Ontdek het programma

Dit programma wordt de komende weken verder aangevuld. 

Doorlopend programma

Bezoek de informatiestand van VSB-fonds met Johan van Rooy. Met speeddates voor iedereen die iets meer wil weten over subsidie via het VSB-fonds. Of struin over de cultuurmarkt op het binnenplein van Nieuwe Veste. Daarnaast is er een inlooplokaal over het nieuwe online platform van Nieuwe Veste voor de Bredase Amateurkunst en Cultuur.

Verder roepen we kunstschilders, beeldhouwers, tekenaars, grafiek, 3D-kunstenaars e.a. op voor het inloopatelier. Deze zomer willen we met expositie Zomerpareltjes de verhalen achter de bekende Bredase industrieën in beeld brengen. Bedrijven als Kwatta, De Etna, De Faam, De Suikerfabriek, De Machinefabriek Breda, De elektrotechnische fabriek Electron, Hero, Enka Breda, e.a. zijn bepalend geweest en hebben impact gehad op de Bredase samenleving.

We roepen kunstschilders, beeldhouwers, tekenaars, grafiek, 3D-kunstenaars e.a. op om aan de hand van specifieke voorwerpen van deze bedrijven een werk te maken voor de expositie van Zomerpareltjes. Denk aan bijv. een overall, een foto van arbeiders, een plaatje van één van de fabrieken, een bepaalde machine, ’n salarisstrookje, een schaftkantine, een naamplaatje of alles wat kenmerkend kan zijn voor de Bredase traditionele industrieën. We horen graag ook van de mensen die in die tijd uit andere landen overkwamen om hier te komen werken.

Verzamel voorwerpen over de traditionele Bredase industrieën, plaatjes, dingen, tekeningen, foto’s, etc. En maak er een kunstwerk van voor expositie Zomerpareltjes.

Expositie Zomerpareltjes vindt plaats van 19 juli t/m 18 september. Zomerpareltjes kenmerkt zich door de oproep aan “de stad”; iedereen uit Breda kan deelnemer zijn aan de expositie.

Yes-R

Een van de headliners van festival Dit Gaat Over Jou! is de bekende rapper en acteur Yes-R. Met zijn " inspirational talk" vertelt Yes-R over zijn carrière en over hoe hij succesvol is geworden. En hij brengt tevens zijn bekende hits ten gehore.

Yes-R begon al op 16-jarige leeftijd met rappen. Bij het grote publiek werd hij in 2005 bekend toen hij samen met zijn neef Ali B een megahit scoorde met het nummer Leipe Mocro Flavour. Daarna volgde nog vele bekende tracks als Rampeneren, Hey Schatje, Uit Elkaar, Onbereikbaar, Me Boy en Diep In De Nacht. In 2017 lanceerde Yes-R zijn EP El Patron, die zeer lovend werd ontvangen door fans en media.

Naast rappen heeft dit multitalent inmiddels ook een indrukwekkende staat van dienst op het (grote) scherm. Hij acteerde in drie films, waarvan er twee de gouden status behaalden. Daarnaast is hij sinds 2011 presentator van het NPO3 programma Gek op jou en presenteerde hij in 2013 samen met Do het SBS6 programma The Next Pop Talent. Ook werd Yes-R één van de AVROTROS presentatoren en mocht hij programma’s als What the #heck?!, Go with the flow en het Kinderprinsengrachtconcert presenteren.

Lezing Frank de Ruwe

Frank de Ruwe, ook wel bekend als Street Art Frankey, is een (straat)kunstenaar die met relatief kleine en vaak onopvallende kunstwerken het straatbeeld positief wil beïnvloeden. Frank spreekt over kunst, cultuur, ondernemerschap, creativiteit en inspiratie. In zijn lezingen duikt hij in het creëren van effectieve impact en de weg van een idee naar een merk. Frank is expert op het gebied van kunst & cultuur, creativiteit en inspiratie en duurzaamheid, ondernemerschap.

Frank de Ruwe is Ingenieur Industrieel Ontwerpen. Hij is de zoon van een uitvinder en was oprichter van Creative Studio Natwerk. Inmiddels is Frank fulltime kunstenaar. Bij het grote publiek staat hij ook wel bekend als Streetart Frankey, die wekelijks te zien is met een column in het Parool. Zijn werk is te zien geweest in het Stedelijk Museum Amsterdam en verschillende tentoonstellingen in Europa en de Verenigde Staten. Hij was afgelopen het jaar veelvuldig in het nieuws door de Lego-versie van volkszanger André Hazes die hij op de Dam in Amsterdam plaatste.

