Leesclubs

Wat is er nóg leuker dan boeken lezen?

Inderdaad… praten over de boeken die je gelezen hebt. Door met anderen ervaringen uit te wisselen ga je met andere ogen naar een verhaal te kijken. Zo wordt je eigen leeservaring verrijkt.


Steeds meer lezers sluiten zich dan ook aan bij een (online) leesclub. Dat geldt niet alleen voor doorgewinterde boekenwurmen, maar ook voor mensen die minder leeskilometers gemaakt hebben. Leesclubs zijn voor iedereen!

Een wijdverbreid misverstand is dat leesclubdeelnemers alleen moderne literatuur bespreken. Niets is minder waar! Ook liefhebbers van andere genres kunnen bij een leesclub terecht. In Breda heeft stichting Senia bijvoorbeeld leesclubs rondom filosofie, geschiedenis en kunstgeschiedenis.


“Leesclubs zijn alleen bedoeld voor ouderen.” Een tweede misverstand dat door scholieren-leesclub Nescio weerlegd wordt. Juist voor jongeren kan het gezamenlijk lezen van boeken een meerwaarde hebben. Leesclubs zijn voor iedereen!

Bijeenkomsten Senia

Mooie boeken lezen, daarover inspirerende gesprekken voeren en nieuwe mensen ontmoeten?

Stichting Senia houdt in Breda meerdere keren per jaar informatiebijeenkomsten voor het opstarten van nieuwe leesgroepen. Deze bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk en zijn een initiatief van de landelijke organisatie Senia, in samenwerking met Bibliotheek Nieuwe Veste.

Senia is een landelijke organisatie met ruim 1100 leesgroepen en bijna 7500 deelnemers verspreid over het hele land. De kennis die aan de basis ligt van de selectie van boeken en muziek, en de samenstelling van de Lees- en discussiewijzers, wordt geleverd door vrijwilligers/deskundigen in werkgroepen. Zo wordt de selectie van de boekenlijst geschiedenis gedaan door historici, de lijst filosofie door filosofen etc. De meeste leeswijzers worden ook binnen deze werkgroepen gemaakt.

Het concept van Senia is als volgt: De deelnemers van een leesgroep kiezen samen 5 tot 7 boeken per jaar uit een door Senia samengestelde literaire boekenlijst met daarin ook recent verschenen boeken. Bij ieder gekozen boek krijgt de deelnemer een Leeswijzer, waarin een uitgebreide samenvatting staat van het boek, analyse van literaire aspecten en informatie over de auteur. En er is een lijst met discussievragen. Deze Leeswijzers zijn uniek en zorgen er voor dat de leesgroep zelfstandig en met diepgang kan functioneren. De leesgroepen, bestaand uit gemiddeld 8 personen, komen 6 á 7 keer per jaar bij elkaar.


Tips voor online leesclubs