienstverlening die Nieuwe Veste zelfstandig uitvoerde was dit makkelijker dan bij de dienstverlening voor bijvoorbeeld scholen en in het sociaal domein. Daar bleek afstemming nodig met andere partijen en partners.

“De sluiting (..) voelde bizar aan. Je hebt een baan met publiek en je kunt het publiek niet meer op een ‘normale’ manier bedienen.”

Jan Verbart

In een overleg met de twaalf culturele instellingen van de hoofdstructuur in Breda bleek dat het seizoen van voorstellingen, concerten en festivals tot de zomer als mislukt werd beschouwd. De financiële gevolgen hiervan waren groot. De coronacrisis wierp ook zijn schaduw vooruit op de rest van het jaar: hoe kun je nieuwe voorstellingen plannen als je nu niet kan en mag repeteren? Hoe houd je je gezelschap van spelers, dansers, beeldende kunstenaars bij elkaar?

Al snel nam de gemeente contact op. Het college van B&W van Breda was druk bezig met een pakket van maatregelen voor de korte en middellange termijn. Men was zich volledig bewust hoe zorgelijk de financiële situatie was binnen de culturele sector, zowel voor de organisaties als voor de individuele kunstenaars en ZZP’ers. Er werd gekeken wat er nog nodig was in aansluiting op de landelijke maatregelen.

De crisis trof ook de ZZP’ers die bij ons werkten. Alle ZZP’ers kregen een brief waarbij alle werkzaamheden voor onbepaalde tijd werden opgeschort. Een besluit dat uiteraard liever niet genomen had moeten worden. We deelden de informatie over de ophanden zijnde landelijke steunmaatregelen voor ZZP’ers.

Maart was de maand van de achtbaan. Veel gebeurde er: op het werk, maar ook veel bij de medewerkers thuis, in de familie en in de eigen omgeving. Zaken die tot voor kort zo vanzelfsprekend leken, waren het opeens niet meer. We werden geconfronteerd met veel onzekerheden, onduidelijkheden en zorgen.

“De wereld kwam met piepende banden tot stilstand. Ook Nieuwe Veste moest haar deuren sluiten voor bezoekers. Het werd stil in de bibliotheek.”

Ralph Kruizinga

Creativiteit als troost

in coronatijd

“Jullie als muziekdocenten hebben de corona ‘muren’ echt veranderd in deuren, door online lessen te gaan verzorgen. En dat is voor muziekonderwijs niet ideaal en zeker niet gemakkelijk, maar het was wel heel fijn dat de deur naar de muziek op die manier toch open kon blijven staan.”

Joris, leerling Hoorn van Marjolein Damen

The show must go on

Bij Nieuwe Veste volgen kinderen, jongeren en volwassenen lessen en cursussen op het gebied van muziek, dans, theater, beeldende kunst, film en schrijven. Ze zijn kortere of langere tijd met plezier bezig in een van de disciplines en soms ook in cross-overs tussen disciplines. Het is voor ieder van hen een ontdekkingstocht in het ontwikkelen van de eigen creativiteit, van opmerken en opdiepen én van verrassing.

De lessen gingen door

Ondanks de eerste lockdown in maart hebben we niet stil gezeten. We zijn trots dat we in heel korte tijd, samen met onze leerlingen en docenten, op allerlei manieren de lessen zoveel mogelijk door konden laten gaan. Met online lessen vanuit onze huiskamers en thuisstudio's, zoom-concerten van muziek, de geweldige filmpjes van theater en dans en thuiswerkpakketten bij beeldend.

Daarna volgden de buitenlessen en maakten we onze leslokalen coronaproof om iedereen weer te kunnen ontvangen, zelfs tot ver in de zomervakantie. Natuurlijk hebben we elkaar en de live lessen ontzettend gemist, maar onze creativiteit is niet te stoppen!

Samenwerken in coronatijd

Ondertussen bouwen we ook aan meer samenwerking, onderling en met de stad. Zo hebben we een aantal multidisciplinaire cursussen opgezet zoals de Creatieve Werkplaats, Zomerkamp en de Nieuwe Veste Productie en werken we samen met de Makersbase en bibliotheek. Bij muziek is er meer aandacht voor samenspel, in een orkest of in het kinderkoor. In samenwerking met strijkdocenten uit de stad zetten we een jeugdstrijkorkest op.

Improviseren en van elkaar leren

Veel presentaties vinden in andere vorm plaats. Er is een online expositie van beeldend, je kunt muziekconcerten volgen via livestream en dans en theater worden gefilmd buiten op locatie.

De beperkingen dagen zowel docenten als cursisten uit om te denken en te doen in mogelijkheden. Uiteindelijk werken we in de verschillende teams voortvarend samen en werpt het improvisatievermogen van onze docenten vruchten af.

Het is een vreemd jaar en een flinke uitdaging, maar we horen terug dat juist de lessen voor leerlingen een lichtpuntje zijn in de week.

April

“Tijdens de sluiting van het gebouw konden we bij facilitair en ict toch veel doen. Ik noem een paar dingen: koelmachine en koffiemachines vervangen, het verbeteren van de luchtvochtigheid in de concertzaal, verbeteren en aanpassen van ict-apparatuur, het herinrichten en opknappen van een aantal lokalen.”

Sander Kiewiet

Het nieuwe normaal

Premier Rutte introduceerde een begrip wat ons aan het denken zette. Hoe ziet de anderhalvemetersamenleving eruit? En wat betekent dat voor Nieuwe Veste? Welke slimme oplossingen moeten ook wij straks verzinnen voor het geven van onze lessen en cursussen, het verzorgen van taalles voor groepen, om leden en bezoekers te kunnen helpen en een culturele markthal te kunnen zijn? Eén ding werd wel duidelijk: ook al konden we weer spoedig open, zoals het was werd het niet meer. Voorlopig niet althans.

Ondanks dat de gebouwen dicht waren, gebeurde er achter de schermen en uit het zicht van velen van alles. Het overgrote deel van onze lessen en cursussen in aangepaste vorm online werd voortgezet. Naast muziek ook bij dans, theater, beeldend, enz. Waar mogelijk werden alternatieven aangeboden, vaak op een zeer creatieve manier.

Er werd gewerkt in een zestal werkvelden om de aangepaste dienstverlening op het gebied van de bibliotheek, taalhuis, makersbase, lessen & cursussen, cultuureducatie onderwijs en ondersteuning amateurkunst te kunnen organiseren. Deze zes werkvelden waren een tijdelijke constructie, gekoppeld aan de crisis en hoe daar het beste mee om te gaan.

“Na wat uitzoekwerk heb ik gekozen voor Zoom-lessen. Pionierswerk in de eerste twee weken maar al vrij gauw kregen ik en mijn leerlingen de slag te pakken. Lesgeven via beeldbellen is een stuk intenser dan live lesgeven. De lestijd wordt van de eerste tot de laatste minuut volledig ingevuld.”

Boudewijn Bonebakker

“In razend tempo leerden we overleggen via Teams en werden er interessante webinars georganiseerd om de kennis van ons prachtige vak te vergroten. We leerden heel snel kijken naar wat wel kan. Er werd een afhaalservice ingericht. Honderden tasjes met boeken hebben we klaargezet voor onze leden.”

Ralph Kruizinga

“Al met al heeft het geleid tot hilarische en ontroerende theaterfilmpjes, live lessen in de buitenlucht, een sporadische voorstelling met publiek op 1,5 meter en vooral veel online lessen en thuisopdrachten. Presentaties zijn gefilmd in plaats van live gespeeld en koorstukken voor de musicalproductie werden van thuis uit ingezongen. Er is gespeeld en gedanst vanuit woonkamers, slaapkamers, keukens en tuinen.”

Niels Jacobs

‘Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf.’

De persconferentie van 22 april was een koude douche, maar gaf wel meer duidelijkheid: Nederland ging nog lang niet van het slot af. De culturele sector bleef gesloten, de economie verkeerde nog langer in zwaar weer. Nieuwe Veste bleef dicht en iedereen moest zoveel mogelijk thuiswerken waar het kon. Bezoek werd dringend afgeraden.

