Reserveren

Is een titel uitgeleend of wil je een exemplaar apart laten zetten om later af te halen? Dan kun je het materiaal reserveren. Een medewerker van de bibliotheek helpt je graag bij het plaatsen van een reservering. Je kunt het boek ook eenvoudig zelf reserveren in de catalogus.

Bij het reserveren kun je kiezen uit de hele collectie van Bibliotheek Breda. Je kunt materialen van alle vestigingen reserveren, ook materialen die niet zijn uitgeleend. Je kiest zelf op welke vestiging je het materiaal af wilt halen. Let op je kunt geen titels reserveren die in bestelling zijn of nieuwe nummers van tijdschriften en naslagwerken reserveren.

Reserverings- en herinneringsberichten ontvang je per e-mail. Heb je jouw e-mailadres nog niet aan ons doorgegeven of is je mailadres gewijzigd? Geef dit dan aan ons door via de balies van onze vestigingen of wijzig je mailadres zelf via ‘Mijn Bibliotheek’. Vul je gegevens in onder ‘Persoonlijke gegevens/Wijzig gegevens’.


Tarieven voor het reserveren van materialen

  • Reserveren materialen: € 1,00 **
  • Aanvragen materialen bij openbare bibliotheken buiten Breda: € 2,50
  • Aanvragen materialen bij wetenschappelijke bibliotheken via WorldCat: € 10,00
  • Aanvragen cd's en lp's bij de Centrale Discotheek Rotterdam: € 2,50 (+ € 1,00 per disc)
  • Aanvragen muziekdvd's bij de Centrale Discotheek Rotterdam: € 2,50 (+ € 1,50 per disc)

* als je je reservering annuleert, krijg je je verschuldigde reserverings- of aanvraagkosten niet terug.

** gratis voor jeugd (tot 18 jaar), Optimaal genieten-abonnees en Bredapashouders


Lekker Lezen-abonnees en jeugdleden kunnen maximaal 5 reserveringen plaatsen.


Optimaal Genieten-abonnees, Bredapashouders en Bredapas Bibliotheek aan huis-leden kunnen maximaal 10 reserveringen plaatsen.

Landelijk zoeken en lenen

Doorzoek in één keer verschillende bibliotheekcollecties.

Naast onze eigen catalogus en website, kun je ook de volgende landelijke catalogi raadplegen:

  • E-books
  • Muziekweb
  • Landelijke bibliotheekcatalogus
  • Landelijke bronnen (o.a. Koninklijke Bibliotheek, Bibliotheek Amsterdam, pluscollecties)

Gevonden wat je zocht? Dan kun je ook meteen de titel reserveren. 

Aanvragen bij andere bibliotheken

Ben je op zoek naar een boek dat wij zelf niet hebben? Geen nood. Via onze eigen catalogus kun je ook zoeken in de landelijke bibliotheekcatalogus en reserveer je materialen bij andere Nederlandse bibliotheken.

En wanneer een titel ook daar is niet aanwezig is, zoek dan in WorldCat Discovery en reserveer daar titels bij wetenschappelijke organisaties.

Je kunt boeken van andere bibliotheken aanvragen in onze eigen catalogus. Na het ingeven van een zoekopdracht zie je dan in het rechtermenu de optie Landelijke bibliotheekcatalogus. Klik daarop om te zien of de gezochte titel bij andere bibliotheken te leen is. Kies voor aanvragen om dit boek te reserveren. Zodra je de aanvraag hebt geplaatst, kun je deze niet meer annuleren.

De aanvraag staat na levering vijf dagen voor je klaar. Hierna wordt de aanvraag weer teruggestuurd. Bij bibliotheek centrum kun je enkel tijdens de bemenste uren je aanvraag afhalen. Een aanvraag heeft een uitleentermijn van drie weken, verlengen is niet mogelijk.

Voor een aanvraag betaal je aanvraagkosten. Deze worden pas in rekening gebracht bij binnenkomst van de aanvraag en moeten altijd worden voldaan. De kosten voor deze aanvraag kun je via iDEAL betalen door in te loggen bij Mijn bibliotheek.

Via WorldCat Discovery kun je wetenschappelijke boeken lenen. Je vindt hier boeken van universiteitbibliotheken, musea en onderzoeksinstellingen van over de hele wereld. Alle boeken die in Nederland beschikbaar zijn, kun je lenen. Een aanvraag bij WorldCat Discovery kost € 10,- per titel. Door de aanvraag te bevestigen ga je automatisch akkoord met de kosten. Zodra de aanvraag is geactiveerd, kun je deze niet meer annuleren.

Boeken lenen uit deze collectie is duurder dan boeken aanvragen bij een openbare bibliotheek. Zoek dus eerst altijd in onze eigen of landelijke catalogus.

Houd rekening met een levertijd van drie weken. Je ontvangt een bevestigingsmail van je aanvraag en een bericht wanneer je het boek kunt afhalen. 


Muziekweb

Eindeloos veel nieuwe muziek, verrassende genres en informatie over je favoriete artiesten: je ontdekt het op muziekweb.nl, de muziekbibliotheek van Nederland.

Leden van de bibliotheek kunnen online cd's en dvd's reserveren bij Muziekweb. Je kunt zelf een account bij Muziekweb aanmaken.