Speciaal voor jongeren

Alle jongeren gratis lid van de bibliotheek

Ben je tussen de 12 en 18 jaar oud? Dan kun je met de jongerenpas volop leren en ontspannen. Jongeren zijn gratis lid van de Bibliotheek en mogen alles lenen. Was al lid toen je nog 11 jaar was? Dan wordt je lidmaatschap automatisch omgezet en mag je ook alle boeken van de volwassenafdeling lenen. 

Schoolbibliotheekpas

Ik heb een bibliotheekpas gekregen van mijn school. Ben ik nu lid van de bibliotheek?

Ja! Heb je via school een bibliotheekpas gekregen of staat de barcode van de bibliotheek achterop het pasje dat je van school hebt gekregen? Dan ben je lid van Bibliotheek Breda.

Omdat je lid bent kun je:

- Materialen lenen en inleveren in alle vestigigingen van Bibliotheek Breda

- Materialen reserveren en voor jou apart laten zetten op een vestiging naar keuze

- Materialen verlengen zodat je nooit te laat hoeft te zijn

- Een seintje krijgen als er nieuwe boeken binnenkomen die passen bij wat jij graag leest

- E-books en luisterboeken lenen in de online-bibliotheek

- Uittreksels opzoeken in de uittrekselbank


Belangrijk is wel dat je zorgt dat je accountgegevens kloppen en dat je mailadres is ingevuld. 

Lezen voor school

Vind je het lastig om een titel te kiezen? Op Lezen voor de Lijst kun je een test doen om te bepalen welke boeken bij jou passen. Je kunt daarna rechtstreeks doorklikken naar de online bibliotheek om een boek te downloaden op je telefoon of tablet. Om de boeken te kunnen lezen download je de Online Bibliotheek-app via ‘Google Play” of de “App Store”.

Liever een papieren boek lezen? Kom dan naar de bibliotheek en bekijk de boeken in de speciale Lezen voor de Lijst-kast.


Lezen op onderwerp

Op zoek naar een leuk boek om te lezen of te luisteren? Op deze pagina vind je tips afkomstig van Tiktok, De Jonge Jury of leeftijdsgenoten. En natuurlijk ook de nieuwste luisterboeken en ebooks.

De Jonge Jury, dat ben jij! Lees, stem en vier mee.

De stembus is geopend! Stem vóór 16 mei op het mooiste boek voor jongeren uit het afgelopen jaar en maak kans op een Kobo e-reader.

De beste samenvattingen vind je in de uittrekselbank

Log in met je bibliotheekpas om kwalitatief goede en betrouwbare uittreksels van bekende Nederlandse en buitenlandse boeken, aanvullende info, zoals thema’s en motieven en tips te vinden. 

Bekijk het filmpje van de Uittrekselbank voor meer informatie.

Boekrecensies in de Literom

Literom bevat ruim 200.000 kwalitatieve en betrouwbare boekrecensies uit de Nederlandse en Belgische dag- en weekbladen. Je vindt er recensies van boeken, maar ook aanvullende informatie zoals interviews met schrijvers als Harry Mulisch, Ronald Giphart of Marieke Lucas Rijneveld . De informatie gaat helemaal terug tot het jaar 1900. Zoek op een schrijver of boek en je krijgt van alles dat verschenen is in één overzicht.

Onderzoek doen naar de geschiedenis van je straat

Doe jij mee aan het onderzoeksproject naar de geschiedenis van Breda? Dan vind je hier netjes alle bronnen op een rij.