“Pasen in tijden van corona. Zondag vieren we Pasen met ons gezin met een uitgebreid Paasdiner. In Utrecht, Nijmegen en Breda wordt op een afgesproken tijdstip hetzelfde drie gangenmenu op tafel gezet. Samen genieten met foto’s in de familieapp…”

Gertjan Endedijk

Nieuwe Veste bleef als culturele instelling en een publieksgebouw dicht tot 20 mei. Het verzorgen van lessen en cursussen was volgens het kabinet niet hetzelfde als het (primair) onderwijs. Dat betekende dat onze lessen en cursussen niet mochten worden opgestart, online uiteraard wel. De digitale dienstverlening bij de bibliotheek ging uiteraard ook door. Met onze dienstverlening richting het onderwijs (cultuureducatie, leesconsulenten) werd wel weer voorzichtig begonnen. Uiteraard afhankelijk van wat scholen aangaven. En sommige initiatieven waar al voor de coronatijd plannen van waren, krijgen juist in deze dagen extra betekenis. Bijvoorbeeld Music Minded Breda.

Op social media werden volop filmpjes en foto’s gedeeld om elkaar op te beuren. Zonder kunst en cultuur bleek de wereld schraler en saaier. Dat gaf aanleiding tot een open brief van talloze culturele instellingen in Brabant, ook ondertekend door Nieuwe Veste.

De waarde van kunst, cultuur en creativiteit wordt nu breed gevoeld in de samenleving. En Brabant, zwaar getroffen door deze crisis, doet zijn naam als creatieve hotspot eer aan. Laten we dus nooit meer badinerend doen over creativiteit, kunst en cultuur. De creatieve sector voedt en onderhoudt onze identiteit, creativiteit, saamhorigheid en weerbaarheid. Theaters, bioscopen, bibliotheken, musea, podia en festivals zijn bij uitstek de plekken waar we kunnen oefenen in het delen van onze angsten, verlangens en ervaringen.

Open brief van Brabantse culturele instellingen van 17 april 2020

Ik vergeet
je niet

Kunstenaars brengen wat
licht in donkere tijden

“Ik wist niet dat er zoveel creatieve mensen in mijn buurtje woonden!”

  • 119 deelnemers, variërend in leeftijd van 7 – 92 jaar.

Creativiteit zorgt voor verbinding

Het coronavirus konden we niet bestrijden, maar het eenzaamheidsvirus wel. Juist in die eerste coronatijd vonden we het van groot belang dat er aandacht bleef voor iedereen. Vooral voor mensen die weinig buiten kwamen, zich alleen voelden en verbondenheid misten. En die verbondenheid vonden we door middel van creativiteit! Kunstenaars gingen de wijk in voor het project ‘Ik vergeet je niet’. Een beetje licht in donkere tijden.

Een opdracht van een kunstenaar

Iedereen – jong en oud – werd uitgenodigd om mee te doen. Deelnemers kregen elke week een tasje aan de deur met een inspirerende opdracht van een kunstenaar uit de buurt. Hoe leuk is dat! Na 8 weken werden alle werken verzameld en maakten de kunstenaars hiervan acht grote kunstwerken voor de wijk. We zijn gestart in de wijk Haagse Beemden om later zo veel mogelijk uit te breiden naar andere wijken.

Er is samengewerkt met lokale professionele kunstenaars, Stichting Kunst-Schatten HB en sociale partners uit de wijk. Deze partners ondersteunden het project in praktische zin met het activeren van hun netwerk en cliënten, en zo nodig met het beschikbaar stellen van ruimte of facilitaire ondersteuning.

Samen werken aan een kunstwerk voor de wijk

Om het voor iedereen toegankelijk te houden waren de opdrachten laagdrempelig, maar toch verrassend. Voor de uitvoering was huis-tuin-en-keukenmateriaal in principe voldoende, maar bij elke opdracht werd eenvoudig basismateriaal meegeleverd. Dat was nodig voor het gemeenschappelijk eindkunstwerk.

Mensen fleurden weer een beetje op

Met ‘Ik vergeet je niet’ bereikten we veel verschillende mensen. Door het contact, zingeving en creativiteit ontstond ook meer onderlinge verbondenheid. ‘Ik vergeet je niet’ vergrootte het sociale netwerk voor veel mensen en fleurden ze letterlijk een beetje op in deze spannende, stille periode.

De wijk kleurde in die weken ook letterlijk een beetje ‘blauw’ door alle ‘Ik vergeet je niet’ posters voor de ramen. “Ik wist niet dat er zoveel creatieve mensen in mijn buurtje woonden!” ontdekte een deelnemer.

“Waarom deden wij mee als partner? ‘Ik vergeet je niet’ bood mensen die noodgedwongen in een isolement terecht kwamen een mogelijkheid om de dag door te komen. Ergens naar toe te leven, weer ZIN te krijgen. Het opende de deur naar nieuwe contacten in de buurt. Mensen ontwikkelden verborgen talenten.”

Liesbeth Smedinga (Dag Eenzaamheid / Zorg voor Elkaar Breda)

Mei

“Aan de slag! Toen alle 'go's' er waren en we eindelijk van de kant konden met 'Ik vergeet je niet' kreeg ik weer energie voor 10, leek alles te gaan lukken en kon ik me daar volledig voor inzetten. Heerlijk, eropuit, met mensen aan het werk, nieuwe contacten met collega's, met partners in de wijk, super-inspirerend.”

Irma Rens

Gewoon weer open. Hoe simpel kan het zijn?

Half mei kwam het goede nieuws: Nieuwe Veste mocht weer open!

De bibliotheek werd op de drie vestigingen Noord, Zuid en Centrum vanaf 20 mei heropend, elke dag van 13-17 u. Vanaf 2 juni mocht er begonnen worden met de één op één lessen voor het hoofdgebouw en alle (met toestemming beschikbare) andere leslocaties en met de cursussen in aangepaste vorm.

Om open te mogen moest er gewerkt worden met maar liefst vier protocollen. Voor het uitlenen van materialen, voor openstelling voor kinderen, het gebruik van computers en werkplekken en voor activiteiten met groepen tot tien personen. Ook allemaal met pagina’s vol voorschriften.

Er waren bovendien ook aparte protocollen voor bibliotheken en voor centra voor cultuureducatie. Maar Nieuwe Veste is een gecombineerde instelling. Al jaren wisten we van onze klanten dat ze ons ook zien als één geheel, nog eens onderstreept door de ingrijpende verbouwing tot één culturele markthal. Dat gaf overigens ook nog extra uitdagingen. Zo waren de bezoekersstromen van onze lessen ‘boven’ niet zo simpel meer te scheiden van die van de bibliotheek ‘beneden’ en liepen de verschillende protocollen per branche bij Nieuwe Veste letterlijk door elkaar heen.

Op 20 mei, één uur was het dan zover. De eerste bezoekers van de bibliotheek kwamen binnen, waaronder de wethouder van Cultuur Marianne de Bie. De meesten ietwat onwennig, soms met een boodschappenlijstje in de hand. Maar zeer gedisciplineerd en vol begrip voor de beperkte looproute in ons zo open gebouw. En met blije gezichten.

‘Gewoon open’. De uitdaging was om alles, hoe onlogisch op het eerste gezicht ook, publieksvriendelijk uit te blijven leggen. Open, maar met een maximaal aantal personen tegelijk. Toiletten bleven gesloten, noodsituaties daargelaten. Mensen mochten boeken uitzoeken, maar niet eindeloos. Voor zang golden andere regels en afstanden dan voor piano. Het cursusjaar kon worden afgesloten, maar wel coronaproof.

“Heerlijk, weer een fysiek boek in handen!” Aan het woord een duidelijk tevreden mevrouw die met haar tas vol boeken naar de uitgang loopt. “Niks mis met e-books hoor!” roept ze, “maar ik wil ook weer ’s wat beetpakken….”

"Om een eventueel virus in eenzaamheid op een kaft te laten sterven." Een poëtische zin in BNdeStem. Hoe lang moesten boeken in quarantaine zodat lezers geen gevaar meer liepen? In eerste instantie 72 uur, later werd dat verkort naar 24 uur. Het coronavirus houdt blijkbaar niet zo van boeken.

