Voorleestips

Voorlezen is gezellig, maar ook van groot belang voor de taalontwikkeling van het kind. Dat geldt voor jonge kinderen, maar zeker ook voor oudere kinderen. 

Waarom is voorlezen belangrijk?

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling. Het ontwikkelt spelenderwijs het taalgevoel en stimuleert de fantasie. Kinderboeken helpen om de buitenwereld te ontdekken en om alle nieuwe indrukken en gevoelens te verwerken. Daarnaast is samen een boek lezen een knus en gezellig moment. Kinderen gaan hierdoor houden van boeken en van lezen..


Ook iets oudere kinderen worden graag voorgelezen. Het helpt om de luistervaardigheid en het concentratievermogen te ontwikkelen en heeft een gunstig effect heeft op het zelf leren lezen.  

Vanaf welke leeftijd? 

Voor een baby kun je zingen of hardop vertellen waar je mee bezig bent. Al vlug volgt het bekijken van eenvoudige plaatjes in babyboekjes, waarbij je van alles kunt vertellen. Weer later kun je een kort verhaaltje voorlezen, dat in de loop van de tijd steeds wat ingewikkelder mag worden.


Wanneer kun je het beste voorlezen?

Zingen voor een baby kan de hele dag, tijdens alle momenten dat je met je baby bezig bent. Voorlezen kan voor het slapengaan of om een rustmoment te creëren op een dag.


Hoe vind je geschikte voorleesboeken?

Laat je adviseren door een medewerker van de bibliotheek of de (kinder)boekwinkel. En bekijk natuurlijk op deze site de tips voor mooie voorleesboeken. In onze kidscatalogus kun je op leeftijd en op thema boeken uitzoeken en reserveren.


Wat maakt een boek tot een goed voorleesboek?

Belangrijk is vooral dat de tekst goed in het gehoor ligt en niet te ingewikkeld is. Kinderen houden van grapjes en beeldrijk taalgebruik. Een goede illustratie laat duidelijk zien wat er in het verhaal gebeurt. Het verhaal moet uitnodigen tot meedenken, -voelen en -beleven. Het moet zo zijn opgebouwd dat een kind zich herkent, maar ook nieuwsgierig blijft naar wat er verder zal gebeuren.


Hoe maak je het voorlezen tot een succes?

Maak er een knus en gezellig moment van, zodat je kind plezier heeft in het voorlezen. Bij de keuze van een boek kijk je goed naar je kind. Wat kan het al? Wat begrijpt het al? Waar is het aan toe? Wat sluit aan bij de belevingswereld?


Lees een favoriet boek gerust meerdere keren voor. Jij bent er misschien snel op uitgekeken, je kind blijft er nieuwe dingen in zien en wint aan zelfvertrouwen door alles wat het herkent. Maak tijdens het voorlezen gebaren, zing er liedjes bij of verzin een spel rondom het verhaal. En ga in vooral in op dingen die je kind zegt. Ook de kleine gesprekken die zo ontstaan, stimuleren de taalontwikkeling en versterken jullie band.