Zijn greatest hits zijn Jean Claude van Damme (in zijn signature ‘split’ tussen een V-vormige betonnen paal achter de OBA), zijn glas-in-lood guerrilla-ode aan Johan Cruijff in de tramhalte van lijn 14, het bronzen beeldje van Eberhard van der Laan op poptempel Paradiso en de zogenaamde ‘Saunaman’ (dampend boven de toen nog in aanbouw zijnde Noord-Zuidlijn). En hier blijft het niet bij, hij is namelijk ook presentator voor BNN en houdt twee wereldrecords.

Pitchpodium

Pitch jouw aankomende project of creatief idee. Wil je alleen of met anderen een project starten of iets leuks opzetten? Wil je eigenlijk iets met co-creatie of je eigen ideeën verder ontwikkelen? Heb je een goed idee maar je hebt nog ondersteuning nodig om het uit te voeren?

Kom dan naar het Pitch-Podium tijdens festival “Dit Gaat Over Jou!” Pitch jouw/jullie idee en pitch mee om de prijzen. Pitchtijd: maximaal 5 minuten.

We geven 2 prijzen weg: Leeftijd t/m 21 jaar: beste pitch: €1500,-. Leeftijd vanaf 22 jaar: beste pitch: €1500,-. Het publiek kiest: wie de meest stemmen van het publiek heeft krijgt de prijs. Het publiek brengt met het stemformulier hun stemmen uit in de stembus. Bekendmaking: diezelfde dag na afloop van het Pitch-podium.

Aanmelden en extra informatie via Leo van Lieshout.

Ben Jur

Deze set zal bestaan uit een korte masterclass van hiphop producer Ben Jur opgevolgd door 2 showcases van de opkomende Bredase rapper 'Pep' en Infected-lid 'Freddie Lee'. 

Na dit uur zal het team van platenlabel Parlemour plaatsnemen in een besloten lokaal voor het demo panel. Dus ben jij een beginnende of ervaren rapper, vocalist of producer? Dan kan jij 2 juni 2024 jouw demo's laten horen aan het team van Parlemour, bestaande uit BenJur, Casper Storm (hiphop programmeur Mezz, Chassé) en Wessel van Leeuwen (CEO).

Social media club

Meer followers? Een community om je heen bouwen? Je werk een online platform geven? We gaan in gesprek met Saber, Madycke en Laurens. Deze 3 jonge makers zijn erin geslaagd om via social media hun werk meer bekendheid te geven. Samen met gespreksleider Raimke gaan we op zoek naar wat de succesfactoren zijn om social media succesvol in te zetten.

𝘔𝘦𝘦𝘳 𝘥𝘢𝘯 750.000 𝘷𝘰𝘭𝘨𝘦𝘳𝘴

Saber Aidarus is een Somalische multitalent, naast zijn werk in de advertising is hij actief als regisseur, spreker, komiek, stemacteur en animator. Op zijn animatiekanaal @SaberOH! op TikTok heeft hij meer dan 750.000 volgers.

𝘎𝘦𝘳𝘦𝘱𝘰𝘴𝘵 𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘕𝘪𝘺𝘮𝘢

Madycke Dielemans timmert - naast haar studie communicatie - hard aan de weg als vormgever en content creator. De bijzondere (Halloween)looks en tutorials op haar account madison.mea krijgen veel likes. Zelfs Niyma, het make-up merk van Nikkie de Jager, deelde een van haar kleurrijke looks.

𝘜𝘪𝘵𝘨𝘦𝘳𝘰𝘦𝘱𝘦𝘯 𝘵𝘰𝘵 𝘈𝘳𝘵𝘪𝘦𝘴𝘵 𝘷𝘢𝘯 𝘥𝘦 𝘔𝘢𝘢𝘯𝘥

Laurens Vermetten is onder de naam Laurens Martin, dj en producer van hiphopmuziek. Op 11 april releaste hij zijn nieuwe album 'Voortdurend Maar Niet Oneindig' en wist daarmee hiphop en kunst te verenigen. Dukebox, dé Brabantse Hiphop Playlist op Spotify, riep hem uit tot Artiest van de maand.

𝘓𝘪𝘯𝘬𝘦𝘥𝘐𝘯-𝘭𝘪𝘦𝘧𝘩𝘦𝘣𝘣𝘦𝘳

Raimke Groothuizen werkt als hogeschooldocent en is actief als auteur, spreker en animatiefilmmaker. Eind juni komt haar nieuwe boek ‘Sprookjesboek voor studenten - die niet in sprookjes geloven uit’. Ze zet LinkedIn strategisch in voor al haar projecten.

Interactieve sessie Raimke Groothuizen

Hoe kunnen we jongvolwassenen enthousiast maken voor kunst en cultuur?