Onze klanten mochten weer naar binnen en troffen een compleet corona-proof gebouw aan. En dat ging natuurlijk niet vanzelf. Met een deadline voor ogen werden regels, protocollen en opvattingen heel praktisch vertaald naar looproutes, het reguleren van bezoekersaantallen, afzetlinten, ontsmetten, enz. Met oog voor de volksgezondheid van ons allemaal, de specifieke situatie bij Nieuwe Veste en de logica van de klant.

Weer open mogen beperkte zich niet alleen tot de gebouwen van Nieuwe Veste. Ook ‘buiten’ waren weer meer projecten mogelijk. In de Haagse Beemden startte ‘Ik vergeet je niet’. Met behulp van kunst kwamen mensen weer in contact met de eigen talenten en met elkaar, wat leidde tot verrassende ontmoetingen tussen jong en oud.

BOMEN GEOPEND

Daghoreca Nieuwe Veste

Waar kun je beter van deze prachtige moerbeibomen genieten, dan met een hapje of drankje bij BOMEN. Tussen de boeken, de optredens en het Bredaplein is dit een bijzondere plek in Breda. Ook het fantastische terras is een verborgen parel!

Het verhaal van 'BOMEN'

Rond 1780 werden in de tuin van Huis Ocrum zwarte Moerbeibomen geplant. In de loop der jaren is de tuin van dit oude hofhuis steeds verder bebouwd en werd het uiteindelijk de binnentuin van Nieuwe Veste. Maar de moerbeibomen bleven bewaard en zijn inmiddels beschermde monumenten. In 1995 vormden de bomen zelfs het uitgangspunt voor de nieuwbouw van Nieuwe Veste, wat je terugziet in de ‘spriet’-achtige pilaren.

Culinaire kunsten

Zeg nu zelf. Wat is een culturele markthal zonder kookkunst? Bezoekers verdienen het om te kunnen genieten van een drankje en een hapje, en bij de organisatie van een evenement kan het toch niet zo zijn dat we afhankelijk zijn van externe cateraars? Vandaar de start van BOMEN, de daghoreca voor Nieuwe Veste. Lekker eten en Bredase gastvrijheid op deze historische locatie in het hart van onze culturele markthal.

Voeding voor lichaam en geest

BOMEN wil bezoekers iets bijzonders voorzetten. Maaltijden, dranken en snackjes van een goede kwaliteit. Mooie verrassende producten. Geen eenheidsworst. En waar kan liefst biologisch en met minimaal gebruik van vlees/visproducten en met heel veel aandacht voor duurzaamheid. Dus veel uit de streek, van het seizoen, en bij voorkeur met minimale belasting van het milieu. Dus bijvoorbeeld geen plastic als verpakkingsmateriaal als dat niet nodig is. Thee halen we uit Zundert, de eerste compleet in Europa gekweekte thee wat flink wat CO2-uitstoot scheelt. Bouillon trekken we van groenten die niet mooi genoeg zijn voor een salade. Als we dan toch iets overhouden dan bieden we dat aan via de no waste app ‘Too Good To Go'.

Met onze werkwijze willen wij de menselijke geest van voedsel voorzien en laten ervaren dat lekker eten ook duurzaam kan zijn.

Een jaar als een weerhuisje

Eind 2019 en begin 2020 is - samen met Vijverborgh Advies en Ontwerpers - in hoog tempo toegewerkt naar de feestelijke opening van BOMEN op 2 januari: het concept, het assortiment, de leveranciers, de keuken, de exploitatie…

En dan is er corona en is BOMEN een soort weerhuisje: we zijn er wel, we zijn er niet, we zijn er half, we zijn er heel.

Op 15 maart gaat de boel alweer dicht. In juni zijn we beperkt open. Van 13.00 tot 18.00 en uitsluitend voor de pashouders van de bibliotheek. Iets is beter dan niets, maar toch. Na de zomer kunnen we weer open, de cursussen starten, events komen uit de startblokken, onze daghoreca begint lekker op stoom te komen met lunches to go, luxe diners, want we moeten volop improviseren op de steeds wisselende omstandigheden.

Vraag een willekeurige ondernemer in de horeca wat 2020 heeft gebracht: een jaar om snel te vergeten. En daar sluiten we ons van harte bij aan. Was er dan geen enkel lichtpuntje? Jawel. We did it! En BOMEN gaat zeker een succes worden.

Juni

“Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik maak in deze tijden van stilstand beduidend meer leeskilometers. Naast uiteraard ‘De Pest’ van Camus is ‘Homo Deus’ van Harari een absolute aanrader. Het boek zet de huidige crisis in het perspectief van een fascinerende en uitdagende verkenning van de toekomst van de mens.”

Een enthousiast lid van de bibliotheek.

Een instituut in de stad dat er toe doet

Begin juni ging Nederland weer een nieuwe fase in. De scholen van het voortgezet onderwijs gingen weer open, de terrassen en restaurants werden (gedoseerd) weer gevuld met dankbare klanten.

Met een uitschieter hier en daar bleven we in ons land voorzichtig om zo stap voor stap te leren leven met een virus dat onder ons was en nog niet van plan was om weg te gaan.

Want het bleef onzeker. Voorspellingen doen over de toekomst bleef lastig. Zowel voor privé, maar ook voor het werk bij Nieuwe Veste. Flexibiliteit was het sleutelwoord. Ook richting de zomer met haar vakantieweken. Een zomer die ook nog lang niet normaal zou zijn.

Een nieuwe richtlijn gepubliceerd door Cultuurconnectie gaf toestemming vanaf 2 juni voor individuele lessen en groepslessen binnen de richtlijnen van het RIVM en de maatregelen van het kabinet. Individuele zanglessen en lessen met blaasinstrumenten mochten alleen met inachtneming van een aantal extra voorzorgsmaatregelen (3 m afstand, afscherming). Vanwege mogelijk besmettingsgevaar werden groepslessen voor zang en blaasmuziek en ook repetities van blaasmuziekensembles en koren niet toegestaan in afwachting van nader onderzoek. ‘Bomen’, de horeca, mocht ook weer volledig open.

‘Nieuwe Veste doet er toe.’

Ter voorbereiding voor het nieuwe beleidsplan werd aan een kleine twintig partners van ons gevraagd wat zij belangrijk vonden voor de komende jaren en wat ze daarbij van ons verwachtten. Het waren open en zeer leerzame gesprekken. Men was duidelijk wat men van Nieuwe Veste de komende jaren verlangde en nodig had. Nieuwe Veste werd gezien door velen als een instituut dat ertoe doet. We ontvingen ongevraagd complimenten, maar ook werd aangegeven wat er bij ons beter kan en moet.

In navolging van de verdere verruiming van de beperkingen die het kabinet aankondigde, kon er weer meer in onze culturele markthal. De openingstijden van de bibliotheek werden verruimd, taalgroepen ontvangen, print- en kopieerfaciliteiten waren er weer. De anderhalve meter bleef wel gehandhaafd en maakte overal aanpassingen en beperkingen noodzakelijk. Maar het was weer een stap vooruit.

De corona crisis had ook duidelijk effect op ons leesgedrag. We lazen meer in Nederland, maar ook anders: de uitleen van e-books verdubbelde en om bepaalde titels werd opvallend vaak gevraagd.

Toch een beetje vakantiepret

Ruim 7.000 kinderen
deden mee met
Summervibes

Verdeeld naar soort activiteit:

  • Sportief: 2.224 deelnemers
  • Cultuur/natuur: 984 deelnemers
  • Welzijn: 3.135 deelnemers
  • Vakantiestraat: 895 deelnemers

Resultaat: 7.238 enthousiaste kinderen die af en toe helemaal uit hun dak gingen.

  • 5.964 deelnemers aan offline activiteiten
  • 1.264 deelnemers aan online activiteiten
  • 631 brakkenboxen gedistribueerd

Een sidderende zomer

Begin mei 2020 verkeerde Nederland in een ‘intelligente lockdown’. De Bredase jeugd kreeg onderwijs op afstand en gezamenlijke, buitenschoolse activiteiten waren evenmin mogelijk. Het initiatief SummerviBes moest in de zomervakantie soelaas bieden met een breed opgezet programma voor de jeugd. Het bleek een schot in de roos. Duizenden kinderen deden mee aan een van de activiteiten.

