De Ader

De Ader danst.

Vrijdagochtend 10.00 uur, Wijkcentrum Princenhof, Breda.

De koffie staat klaar. Yonne staat achter de koffiebar met de lijst deelnemers. Esther staat bij de tafels om iedereen te ontvangen. Kees wil graag een paar dansfoto’s voor in de nieuwsbrief. Peter danst al tussen de tafels door, omdat hij niet kan wachten tot we beginnen. Tafels en stoelen aan de kant. De muziek gaat aan. En daar gaan we….

Het samenzijn in de wijk vergroten door samen te dansen. Zo wordt de afstand tussen bewoners letterlijk en figuurlijk verkleind. Vanaf januari 2023 wordt op verschillende locaties in Breda Zuid-West gedanst door jong en oud binnen het dansproject De Ader. Ruim 80 bewoners doen ondertussen mee en elke week komen er nieuwe dansers bij. Het is geweldig om te zien hoe er beweging in een wijk kan ontstaan door te doen en te beginnen met dans. Samen kijken waar het bloed wil kruipen en dat ruimte geven.

De Ader is een samenwerking tussen Dansnest, wijkbewoners, Surplus Welzijn, WIJ begint bij jou, studenten en docenten van BUas en Nieuwe Veste.

Deelnemers over De Ader

Door muziek en dans worden in de hersenen diverse ‘gelukshormonen’ opgewekt. Deze stimuleren je gehele stofwisseling en je totaal gedrag.
Oh, in een turbulente periode is het dansen alsof ik weer bruis! Heerlijk ontspannend en inspannend tegelijk! Tof om met elkaar te dansen en kennis te maken, zo mooi en fijn! Leuk om de bewoners zo op te zien bloeien!
Lekker sociaal zijn en beetje vrij bewegen om zo andere buurtbewoners te ontmoeten. Heel belangrijk – we mogen elkaar weer aanraken – we kunnen bewegen – genieten. Zeer, zeer belangrijk oud en jong samen.

Samenwerkingspartners over De Ader

Nana van Moergestel en Neel Brans van Dansnest:

Elke dansontmoeting kenmerkt zich op eigen wijze; betrokkenen geven hier samen met ons op eigen wijze vorm aan. In een wooncomplex, bij het winkelcentrum op een plein, samen op de film of dansen in het wijkcentrum. Overal zien we hoe de band tussen bewoner en danser, jong en oud, zich ontwikkelt en hoe het vertrouwen groeit.

Er ontstaat ook een vorm van intimiteit door expliciet te kiezen voor het samen-dansen. Het verkennen van jouw fysieke mogelijkheden en die van de ander hoe je ook danst, met of zonder ervaring, met of zonder fysieke beperking. Door continu te wisselen van positie ten opzichte van de ander en het dansen door de hele ruimte ontmoet je iedereen wel een keer. Ingrediënten dansplezier, interactie, verbeelding. De grote betrokkenheid van alle leeftijden werkt daarbij nog eens extra aanstekelijk.

Omdat het werk overwegend participatief is, wordt het niet altijd als kunst herkend, maar gezien als een activiteit. Alle dansontmoetingen en de publieksmomenten bij elkaar vormen een kunstpraktijk, het werk.

Een praktijk waarbij de meerwaarde van kunstenaars bij de maatschappelijke opgave benut wordt. Het is een serieuze investering om te kunnen pionieren en te experimenteren met co-creatie en vanuit meervoudige perspectieven.

Frank Weijters van Surplus:

De Ader raakt aan alles waar het in de basis in de wijk om gaat. Het is bottom-up, dichtbij bij de eigen woonomgeving, bewoners “maken het mee”. Het dansen, de ontmoetingen en de gesprekken die plaatsvinden zijn van groot belang voor de stimulans van een positieve gezondheid. Het versterkt tevens de sociale basis in de wijken en het vergroot het sociale netwerk van de mensen zelf.

Suzan Lindhout en Frank Crucq van BUas:

De Ader gaat voor ons over ruimte maken en mogelijkheden bieden om mensen in hun vrije tijd op een andere manier in contact te laten komen dan ze gewend zijn.

Wij voegen onze expertise en ervaring over dialogen faciliteren hieraan toe en genieten ervan hoe we daarmee steeds weer op een andere manier waardevol kunnen bijdragen.

Yonne Caupain en Esther de Raad van Wij/Zorg voor Elkaar Breda: 

Wat stiekem ook begon als een wens van een van de bezoekers van Princenhof, hebben we in co-creatie via de Ader kunnen waarmaken: Een plek waar mensen met elkaar kunnen bewegen, verwonderen, delen, plezier kunnen hebben en herinneringen kunnen maken. De rode draad van dans zorgt ervoor dat iedereen met elkaar kan dansen, ongeacht het dansniveau, de fysieke kracht of de hoeveelheid durf. Je mag meedoen waar je wilt, hoe je wilt.

Meedoen met De Ader?

Wil je bijdragen aan het proces, zoek je meer informatie of heb je een andere vraag over De Ader?

Neem contact op met Ineke van Dijk, Nieuwe Veste, via i.van.dijk@nieuweveste.