Terug

Sacha de Heer

Docente theater en projectmedewerker

In mijn lessen vind ik het heel belangrijk dat cursisten volop in het creatieve proces zitten. Ik werk veel met improvisatie, vooral veel doen, bewegen, onderzoeken. De weg er naar toe is in mijn cursussen belangrijker dan het resultaat. Ik geloof dat als het proces goed is geweest dat je dat terugziet in het resultaat. Een goede werksfeer in de cursus, samenwerken… dat zie je uiteindelijk terug in de eindpresentatie of voorstelling op het podium.

Daarnaast houd ik erg van taal. Als ik met tekst werk gebruik ik gedichten, tragikomische teksten of filmdialogen. In mijn lessen wil ik cursisten laten ervaren wat ze niet elke dag ervaren, ik zoek verhalen of beelden, vormen die tot de verbeelding spreken, waar je je tanden in kan zetten. Ik probeer zo veel mogelijk aan te sluiten bij de verschillende groepen zonder ze te geven wat ze al kennen.

Wat ik het leuk vind aan mijn werk bij de Nieuwe Veste? Mensen enthousiast maken met diverse culturele activiteiten, dat ze ontdekken waar hun hart ligt. Als ik zie dat een verlegen kind uit de theaterklas van een paar jaar geleden nu in de jongerenproduktiegroep met vuurrode wangen de sterren van de hemel staat te spelen. Dat zo’n kind helemaal op z’n plek is…

Cursussen van Sacha de Heer