Omvangrijk vakantieprogramma

Maatschappelijke organisaties als (sport, jeugd en wijk)verenigingen, Surplus, Grote Broer/Zus, Breda Actief en Nieuwe Veste zaten wat de jeugd betreft soms noodgedwongen op hun handen. Tegen deze achtergrond lanceerde het college van burgemeester en wethouders van Breda het idee om in de zomervakantie, samen met jongeren en maatschappelijke organisaties, een gevarieerd en corona-proof activiteitenprogramma voor de Bredase jeugd te organiseren. SummerviBes is geboren. Van 13 juli tot 21 augustus was er van alles en nog wat te doen.

De achterliggende gedachte van SummerviBes was dat de bewoners deze zomer door het coronavirus méér dan gewoonlijk in de stad blijven. Zeker gezinnen waar de middelen beperkt zijn. Het college had tevens de wens om ruimte te bieden aan nieuwe ideeën en vormen van samenwerking en oog te hebben voor bestendiging van resultaten voor de toekomst. Naast ons aanbod van een breed palet aan cultuuractiviteiten was Nieuwe Veste ook verantwoordelijk voor het platform ‘verrasjezelf.nieuweveste.nl’ waar alle activiteiten op werden aangeboden.

Ruim 7000 deelnemers

In totaal hebben 7.238 kinderen uit Breda deelgenomen aan SummerviBes. Van deze deelnemers deden er 5.964 mee aan offline activiteiten in de wijk of op een van de andere locaties in de stad en namen 1.264 deelnemers mee aan online activiteiten.

De zomereditie was zo succesvol dat het in de daarop volgende vakanties met WinterChills en Springbreak vervolgedities heeft gehad.

Juli

“One of these mornings
You're gonna rise up singin'
You're gonna spread your wings
And you'll take to the sky”

Summertime, Brainbox

In je eendje

Sinds begin juli mocht er weer gestudeerd worden in de culturele markthal. Om ons aan de anderhalve meterregel te houden kreeg iedereen die wilde komen studeren na reservering een plastic badeendje als toegangsbewijs.

Na enig passen en meten konden ook de taalgroepen weer beginnen. Maar sommige zaken veranderden niet: zoals het eenrichtingsverkeer en het niet beschikbaar zijn van de tijdschriften en kranten in verband met quarantaine maatregelen. En voor alle medewerkers gold ook nog steeds: werk thuis, wanneer dat kan (in je eendje).

Nieuwe Veste besteedde aandacht aan de discussie over racisme in Nederland naar aanleiding van Black Lives Matter. In een toelichtende tekst op onze website werd duidelijk gemaakt waarom we dat deden. Veel van onze leden hadden daar begrip voor, maar enkele ook niet. Naar aanleiding van een klacht over hoe Nieuwe Veste hierin positie koos werd hier over gesproken met medewerkers van de bibliotheek.

Racisme is geen gemakkelijk onderwerp en ook geen ver-van-ons-bed-show. Nieuwe Veste onderschrijft ook de code om meer diversiteit na te streven. Op dit gebied is nog veel te doen.

Juli was ook voor velen de maand van de grote vakantie. Plannen moesten worden gewijzigd, reizen gecanceld. Toch gingen veel van onze medewerkers wel weg. De opgebouwde spanning van een alom dreigender ziektegevaar, economische onzekerheid en veel thuiswerken moest een uitweg krijgen. Veel mensen bleven in Nederland en ontdekten (opnieuw) hoe mooi en afwisselend ons land is. Maar ook Frankrijk was populairder dan ooit.

Maar niet iedereen in Breda kon op vakantie. Voor kinderen en jongeren die ‘gedwongen’ thuis moesten blijven werd een stadsbreed programma opgezet: SummerviBes. Met partners als Breda Actief, Surplus, Grote Broer/Zus en de gemeente Breda werd een wervelend programma van zes weken gemaakt met honderden activiteiten over de hele stad verspreid. Rond de 7.000 kinderen en jongeren deden eraan mee, waarvan ruim 900 op culturele activiteiten afkwamen die door Nieuwe Veste waren georganiseerd. Het gehele programma werd digitaal bij elkaar gebracht door Nieuwe Veste op het platform ‘Verras jezelf’. Daarmee werd al ervaring opgedaan met en vooruitgelopen op een van de plannen voor de komende jaren: een digitaal platform te zijn voor, door en met de stad.

Breda toont

Een Creatieve Zomer

Meer dan 120 inwoners deden mee uit alle delen van de stad, alleen of in groepsverband. Van schilderij tot performance, van skatedeck tot schimmenspel, van pianospel tot online samenzang en van lampenkap tot dierenverblijf. Breda toonde deze zomer zijn creativiteit op vele manieren.

Breda Toont, een Creatieve Zomer

Ik Toon is een landelijk initiatief van partners in de kunst- en cultuursector om samen de zichtbaarheid van de amateurkunst te vergroten. Tijdens ‘Ik Toon’ In de maand juni toonden verenigingen en individuen die in hun vrije tijd creatief actief zijn, wat ze in huis hebben. Breda Toont onderscheidde zich van de landelijke campagne door de doelgroep van ‘amateurkunstenaars’ te vergroten naar ‘Iedereen in Breda’. De voorbereidingen voor deelname met deze Bredase variant aan het landelijke project waren in volle gang toen Corona ons verraste. We hebben hier toch invulling aan gegeven met de Creatieve Zomer 2020.

Een paraplu voor kunst en cultuur

Breda Toont wil als paraplu-project verschillende activiteiten aanbieden waar de stad zich mee kan verbinden; als deelnemer, als maker, als toeschouwer, als verhalenverteller etc. Het project biedt een podium waar deze activiteiten op kunnen plaatsvinden en zoekt hierbij steeds de meest geschikte vorm (offline, online, met publiek, zonder publiek etc.) Zo proberen we meer Bredanaars deel te laten nemen aan kunstzinnige en culturele activiteiten.

Een podium voor iedereen

'Een Creatieve Zomer' heeft op verschillende manieren een mooie invulling gegeven aan het concept. Met een expositie in Nieuwe Veste bijvoorbeeld. Iedere dag presenteerden we een nieuwe, creatieve Bredanaar op onze socials. Iedere zondag in augustus publiceerden we een interview met een van onze deelnemers en sommige deelnemers haakten met hun inzending aan bij Struinen in de Tuinen. Van unieke werken tot co-creaties, van dichtkunst tot performance-kunst, van traditionele ets tot een beschilderd skatedeck. De creativiteit zit in alle hoeken en gaten van de stad en wordt door jong en oud beoefend, dat is wel gebleken!

Op vrijdag 21 augustus braken we de expositie weer af, maar dat deden we niet zonder nog even stil te staan bij de prachtige verzameling die in de loop van de zomer is gegroeid en steeds weer aangevuld is met nieuwe deelnemers en creaties. Op donderdag 20 augustus waren alle exposanten uitgenodigd voor een afsluiting in kleine kring. Enkele deelnemers hielden die middag een voordracht. Voor de exposanten die wilden, was ook de gelegenheid om anderen kort iets te vertellen over hun creatieve bijdragen.

Breda Toont zal in juni 2021 weer plaatsvinden.

“Ik heb nooit geschilderd tot ik een keer met iemand meeging naar een tekenclub. Sindsdien ben ik niet meer gestopt. Nu schilder ik elke dag. En mijn werk hangt nu zelfs bij een echte expositie.”

Deelnemer project: Breda Toont, Een Creatieve Zomer -2020

Augustus

“Het virus heeft ons tenslotte herinnerd aan wat we zo hartstochtelijk verdrongen hadden: dat we kwetsbare wezens zijn, van de fijnste stof gebouwd. Dat we door onze ‘menselijkheid’ en uitzonderlijkheid niet afgescheiden zijn van de wereld, maar dat de wereld een soort groot web is waarin we hangen, verbonden met andere wezens via onzichtbare draden van afhankelijkheid en invloed. Dat we – zonder dat het uitmaakt uit welke verre landen we komen, welke taal we spreken of welke kleur onze huid ook heeft – afhankelijk van elkaar zijn.”

Olga Tokarczuk

En, hoe was je vakantie?

