Terug

Frederik Rietdijk

Docent beeldende kunst

Mijn naam is Fredrik Rietdijk en ik schilder mijn schilderijen als een ode aan het leven. Wanneer ik schilder, gaat mijn vakmanschap gepaard met schoonheid en liefde. Dat komt tot uiting in de verf, de toets, de kleuren en compositie. In essentie werk ik vanuit mijzelf en het werk dat ontstaat is een resultaat van die verbondenheid met het innerlijke leven.

Tien jaar heb ik gestudeerd op diverse academies zoals Grafiek op AKV St Joost, Schilderkunst op het KASKA in Antwerpen en Biologie op de Hoge School van Tilburg.

In de eeuwen die achter ons liggen was het de traditie dat je eerst het tekenen onder de knie moest krijgen alvorens je overging op het schilderen. Het zien, waarnemen en weergeven van tonen en vormen worden door het tekenen ontwikkeld, gescherpt en onderhouden. Ook ik bewandelde deze weg. Vooraleer ik ging schilderen tekende ik en dat doe ik nog altijd. Zelfs in het schilderen ben ik in de eerste plaats tekenaar: een tekenaar pur sang!

Interesse, passie, waarneming, techniek en ikzelf kwamen samen. Ik werk altijd naar de waarneming. De natuur is een prima bron om vormen, tonen en kleuren te leren zien. Om daar vat op te krijgen moet je veel oefenen en hierin wil ik graag anderen inspireren.

Als je als docent de liefde voor een vak kan overbrengen is dat natuurlijk geweldig. Het boeiende aan het lesgeven aan volwassenen is om middels je eigen kennis, kunde en ervaringen de cursisten te helpen in hun ontwikkeling. De zoektocht naar hun drijfveren, persoonlijkheid en ambities. De leergierigheid van de leerling is voor mij een gegeven dat het lesgeven naar een hoog niveau kan tillen.