Binnen de amateurkunsten neemt de vergrijzing toe. Jongeren voelen zich niet altijd aangesproken door het aanbod vanuit de cultuursector, wat de aanname voedt dat jonge mensen tegenwoordig niet geïnteresseerd zijn in kunst en cultuur. Echter, platforms zoals TikTok tonen een overvloed aan video's van dansende, muziekmakende en creatieve jongvolwassenen.

Waar gaat het mis? Waarom weten de (traditionele) amateurgezelschappen en de jongere generatie elkaar niet te vinden?

Deze interactieve sessie draait om de centrale vraag: Wat hebben jongeren nodig om te participeren in de kunst- en cultuursector? Door middel van stellingen, het vinden van overeenkomsten en een actieve brainstormsessie proberen we antwoorden te vinden op deze vraag.

Raimke Groothuizen, docent communicatie bij Avans Creative Innovation, zal samen met studenten Sofie Bijer, Mike Verdult, Maud Eijkman en Junior Epey deze actieve sessie leiden.


Interactieve workshop door Froukelien Ijntema

Crossover naar meer diversiteit en inclusie.

Meer diversiteit en inclusie in je (amateur)kunstinitiatief? Een doordachte cross-over is een goede stap op weg. Het levert verrassende samenwerkingen op en het verbreedt je publiek. Het maakt je aantrekkelijk voor andere deelnemers dan je tot nu toe bereikte.

In deze workshop krijg je inspirerende voorbeelden en ga je interactief aan de slag met de ‘4 P’s’ uit de Code Diversiteit & Inclusie. Daarna ben je klaar voor de eerste stappen naar je eigen cross-over.


Duo FLOEAC

Nieuw gevormd kamermuziek duo bestaande uit Dušica Nikolić fluit en Stansilav Jusufović accordeon. Dušica en Stanislav zijn meesterlijke musici.

Hun gemeenschappelijke passie voor muziek bracht hen van Servië naar het land van de tulpen. Het duo is niet beperkt tot genre, maar voert composities uit van barok tot moderne populaire muziek en wil daarmee de fluit en accordeon als duet promoten in een zo breed mogelijk muzikaal spectrum. Tijdens het festival speelt het duo korte intermezzo’s op meerdere plekken tussen het publiek.

Alex Schillings interactieve workshop

Alex Schillings is een hedendaags Nederlands muziekpedagoog, dirigent en trompettist. Hij is als hoofdvakdocent HaFaBra-directie verbonden aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle en aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Daarnaast is hij principal teacher bij ISEB in Italie, een internationaal instituut voor de opleiding van dirigenten, en de hoofddocent aan de Bundes Akademie te Staufen Duitsland. Alex Schillings is auteur van het boek ‘Metafoor’. De methodische handleiding voor de opleiding tot hafabra-dirigent.

Over de workshop: ‘Het gezicht van de amateurblaasmuziek anno nu’

Na de neergaande spiraal sinds 1998, onderzoek door de KNMO/Toon Peerboom, was er rond circa 2016 een heropleving speur baar. Corona gaf enkele jaren later een ‘kaakslag’ aan o.a. de cultuursector. Een kaakslag aan verenigingen die reeds in een kwetsbare situatie zaten kregen het zeer moeilijk en vaak met hele vervelende gevolgen. Hoe krachtig was uw vereniging tijdens corona? Bleef de repetitie-avond heilig om het contact met de leden te behouden en te laten zien dat er in die oervervelende zorgelijke tijd ook het contact met elkaar belangrijk was? Er zijn goede voorbeelden van verenigingen die met een krachtig beleid en met visie en beleidsplan gericht op de toekomst, overeind zijn gebleven.

Kom naar deze sessie en durf in de spiegel te kijken, durf kritisch te zijn naar jezelf, sta open voor een mogelijk andere aanpak, durf te veranderen, anticipeer op de vele maatschappelijke veranderingen, maar korte en lange(re) planningen/doelstellingen.

Kula Skoro

Kula Skoro richt zich specifiek op Afro-Surinaamse dansvormen zoals die door Marron groepen worden uitgedragen. Deze groepen ontstonden toen tot slaaf gemaakte voorouders zich vrij wisten te vechten uit het plantagesysteem en samenlevingen stichtten in de binnenlanden van Suriname. Ze werden hierbij geholpen door de oorspronkelijke bewoners van dat gebied. De tot slaaf gemaakte voorouders werden van het Afrikaanse continent gehaald, en Marron dansstijlen dragen daarom veel Afrikaanse elementen in zich.

Kula Skoro laat mensen kennismaken met Afro-Surinaamse Marron dansvormen door op te treden op grote en kleine podia in binnen- en buitenland. Hiermee draagt Kula Skoro bij aan de zichtbaarheid en bekendheid van Marron dansstijlen. Kula Skoro verzorgt danscursussen en workshops op locatie, en werkt samen met onderwijs- en cultuurinstellingen. Kula Skoro denkt continu na over welke manier van overdracht het beste aansluit bij een doelgroep. Zo worden Afro-Surinaamse Marron dansvormen soms verweven en gecombineerd met andere dansstijlen.