Nederland leek terug in de tijd te zijn gegaan. De tijd, dat bijna iedereen in Nederland op vakantie ging. Duitsland en Frankrijk waren al heel bijzonder, Spanje een verre exotische plek en landen buiten Europa bestonden eigenlijk niet.

Corona heeft ook in dit opzicht onze wereld veranderd. Geografisch weliswaar verkleind, maar door het opnieuw gaan waarderen van ‘niet interessante’ vakantielanden werd onze wereld ook weer verdiept en opnieuw ingekleurd.

Wat we wilden en wat kon en mocht bleef een wankel evenwicht. Op vakantie leek corona soms ver weg, terug van weggeweest zaten we weer tussen de besmettingshaarden, code oranje, de testen, de richtlijnen. Tijdens het televisieprogramma ‘Zomergasten’ waarschuwde de viroloog Jaap Goudsmit ons: "Het virus is er nog steeds en blijft ook nog wel even. We weten er gewoon nog veel te weinig van".

Maar niet iedereen van ons was op vakantie. Velen van ons hadden ook tijdens de zomerhitte doorgewerkt en stonden met het zweet op het voorhoofd toch maar weer klaar voor onze klanten. De ‘Creatieve Zomer’ met meer dan honderd makers uit verschillende wijken van Breda was een succes: lang was de oogst daarvan te zien op de muur bij de ingang van Nieuwe Veste. Er was de afsluiting van cultuur op het Cruyff Court door een zeer enthousiaste wethouder, weer een mijlpaal van ‘Ontdek je Talent’. Het Zomerkamp van Nieuwe Veste had wel drie keer gehouden kunnen worden.

Corona had al veel stilgelegd, maar ook veel schade aangericht. En ook veel nieuwe dingen mogelijk gemaakt. Er werd steeds meer stilgestaan bij wat er in de wereld gaande was, wat een coronapandemie eigenlijk betekende of kon gaan betekenen.

Zomerkamp

editie 2020

De kinderen hebben ervaren dat cultuur niet in een hokje past en dat het creatieve proces oneindig is.

Nieuwe kunstvormen en co-creatie

De resultaten van het Zomerkamp editie 2020 waren in de eerste plaats 45 enthousiaste reacties en blije snoetjes. Je proefde aan alles dat er iets bijzonders gaande was tijdens dit meerdaagse programma. De sfeer die in het gebouw hangt, het enthousiasme van de docenten, de concentratie tijdens de workshops en de vindingrijkheid en creatieve uitingen van de kinderen.

De resultaten waren terug te zien in het foto- en filmmateriaal en in de kunstwerken die geëxposeerd waren in de hal van Nieuwe Veste. De kinderen waren met het thema ‘Toekomst’ geïnspireerd en hadden in de verschillende workshops kennis en ervaring opgedaan en nieuwe kunstvormen ontdekt door co-creatie. Zoals dans met slagwerk en percussie en theater met het green screen van de Makersbase.

Het initiatief van Zomerkamp is ontwikkeld naast de reguliere lessen en cursussen van Nieuwe Veste. Na het succes van de pilot van het Zomerkamp in 2019 zagen we het als een uitdaging Zomerkamp 2020 door te ontwikkelen tot een uitdagend, verdiepend en multidisciplinair programma voor kinderen van 8-12 jaar.

Veel verschillende presentatievormen

Een enquête onder deelnemers en docenten in 2019 maakte gelijk duidelijk dat het Zomerkamp een creatieve, zinvolle vrijetijdsbesteding is in de laatste week van de zomervakantie. Het werken in een veilige, sfeervolle en creatieve omgeving is daarbij onmisbaar. In 2020 hebben we meer het creatief proces centraal gesteld en minder het eindproduct. Door onderzoekend en ontwerpend leren centraal te stellen in de verschillende workshops, door een meerdaags programma en de keuze voor verschillende presentatievormen (expo, vlogs, interviews, een filmpje en veel foto’s) zijn we hierin goed geslaagd. Het feit dat we door corona geen grote eindpresentatie voor publiek konden organiseren, dwong ons hierin nog creatiever te zijn.

Meer digitaal

Ook koersten we op een multidisciplinair aanbod door docenten in te zetten die de vele extra kansen zien van co-creatie, elkaar kunnen inspireren en out of the box willen werken. Ook door de Makersbase uit te nodigen deel te nemen ontstonden er nog meer (digitale) mogelijkheden in multidisciplinair werken.

Het succes smaakt naar meer. In 2021 zetten we in op 60 enthousiaste deelnemers

“Ik vind het geweldig om hieraan mee te werken. Mij heb je!!”

medewerker Kober Vestetuin

VERBEELDING VERBINDT
NIEUWE BELEIDSPLAN
2021-2024

WAT WIJ DOEN
HEEFT WAARDE

Ambitie

Vanuit onze expertise op het gebied van taal, creativiteit en kunst levert Nieuwe Veste in samenwerking met anderen een essentiële bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling en burgerschap van alle inwoners van Breda voor een sociaal cultureel levendige en aantrekkelijke stad.

Verbeelding Verbindt:
nieuwe beleidsplan 2021-2024

Wat wij doen heeft waarde

Wij willen dat iedereen in Breda kennis kan maken met taal, creativiteit en kunst. Dat willen we niet voor onszelf, dat willen we voor de Bredanaars, de stad en de toekomst. Want wat wij doen, heeft waarde. Met taal leer je luisteren, spreken, lezen, elkaar begrijpen. Als je creativiteit eenmaal vloeit, kun je jezelf verrassen. Je bedenkt iets wat je niet hebt bedacht! Kunst zet iets onomkeerbaar in beweging. Je gaat met andere ogen naar de wereld kijken waardoor het leven nog voller wordt. Kortom: je wordt een rijker mens, je kunt er je leven lang mee verder, je maakt verbinding met anderen. Goed voor mensen, goed voor een veerkrachtige, levendige Bredase samenleving.

Een ontmoetingsplaats vol taal, creativiteit en kunst

In 2020 zijn we druk bezig geweest met ons nieuwe beleidsplan. Het nieuwe cultuurbeleid van de gemeente, de gevoerde gesprekken met onze partners en onderzoek hebben tot nieuwe inzichten geleid over waar we de komende jaren de accenten gaan leggen.

Als taal, creativiteit en kunst zoveel voor mensen kan betekenen, is het logisch dat je iedereen ermee in aanraking wilt brengen. Hoe doe je dat? Stel je het volgende eens voor: een enorm leuke ontmoetingsplaats vol taal, creativiteit en kunst waar alle mensen iets kunnen doen wat ze leuk vinden of graag willen leren. Iedereen die iets wil bijdragen aan die ontmoetingsplaats, kan meedoen. Natuurlijk is die ontmoetingsplaats digitaal en fysiek. We brengen mensen actief in contact met die ontmoetingsplaats. We zoeken ze op in de buurten, wijken en scholen.

Iedereen in Breda kent straks die plek, iedereen in Breda komt die ontmoetingsplaats in allerlei vormen regelmatig tegen. Die ontmoetingsplaats willen wij samen met de stad gaan vormgeven. Voor, door en met Breda.

Van netwerk naar ontmoetingsplaats

De afgelopen jaren lag het accent voor Nieuwe Veste vooral op de opbouw van een goed netwerk samen met partners in andere domeinen, zoals het onderwijs, zorg en het sociaal domein. Daarin hebben we ook steeds meer de samenwerking gezocht met andere aanbieders. Nu gaan we dat netwerk en die contacten doorontwikkelen tot die ontmoetingsplaats. Aanbieders maken straks voor hun aanbod gebruik van dat gemeenschappelijke platform en profiteren tevens van onze kennis en kunde om hun programma’s, projecten en trainingen meer impact te geven voor de Bredanaars die eraan meedoen.

Leven lang leren

De komende vier jaar gaan wij samen met netwerken en verschillende creatieve aanbieders in de stad die ontmoetingsplaats vormgeven met een rijk en goed aanbod voor kinderen, jongeren en volwassenen. Een ontmoetingsplaats waar je je leven lang terecht kan. Natuurlijk blijven we zelf ook een belangrijke aanbieder op dat platform. Wel moeten we ervoor zorgen dat we met ons aanbod beter aansluiten op de markt.

