Terug

Ruth de Vos

Docente beeldende kunst

Kunst is voor mij dé manier om je te verplaatsen in de ander en nieuwe perspectieven te ontdekken, net als lesgeven. Het gesprek met cursisten houdt me scherp en brengt nieuwe inzichten. Zo kan ik niet alleen mijn kennis overdragen maar ook zelf blijven leren.

Ik wil met mijn cursussen mensen enthousiasmeren voor het werk van kunstenaars en hun uitgangspunten en ze ingangen aanreiken om zelf op onderzoek uit te gaan en eigen ideeën te vormen. Ik weet uit ervaring dat meer kennis voor meer plezier in het kijken naar kunst zorgt en die kennis draag ik graag over.

In 2004 studeerde ik af als Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten Constantijn Huygens in Kampen. Vervolgens specialiseerde ik me tijdens een studie Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen in moderne en hedendaagse schilderkunst. Na enige tijd werkzaam te zijn geweest voor verschillende musea in het noorden van het land ben ik verhuisd naar Breda waar ik mijn eigen beeldende werk weer oppakte. Naast het kunstenaarschap heb ik in de afgelopen jaren lesgegeven bij Nieuwe Veste, gewerkt voor SBK Kunstuitleen en Artist in Residence Witte Rook, tentoonstellingen gecureerd en geschreven over beeldende kunst. Op dit moment ben ik projectleider en curator bij het net (op)nieuw opgestarte Kunstenaarsinitiatief DeLOODS in Breda waar het presenteren van kunst benaderd wordt vanuit de praktijk van het kunstenaarschap.

Doordat ik naast docent ook kunstenaar ben kan ik praktische en theoretische kennis van kunst met elkaar verbinden. Mijn beeldend werk bestaat uit schilderijen en textiele werken die gaan over de invloed van technologie op de mens. Sinds een aantal jaren verdiep ik me in de positie van vrouwelijke kunstenaars én manieren om die te verbeteren.

Meer op de Website en Instagram van Ruth de Vos


Cursussen van Ruth de Vos