Terug

Pottenbakken

Is pottenbakken de nieuwe vorm van meditatie? Even uit je hoofd met je handen in de klei. Dat weet je alleen door het te doen! Stapsgewijs leer je het pottenbakkersambacht in je vingers te krijgen. Je begint bij de basis, maar eenmaal gegrepen door de techniek kun je het niet meer loslaten. Met glazuur als finishing touch wordt elk werkstuk een uniek object. 


Wat ga je doen?

Naast het draaien op de draaischijf leer je over het proces dat klei doet veranderen in keramiek.

Hoe wordt de klei gerecycled? Wat is een biscuitstook? Wat is een glazuurstook? In het goed uitgeruste atelier werken we in ontspannen sfeer aan de meest bijzondere creaties. De vakdocent helpt als je handen in de knoop zitten en daagt je uit om te experimenteren.


Nog nooit gedraaid?

Als beginner leer je in 15 lessen de basisbeginselen van het pottenbakken: kneden, centreren, een bodem maken en een wand optrekken. Vormen ontstaan: een kopje, een schaal, een vaas. Geef je handen de tijd om alle grepen in de juiste volgorde in de vingers te krijgen. Geduld wordt beloond en na 15 weken heb je een aantal mooie zelfgemaakte kommen en kopjes.


Heb je al ervaring?

Als gevorderde pottenbakker word je steeds meer baas over de klei. Er ontstaan vormen die je voor ogen hebt. Je ontdekt nieuwe mogelijkheden en leert complexe technieken als het trekken van oren, het draaien van deksels en decoratietechnieken. Je ontwikkelt je eigen stijl en we werken samen aan het uitvoeren van je ideeën.


Nieuwe Vestival! open dag en proeflesweek

Kom op zondag 16 juni naar Nieuwe Vestival! en volg proeflessen van cursussen of oefen het spelen op muziek instrumenten. Bekijk het programma en meld je aan!

Je leert in deze cursus

 1. Kneden
 2. Centreren
 3. Openen van de klei
 4. De bodem zetten
 5. Een wand optrekken
 6. Manipuleren en sturen van het droogproces
 7. Afdraaien en versieren
 8. Verdieping kennis glazuren
 9. Vormonderzoek
 10. Trekken van oren*
 11. Draaien van deksels*
 12. Glazuren en decoreren*
 13. Creatieve expressie* 

Voor wie

 1. Beginners en vervolg/gevorderd*
 2. 18+ 

Goed om te weten

 • De cursusprijs is exclusief materialen
 • Een start set kost €20,-. De beginners besteden tussen € 15,- en € 30,- aan klei en een gevorderde tussen € 40,- en € 100,- aan klei en glazuur
 • Stookkosten zijn inbegrepen in de prijzen van klei en glazuur. Klei en pigmenten zijn verkrijgbaar in het verkooppunt van Nieuwe Veste. De prijs voor het bakken is inbegrepen 
 • Deze cursus zit snel vol, schrijf je op tijd in!

Wanneer is deze cursus?

Di 30 januari
19:30
Vol
Omschrijving Pottenbakken
Niveau Beginner, Vervolg, Gevorderd
Periode 30 jan. 2024 tot 21 mei 2024
Tijd 19:30 tot 22:00
Leeftijd 18 tot 99 jaar
Aantal lessen 15
Ruimte NV Lokaal A1
Beschikbaarheid Vol
Kosten €324,00
Prijs per les €21,60
Wachtlijst

Waar is deze cursus?

Neem een kijkje

Pottenbakken