Wij zijn vooral ook aanjager van het proces om die ontmoetingsplaats te vormen en uit te laten groeien tot een niet meer weg te denken onderdeel van de Bredase samenleving. Vandaar de titel van ons beleidsplan: Verbeelding Verbindt.

September

“Het ziet ernaar uit dat het coronavirus voorlopig niet bedwongen is. Dit betekent dat de culturele en creatieve sector zich voor langere tijd zal moeten aanpassen aan de beperkingen die dit met zich meebrengt. Dat vraagt innovatie en een nieuwe manier van publieksbereik. Het vraagt ook zoeken naar een nieuw evenwicht tussen kosten en inkomsten. Geen volle, kolkende zalen en blockbusters, maar kleinschaliger, intieme cultuurbeleving dicht bij huis. Meer digitaal, al dan niet in combinatie met een live-beleving.”

minister van Engelshoven

We gaan elkaar weer wat minder zien

Met deze heldere, maar ook confronterende boodschap in de derde week van september lichtte minister president Mark Rutte een nieuwe pakket van maatregelen toe. Een combinatie van landelijke maatregelen en afspraken die lokaal en regionaal gemaakt moesten worden. Daarbij was in veel gevallen toestemming nodig van de Veiligheidsregio.

Deze combinatie van landelijke en lokale beperkingen en de verschillende vormen van publieke dienstverlening die Nieuwe Veste verzorgt maakte het noodzakelijk dat veel uitgezocht moest worden en afgestemd met de burgemeester. Nieuwe Veste is een bibliotheek (het kabinet noemde dat een ‘gebouw met een doorstroomfunctie’), een plaats waar onderwijs gegeven wordt, we hebben een horeca en een concertzaal.

Er werden opnieuw steunmaatregelen voor de culturele sector aangekondigd van dit keer ruim 480 miljoen. Ook de gemeente Breda ondersteunde de culturele sector. Nieuwe Veste kreeg een kwijtschelding van de huur van de gebouwen in de maanden dat we dicht waren. Maar de toon was en bleef bezorgd.

Vergeleken met collega-instellingen van Nieuwe Veste die het moesten hebben van voorstellingen, concerten en festivals ging het relatief goed met Nieuwe Veste. In financieel opzicht bleef het wel oppassen en zonder de financiële steun van de gemeente zou het er beduidend somberder uit hebben gezien.

De culturele markthal was weliswaar nog steeds te stil en de 1,5 meter beperkte in veel opzichten, maar het was mogelijk om met een aangepaste vorm van dienstverlening nog steeds veel kinderen, jongeren en volwassenen te bereiken op het gebied van taal, creativiteit en kunst.

“Wat blijkt er met veel creativiteit en samenwerking toch nog veel te kunnen om vele inwoners van Breda inspiratie en afleiding te bieden. Wat genieten mijn kinderen van de online peuterdanslessen en zijn de leesboeken niet aan te slepen. Het maakt me trots om daar onderdeel van te mogen zijn!”

Hilde van den Ing

September was ook de maand dat het nieuwe beleidsplan van Nieuwe Veste ‘Verbeelding Verbindt’ aangeboden werd aan de gemeente. In ‘Verbeelding Verbindt’ schetste Nieuwe Veste wat zij voor de komende vier jaren zag als haar ambitie en uitdaging.

Wij willen dat iedereen in Breda kennis kan maken met taal, creativiteit en kunst. Waarom? We kunnen dat met beleidstermen duidelijk maken. Dan vallen er woorden als persoonlijke ontwikkeling, burgerschap, een cultureel levendige stad. We kunnen het ook aan mensen vragen. Dan horen we over de betekenis die het heeft voor iedereen. Dat taal ervoor zorgt dat je mee kan doen door de ander te kunnen verstaan. Dat creativiteit je dingen laat doen die je niet van te voren kon bedenken. Dat kunst iets onomkeerbaars in beweging kan zetten waardoor je hetzelfde opeens met andere ogen bekijkt. Dat geeft betekenis. En niet eenmaal, of alleen als je jong bent. Een leven lang. Wij geloven in onze opdracht en onze ambities. In onze plannen voor de komende vier jaren gaan we daarmee door en nemen we ook verdere stappen. We willen wat we doen nog beter maken, nog meer mensen bereiken, onze samenwerking met anderen nog verder uitbreiden. We willen ook een platform zijn voor iedereen om te kunnen halen en te brengen wat men wil en nodig heeft. Maar bovenal willen we dat iedereen in Breda een leven lang kan blijven leren, ontwikkelen, plezier hebben, verbinding maken.

Uit het voorwoord van ‘Verbeelding Verbindt’

Ontdek je
Talent

Lekker aan
de slag met
jeugd van
4-12 jaar

“Ik vond het echt een supergave ervaring waarin we echt heel veel hebben geleerd.”

Mouna Makan; Kinderburgermeester Breda

  • 541 inschrijvingen

Kansen voor ieder kind

We willen ieder kind in de wijk alle kansen bieden om zich breed te ontwikkelen. Ze stimuleren om dingen te doen, die ze nog nooit hebben gedaan en aansluiten bij hun eigen beleving. Samen aan de slag met andere kinderen uit hun wijk en in hun eigen buurt. Dat is de Ontdek je Talent aanpak in een notendop.

Ontdekken wat je leuk vindt

Ontdek je Talent start altijd met een basisprogramma. Gedurende 6 weken komen de kinderen met leuke, afwisselende workshops in aanraking met:

  • cultuur/creativiteit
  • sport/bewegen
  • duurzaam/groen
  • T.O.F. (techniek/ontwikkeling/fantasie)

Vier keer per schooljaar kunnen kinderen zes weken lang een gratis workshop van 1 uur volgen. De workshops worden in heel Breda verzorgd op verschillende locaties in de eigen wijk. Elke workshop start na schooltijd. Er is genoeg tijd om even wat te eten en te drinken voordat de toffe activiteiten van start gaan!

Leren en doen!

Bij Ontdek je Talent is het belangrijk dat kinderen ook iets doen met wat ze hebben geleerd. Dus niet alleen een dans leren, maar ook een voorstelling verzorgen. Niet alleen koken, maar ook een gezonde maaltijd verzorgen, opdienen en navragen hoe het smaakt... Het pedagogisch uitgangspunt: leer mij het zelf te doen.

De wijk versterken

Alle kinderen uit de wijk zijn welkom en de aanbieders van dit programma komen zoveel mogelijk uit de wijk, of willen zich aan de wijk verbinden. Afhankelijk van de wijk maken we het programma passend. Alles wat we doen voor de kinderen, stemmen we af met alle partijen die met de jeugd en de wijk te maken hebben. We organiseren gezamenlijke financiering, waardoor we het programma ook duurzaam in kunnen zetten in de wijk.

Gezinnen merken dat er veel te doen is voor de kinderen en dat dit toegankelijk, leuk en leerzaam is. Ouders stimuleren hun kinderen ook zich op te geven. Zo voorkomen we verveling, rottigheid en doorbreken we rolpatronen, onafhankelijk van de thuissituatie. Dat levert een bijdrage aan leefbare en veilige wijken!

“Het meest trots ben ik op de samenwerking die is ontstaan tussen de basisscholen. Denk over je schoolgrenzen heen, je bent niet voor de school alleen maar voor de hele wijk bezig. Dit is een project voor ons allemaal!”

Evelien Maes, Locatieleider CBS De Fontein

Oktober

“Voor de disciplines theater en musical is het weghalen van menselijk contact ondenkbaar, ons vak draait immers om contact maken met elkaar. Reageren op elkaar én vrijuit spelen op de theatervloer. Maar het is bovenal ook een sociale activiteit, het samen spelen, zingen en dansen en de realiteit héél even vergeten. Ik kijk terug op een (uiteraard) veelbewogen jaar waarin we op een aangepaste manier ons vak hebben moeten uitoefenen, waarbij ik nooit gedacht had dat er zoveel digitale mogelijkheden zouden zijn (en al zo lang..). Grote dank gaat daarbij uit naar de creativiteit en veerkracht van ons hechte docententeam én onze trouwe cursisten, die keer op keer weer nieuwe uitdagingen aan zijn gegaan en bovenal veel begrip tonen voor de lastige omstandigheden waarin we ons bevinden.”

