Terug

Joost van der Wulp

Docent Muziek

Belangrijk bij mijn werk als zangpedagoog is om de zangstem te plaatsen in de totale mens. Ik peil altijd eerst in een kort persoonlijk gesprek naar wat leeft in de zangleerling: is iemand loom en vermoeid, of gestressed en ge-ergerd, dan vraagt dat hele andere opwarmings-oefeningen. 

Ik vind het belangrijk dat alles wat ik vertel ook medisch/anatomisch klopt: “goed steunen met je buik” is voor mij een te vaag commando: ik oefen met leerlingen het gebruik van alle ademspieren in, en blijf uitleg en randinformatie verschaffen tot zij een compleet beeld hebben van wat een goede ademsteun is.

De muziekkeuze van elke leerling verdient mijn constante aandacht en zorg: Een leerling moet helemaal kunnen opgaan in een lied, er zijn/haar emoties in kwijt kunnen, en anderzijds moet hij/zij ervan leren! Daarbij sta ik open voor alle muziekstijlen, ook voor musical en popmuziek; van de motoriek en retoriek in de barokmuziek over de romantische lijnen en de bruine toon in het Duitse lied, tot de Belting Voice en de declamatiestijl in de musical. 

Ik probeer altijd zo veel mogelijk rand-informatie te geven over de muziekstijl, en de leerling te stimuleren tot het juiste stemgebruik in die stijl.

Uiteindelijk is niet alleen de stemvorming mijn taak: maar ook de leerling liefde geven voor zang en muziek, en ontwikkelen in het luisteren naar goede muziek!

Cursussen van Joost van der Wulp