Dansschool The SCENE

The SCENE in Breda stond in 1995 aan de wieg van de Urban dansontwikkeling in Nederland. Door de laagdrempeligheid van hun lessen zorgen zij dat mensen uit verschillende lagen van de bevolking met verschillende culturen mee blijven doen in de samenleving. Cultuurparticipatie is belangrijk om maatschappelijke problemen op een innovatieve manier aan te pakken.

De Persi Swing Collective Bigband

De Persi Swing Collective Bigband, onder leiding van de Bredase dirigent Daan Bogers, groeide de laatste jaren uit tot één van de beste amateurbigbands van Zuid-Nederland. Daan Bogers “inspirational talk” over creëren tot uitvoeren en van doceren tot organiserend.

Hoopdance-school Movin' Circle

Hoopdance-school Movin' Circle geeft het ouderwetse hoelahoepen een verrassende draai! De hoepels worden gedraaid van top tot teen. U zult versteld staan wat er zoal mogelijk is met een hoelahoep. Deze Hoopies laten u graag hun kunsten zien.

Passion

De Haagse kawinaband PASSION is met hun zelfbedachte ‘Urban Kawina’ stijl de afgelopen jaren een geheel eigen weg ingeslagen. De 15-koppige band, met Marchiano (The Voice of Holland) als een van de voorzangers, mixt kawina met diverse andere muziekstijlen op een geheel eigen wijze. De manier van spelen is hierdoor vrij uniek.

Bij PASSION komt alles aan bod: urban nummers, merengue, zouk, bachata, socca, chutney en Nederlandstalig. Zodra de band zijn plaats inneemt en zijn klanken ten gehore brengt behoort stilstaan simpelweg niet meer tot de opties.

PASSION bestaat inmiddels acht jaar en timmert hard aan de weg. De unieke en opzwepende mix van muziekgenres heeft de band geen windeieren gelegd. Het gezelschap was de afgelopen jaren op een aantal grote muziekfestivals en feesten te bewonderen, zoals Pal Mundo, 7Fest, Antilliaanse Feesten Hoogstraten, Kwaku festival, Gay Pride en Zomercarnaval.

Het programma en tijden

10.30 - 12.00: Alex Schillings: interactieve workshop: “Het gezicht van de amateurblaasmuziek anno nu”

12.00 – 12.15: Opening: Wethouder Marike de Nobel + dansschool The Scéne.

12.15 - 13.00: Social Media Club. Raimke Groothuizen + Saber Aidarus + Madycke Dielemans + Laurens Vermetten.

13.15 – 14.00: Yes-R: live performance & inspirational talk.

12.00 – 19.00: Praatcafé. Zien en gezien worden. Ontmoeten en netwerken.

13.00 – 17.00: Cultuurmarkt op het Binnenplein.

13.00 - 16.00: Inloop-atelier als kick-off voor expositie Zomerpareltjes.

13.00 – 16.00: Pitch-Podium: Win jij de prijs van € 1.500,- voor jouw pitch?

13.00 – 16.00: VSB-fonds: speeddate - Ben je voor de realisering van een sociaal of cultureel initiatief op zoek naar (aanvullende) financiële middelen? Meld je dan aan voor een speeddate.

13.00 – 17.00: Inloop platenlabel Parlemour: BenJur, Casper Storm (hiphop programmeur Mezz, Chassé) en Wessel van Leeuwen (CEO).

14.00 – 14.45: Froukelien IJntema: interactieve workshop over Cross-over naar meer diversiteit en inclusie

14.15 – 15.00: Bigband o.l.v. Daan Bogers: Persi Swing Collective Big Band. Waarom werkt dit wel?

14.15 – 14.30: Movin' Circle presentatie.

14.00 – 16.00: Digitaal platform kunst & cultuur voor de stad. Een interactieve presentatie door Alfons Verhagen (Marketing & Communicatie Nieuwe Veste).

15.00 – 16.45: Korte masterclass van hiphop producer Ben Jur opgevolgd door 2 showcases van de opkomende Bredase rapper 'Pep' en Infected-lid 'Freddie Lee'.

16.00 – 16.45: Frank De Ruwe. Street Art Franky.

16.30 – 17.15: Surinaamse Dansgroep Kula Skoro

17.00 – 17.45: Raimke Groothuizen & team Avans. Interactieve workshop: hoe kunnen we jongvolwassenen enthousiast maken voor Kunst & Cultuur.

18.15 – 19.15: Kawinaband PASSION met ‘Urban Kawina’.