Niels Jacobs

Streng zijn voor onszelf en strenger zijn op ons gedrag

Op 13 oktober werden de maatregelen weer verder aangescherpt en werd een klemmend beroep op iedereen gedaan zich aan de maatregelen te houden. Zou de ontwikkeling van het aantal besmettingsgevallen de komende dagen leiden tot een algehele lockdown als die in maart?

Het werd steeds weer tegen ons gezegd en we weten nu hoe dat toen ging: veel zou afhangen van ons gedrag. Van ons allemaal, tot aan het koningshuis aan toe.

We zaten weer in een lockdown, nu een gedeeltelijke. Dat was ook goed te merken: op het werk zijn of thuis werken was geen keuze meer, maar een direct gevolg van de nieuwe maatregelen en het soort werk wat iemand bij ons deed. De projectleider deed zijn of haar werk vanuit huis en digitaal, de dienstverlening van de bibliotheek werd wel helemaal vanuit het gebouw verzorgd. En alles wat daar tussen zat.

In deze periode riep de besmettingen bij vier collega’s veel vragen op: was het wel veilig bij Nieuwe Veste? Was je niet beter af als je thuis kon werken in plaats van in de front office van de bibliotheek of hier les te moeten geven? Was de ventilatie binnen het gebouw wel goed genoeg, gelet op alle (ook tegenstrijdige) berichten die je daarover hoorde en las? Ook bij onze klanten en bezoekers waren deze vragen te horen. Er werd getracht met objectieve informatie zo goed als mogelijk deze onrust weg te kunnen nemen. Waar mogelijk. En vergelijkbaar met de discussie in de maatschappij, bleven er bij Nieuwe Veste ook vragen en opmerkingen komen van bezoekers en klanten. Niet altijd even vriendelijk geformuleerd. Ook opzeggingen helaas.

Geregeld zocht het team van P&O contact met medewerkers over de telefoon over hoe het met ze ging, waar ze mee bezig waren, hoe het ze thuis verging, etc. Dat bleek belangrijk te zijn en werd zeer op prijs gesteld. De crisis raakte iedereen op een andere manier. Veel medewerkers gaven aan het werk te missen, de bezoekers, de collega's.

Ook al moest Nieuwe Veste weer opnieuw (gedeeltelijk) haar deuren sluiten, sommige projecten liepen wel gewoon door. Zoals ‘Ontdek je Talent’ waar kinderen ook na schooltijd kennis kunnen maken met sport en cultuur. Om zo te ontdekken wat ze leuk vinden en drempels die een actieve cultuurparticipatie voor álle kinderen belemmeren weg te nemen.

En het ‘Leesoffensief Brabant’: een antwoord op het verontrustend lage niveau in Nederland (en Brabant!) van lees- en schrijfvaardigheden bij kinderen en de stijging van laaggeletterdheid bij leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Klavers Jansen

Een bruisende
enclave
In Breda

“Klavers Jansen wordt een levendige, intieme, bruisende enclave waar je naar toe gaat vanwege de sfeer, de activiteiten en de mensen die je er kan tegenkomen.”

Industriële ontmoetingsplek

Vanaf medio 2019 tot medio 2020 hebben Chassé Theater, Podium Bloos en Nieuwe Veste als drie kartrekkers onderzocht hoe het gebied Klavers Jansen verder ontwikkeld kan worden voor Live Art: een industriële ontmoetingsplek voor makers en publiek. Op 28 oktober 2020 is het rapport ‘Klavers Jansen’ officieel aan de wethouders Paul de Beer en Marianne de Bie aangeboden.

Live Art

Klavers Jansen wordt een levendige, intieme, bruisende enclave waar je naar toe gaat vanwege de sfeer, de activiteiten en de mensen die je er kan tegenkomen. Het werk dat gemaakt en getoond wordt is heel breed en gevarieerd: theater, dans, film, urban, spoken word, concerten, gaming, circus, performance, en alle denkbare crossovers tussen al deze vormen.

Nu concreet: fase 2

Het terrein en de gebouwen faciliteren het maakproces van vaak niet gearriveerde jonge kunstenaars, vernieuwers en voorlopers, met repetitieruimtes, studio’s en werkplaatsen. Zij presenteren hier hun werk, ontmoeten hun publiek en zorgen dat het terrein meer is dan de som der delen. Daarnaast wordt Klavers Jansen ook de plek voor amateurkunst, jonge talenten, jongeren die zich willen ontwikkelen, dingen leren.

Alle betrokkenen bij het Klavers Jansen terrein beseffen dat ze onderdeel zijn van een belangrijke stedelijke ontwikkeling en handelen daarnaar als inwoner en buur. Breda wordt een creatieve hotspot rijker.

De stemming over Klavers Jansen is onverminderd positief. Er wordt nu gewerkt aan fase 2. Daarin wordt de inrichting van het gebied bepaald, de functie en vorm van de gebouwen en hoe zich dat verhoudt tot mogelijke geluidsoverlast en parkeerdruk.

November

“Ik weet nog de eerste dagen hoe we met zijn allen Teams aan het ontdekken waren. “Hoor je mij? Je microfoon? Oh die verbinding??” En kijk ons nu, als echte pro’s zijn we met zijn allen online aan het vergaderen alsof we dat nooit anders hebben gedaan. En weet je wat ook mooi is? De pot met ik-ben-te-laat-voor-een-vergadering blijft behoorlijk leeg. 99% van de overleggen start op tijd of je weet dat iemand wat later komt.”

Le-Hang Hellemons

Open, dicht… half open

Goed nieuws deze week over de bestrijding van het corona-virus: het vaccin kwam eraan! Maar wel met een winstwaarschuwing. Het kon nog wel even gaan duren. Toch ging Nederland alvast aan de slag: wie moet straks het eerste gevaccineerd worden en hoe organiseren we het?

Over organiseren gesproken. De maand november stond in het teken van weer open mogen, toch dicht blijven, deels open kunnen gaan. De afhaalservice van de bibliotheek bleef door functioneren. Als leden thuis digitaal boeken reserveerden of dat telefonisch doorgaven, stond er een dag later een tasje voor hen klaar.

Dicht, open, half dicht. Logisch dat de aandacht dan steeds uit moest gaan naar wat daar allemaal bij kwam kijken en wat dat voor onze collega’s betekende die daar bij betrokken waren. Maar er waren ook (veel) collega’s die thuis werkten.

In november waren dat er maar liefst zestig, zonder onze docenten mee te rekenen die ook online lesgaven wanneer de situatie daarom vroeg. De thuiswerkers kwamen soms af en toe op kantoor, maar anderen ook maanden niet. Voor de coronacrisis was thuis werken een gunst: het mocht als het kon. Om in alle rust voor een korte tijd geconcentreerd aan bepaalde taken te kunnen werken. Nu moest het als het kan en was het onduidelijk hoe lang nog.

Een uitgevoerd onderzoek naar de effecten van (langdurig) thuis moeten werken door de huidige coronacrisis gaf voordelen aan: minder woon-werkverkeer, makkelijker je tijd in kunnen delen. Maar nadelen werden ook genoemd, vooral op de ‘zachte’ kant. Samenwerken bleek moeilijker. Met gevolgen voor creativiteit en innovatie. De baten van thuiswerken zijn aanzienlijk

Sommige projecten, hoe ingewikkeld ook, konden gek genoeg juist heel goed vanuit huis. Zoals de verdere ontwikkeling van een cultuurcluster op het terrein van Klavers Jansen. De drie initiatiefnemers hiervan (Bloos, Chassé en Nieuwe Veste) vergaderden, calculeerden en schetsten samen met architecten, planeconomen, geluidsdeskundigen en de gemeente Breda allemaal vanachter de computer om een idee om te zetten tot een definitief plan waar de gemeenteraad een besluit over kan nemen.

De afhaalservice

Lezen In lockdown

Totaal aantal uitleningen 2020:

406.271

Reserveringen:

51.757

E-books:

46.200

Bezoekers:

246.448

Bibliotheekleden:

32.580

Materialen in quarantaine:

400.000

afzetlint voor de looproutes:

200 meter

Badeendjes dagelijks afgesopt:

150

“Ideaal, deze service. Kan dat ook na de lockdown nog?”

