Terug

Monique Smit

Docente schrijven

Schrijven heeft met aandacht te maken en met vertragen. Door in te zoomen op wat er in je leeft ontdek je stukjes van de verhalen die verteld willen worden. Je leert ze als kleine kleurige mozaiekstukjes aan elkaar passen tot ze een geheel vormen. Verschillende creatieve schrijftechnieken leren je welke vormen mogelijk zijn. Schrijven vraagt ontvankelijkheid. Ik help mijn cursisten graag een eindje op weg om met nieuwe ogen te leren kijken naar de wereld om hen heen.

Wat ik graag wil bereiken is dat mijn cursisten vertrouwen krijgen in zichzelf en met ‘losse schouders’ leren schrijven. Ik nodig hen uit al hun zintuigen te gebruiken bij het schrijven zodat een ander zich in hun verhalen kan verplaatsen. Ze maken kennis met een aantal onmisbare bouwstenen van een verhaal en leren oefenen met verschillende technieken in diverse genres. Mijn uitdaging is mensen zichzelf te laten verrassen met iets dat ze nog niet van zichzelf kennen.

Lesgeven is voor mij delen wat ik in huis heb aan inspiratie, kennis en liefde voor het ambacht. Technieken kan iedereen leren maar het gaat erom te ontdekken hoe je precies met jouw kunde, kennis en ervaring een ander kunt dienen en begeleiden om het beste uit zichzelf te halen. Het mooiste van lesgeven in creatief schrijven is het ongekende plezier van samen opgaan in het schrijfproces.

Ik studeerde Geesteswetenschappen aan Tilburg University met als afstudeerrichting Zorg, Ethiek en Beleid. Bij Fontys Hogeschool volgde ik de deeltijd opleiding Journalistiek en Literair schrijven, bij Querido Academie Creatief schrijven 2 , bij Shodo, creatief dagboekschrijven. Vijf jaar lang verzorgde ik in Schrijfcafé Breda thema schrijfmiddagen. Ik organiseer regelmatig schrijfworkshops voor onderwijs en gezelschappen. Sinds 2002 geef ik yoga-en meditatieles. Zelf schrijf ik ook: recensies voor NBD Biblion, teksten voor websites en bladen, ik leverde bijdragen aan boeken en schreef een Engelstalig wetenschappelijk review : Creative writing.

Cursussen van Monique Smit