Dementheek

Eén op de vijf Nederlanders krijgt in de directe omgeving te maken met dementie. Speciaal voor hen heeft Nieuwe Veste in Bibliotheek Zuid een informatiepunt ingericht: de Dementheek. Deze Dementheek is een herkenbare plek met boeken, materialen en informatie over en voor mensen met dementie.

De Dementheek is voor alle mensen met geheugenproblemen en de mensen in hun omgeving. Voor mensen met dementie die thuis wonen en mensen die in een zorginstelling wonen. De Dementheek is er ook voor mantelzorgers, familieleden, vrijwilligers en beroepskrachten die werken met mensen met dementie.

Onderdeel van de collectie

Een groot deel van de boeken en materialen over dementie maken al deel uit van de collectie van Nieuwe Veste en hebben nu een vaste plek in de Dementheek gekregen.

Breinplein
Deze eerste Dementheek in Breda wordt uiteindelijk onderdeel van een Breinplein. Met de Dementheek wil de bibliotheek, samen met partners in de stad, een informatiepunt neerzetten met de nodige informatiebronnen over dementie en doorverwijzen naar lokale partners.

Luister naar liedjes van vroeger

Handige links

Themakoffer

Een herinnerings- of themakoffer heeft allerlei herkenbare materialen van vroeger, zoals boekjes, liedjes en spelletjes. Hiermee kunnen herinneringen worden opgehaald. 

De koffers hebben verschillende thema's en zijn te leen bij Bibliotheek Zuid. 

Locatie Dementheek: Bibliotheek Zuid

Je vindt de Dementheek in Bibliotheek Zuid. 

Bij Bibliotheek Zuid kun je gemakkelijk en gratis parkeren. Kun je niet naar onze locatie in zuid komen? De boeken over dementie kun je online reserveren en bij een andere bibliotheekvestiging in Breda of bij een afhaalpunt naar keuze ophalen. De activiteitenkoffers en spelmaterialen zijn alleen af te halen bij Bibliotheek Zuid.

Bibliotheek aan huis
Is het helemaal niet mogelijk om naar de bibliotheek of een afhaalpunt te komen? Meld je dan aan voor Bibliotheek aan huis.