Knotsgek jaar

Overbodig natuurlijk te zeggen dat 2020 voor de Bredase bibliotheekdienstverlening een raar jaar was. Open, dicht, open, dicht, en alle smaken daartussen. De Afhaalservice bleek in al dat tumult een goed concept dat fier overeind bleef in coronatijd.

Een extra verrassing

Alle bibliotheekvestigingen moesten op 13 maart sluiten. Om toch te kunnen voorzien in de vraag zijn we vanaf 2 mei gestart met de Afhaalservice. Klanten konden op afspraak een verrassingstasje ophalen. Een tasjes met de aangevraagde producten, aangevuld met een verrassing of desgewenst alleen de verrassing. Leuk voor de klant en leuk voor de medewerkers, want die kunnen zo hun kennis van de collectie goed gebruiken.

Tussen 20 mei en 5 november waren we een doorstroomlocatie, de klanten mochten weer zelf de bibliotheek in en boeken zoeken. Wel met de nodige restricties en maatregelen, maar zeker de eerste dagen stonden er rijen klanten voor de deur.

Badeendjes houden de wacht

De bibliotheek is ook een van de favoriete plekken van studenten. Daar kunnen ze namelijk in alle rust studeren. Dit kon gelukkig weer vanaf 6 juli. Iedere student moest wel reserveren en alleen komen. De toestroom werd gecontroleerd door badeendjes. Iedereen kreeg er bij binnenkomst één mee. En ‘op’ betekende geen plek meer.

5 november moesten alle bibliotheekvestigingen weer dicht. Wel kon de Afhaalservice even open tot 18 november. Daarna konden de klanten korte tijd ook zelf weer hun boeken uitzoeken, maar helaas moesten we vanaf half december opnieuw de deuren sluiten voor onze bezoekers. Wel konden de klanten gebruik blijven maken van de Afhaalservice: de rijen roze tasjes stonden geduldig te wachten op de dankbare klanten.

Blijven verrassen

Gelukkig bleef er ook de mogelijkheid de klanten digitaal te verrassen met de nieuwsbrief, de digitale thuistips, de themapagina's en de hulp online. Via de telefoon werden de minder digi-vaardige klanten geholpen met allerlei vragen om informatie of met het invullen van de aanvragen.

“Wat een leuke boeken hebben jullie uitgekozen. Zou er zelf niet op gekomen zijn.”

Lid bibliotheek

December

“Ik was nieuwsgierig hoeveel woorden in het Nederlands eigenlijk beginnen met Co: Het zijn er welgeteld 12.335. Contact, connectie, coöperatie. Co voor verbinding.”

Connie de Jongh

Veerkracht

December. De maand van Sinterklaas. Een familiefeest, wat nu niet of heel anders gevierd kon worden. Anders voor iedereen, ook voor de goedheiligman zelf.

Sonnet op het thuiswerken

in december, met zijn lange nachten
schijnt de maan weer door de bomen
ook in Breda, Sint kon niet wachten
het heerlijk avondje is weer gekomen

kijk, als je de gehele jeugd wilt bereiken
ben je voor Sint een echte kindervriend
en de stad met taal en kunst verrijken
dan heb je wel een cadeau verdiend

maar Sint kan niet komen, zit in quarantaine
behoort helaas nu tot een risicogroep
krijgt van dit virus spontaan migraine

dus de groeten van de thuiswerkende Sint
voor nu helaas geen cadeautjes of snoep
maar wel de verbeelding die ons verbindt!

December. Het waren donkere dagen. De tijd voor Kerst dit jaar was ook de tijd van corona. Straks zouden de dagen weer gaan lengen en zou het lichter worden. We keken er naar uit, zoals we uitkeken naar een vaccin.

Begin 2020 hadden we het niet over corona omdat we niet wisten wat het was en wat er kon komen. Eind 2020 hadden we het alleen nog maar over corona omdat we wisten wat het was en wat er komen kon.

Begin 2020 gingen we dicht, met een intelligente lockdown. Na weken eindelijk open. Later toch weer gedeeltelijk dicht. Toen een beetje open. Nu weer in lockdown.

We hebben veel moeten regelen, uitleggen, improviseren. En thuiswerken. Alleen en in Teams.

Online lessen, e-books, Ik vergeet je niet, Een Creatieve Zomer, Taalhuis digitaal, spontane optredens, Informatiepunt Digitale Overheid, cursus mondkapje maken, buiten dansles, Zomerkamp, Blind Wall, SummerviBes, Walk & Talk, Winter Wonderland, de Afhaalservice, cultuureducatie bij je thuis, Ontdek je Talent, enzovoort.

“We spreken de taal van de verbeelding. We doen ertoe, juist in deze tijden die lang, te lang duren. Zonder jullie allemaal was dit niet mogelijk. Dank voor jullie passie, jullie creativiteit, jullie geduld, jullie weerstandsvermogen.”

Uit ‘Beste collega’s’ van 18 december 2020

JE VINDT
NIEUWE VESTE

OVERAL IN
BREDA!

IN 2020 WERKTEN
WE SAMEN

MET PARTNERS EN ORGANISATIES

OPENING CULTURELE MARKTHAL

Gemeente Breda, Winters Bouw, Architectenbureau Herman Herzberger, Cultuurnacht Breda, Goedzooi, Theatergroep Hertog Zout, Klaarlicht, Blind Walls Gallery, BO Breda, Volksuniversiteit Breda, Kober kinderopvang, Filmhuis Breda, OpenKoffie, Reisloket, Culturele Apotheek, Meemaaktheater, Michiel van de Weerthof, Mencia, Team Erfgoed gemeente Breda, Stedelijk Museum Breda, Stadsarchief Breda, St. Joost/Studio HØTMØT, Paaldansstudio & Dance Centre, Breda Barst, BUAS, Emily Salvia, Pim Steinmann, La Rose Kifu, Vaness, Isabella Molenaar, Atelier Zjozee, Taalhuis Breda, Het Meemaaktheater, Joyful Workshops, Jenisha, Lisette Ma Neza, diverse zpp-ers en bewoners uit de stad & diverse leerlingen van Nieuwe Veste

INFORMATIEPUNT DIGITALE OVERHEID

Taalhuis Breda, Zorg voor elkaar Breda

MAKERSTREAM.NL

Babel Den Bosch, CodeQube, Coderdojo Nederland, Cubiss, De Uitvindfabriek, De Makersshow, Digilab, Maakplaats 021, Maakplaats Amstelland, MADlab, Makersclub Eindhoven, Pionier!, St Fablab Benelux, STRP, Van Pet naar Pret, Waag Society

CURSUSSEN EN LESSEN

Witte Rook, Stedelijk Museum Breda, 39Graden, Theater Na de Dam, Cultuurnacht Breda

IK VERGEET JE NIET

Lokale kunstenaars, Stichting Kunst-Schatten Haagse Beemden, Surplus, Zorg voor elkaar Breda, Wijkplatform Haagse Beemden, Centrum Heksenwiel, Alwel, Laurentius, Thebe, SMO/Ik wil meedoen, buurthuizen uit de Haagse Beemden.

BOMEN

Vijverborgh Advies en Ontwerpers, Sligro, Inbev, De Koekfabriek, Het Klooster Breda, Joan thee

SUMMERVIBES

Breda Actief, Gemeente Breda, Surplus Welzijn, Grote Broer/Zus

BREDA TOONT/EEN CREATIEVE ZOMER

Iktoon, Struinen in de Tuinen, diverse amateurkunstenaars

ZOMERKAMP

Kober kinderopvang bso Vestetuin

ONTDEK JE TALENT

Breda Actief, Surplus, BOB, Gemeente Breda, de basisscholen in Breda, Kinderburgermeester Mouna Makan

KLAVERS JANSEN

Gemeente Breda, Podium Bloos, Chassé, diverse makers in en buiten het gebied

BEKIJK ONS FINANCIEEL JAAROVERZICHT

Download het financieel jaaroverzicht

BLIJF OP DE HOOGTE
VAN ONZE
ONTWIKKELINGEN!
NIEUWEVESTE.NL