Terug

Anton Watzeels

Docent beeldende kunst

Bezig zijn met beeldende kunst is stoeien met ideeën, experimenteren met materialen en technieken, je laten inspireren door anderen, maken wat je zelf mooi vindt. Dit is een continu proces. Eenmaal gegrepen, laat het je niet meer los.

Ik vind het heerlijk om cursisten in dit proces te begeleiden en hun verwondering te zien als een vormeloos stuk klei plotseling gaat leven of een brok mergel een prachtig beeld wordt. Dat cursisten verbaasd zijn over hun eigen kunnen, maar ook het inzicht dat mislukkingen kunnen leiden tot nieuwe ideeën en verrassende resultaten. Soms gaat beelden maken snel maar vaak is het een proces dat tijd kost. Als het beeld klaar is, is de voldoening des te groter. Het is dan leuk om je beeld terug te zien op een tentoonstelling of trots mee naar huis te nemen.

Ik werk meestal met opdrachten. Cursisten kunnen namelijk ook veel van elkaar leren. Het is mooi wanneer cursisten zo’n opdracht als vertrekpunt nemen en vervolgens helemaal eigen maken. Daarnaast is er ruimte om met eigen ideeën te komen.

In 1990 ben ik afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg, richting ruimtelijk vormen en keramiek. Daarnaast heb ik de richting fotografie en film gedaan. Ik woon en werk nog steeds in Tilburg. Als beeldend kunstenaar werk ik vaak in en met het landschap. Een gedeelte van mijn projecten vindt plaats onder de noemer “Het instituut voor zwakke plantjes”. Daarnaast maak ik deel uit van het kunstenaarscollectief “Lokatief”. Wij realiseren kunsttoepassingen die daadwerkelijk gebruikt mogen worden. Zie http://www.lokatief.nl

Sinds 1991 ben ik werkzaam als docent op diverse Centra voor de Kunsten. Momenteel werk ik ook bij het Centrum voor de Kunsten in Bergen op Zoom en Roosendaal. Ik geef ruimtelijk vormen aan jeugd- en jongerenateliers en aan volwassenen. In Roosendaal ontwikkel en coördineer ik in mijn functie van seniordocent ook externe projecten voor het onderwijs en musea.

Cursussen van Anton Watzeels