Workshops waarin ieder kind zichzelf vindt

Met Corpo Máquina Society blaast de Braziliaans Nederlandse choreograaf Guilherme Miotto een frisse wind door de kunsteducatie. 

In zijn werk en workshops weet hij kinderen steeds onvermoede ingangen naar kunstbeleving te bieden. Juist ook die kinderen die floreren bij herkenning en vertrouwen en die tegelijkertijd over een dosis lef, levenslust en directheid beschikken. En juist ook in wijken waar kids snakken naar kansen en mogelijkheden. Met zijn team bouwt Guilherme bruggen tussen onder andere voetbal, freerunning, dans en theater. 

Voor seizoen 2024-2025 zijn daar twee heerlijke workshops uit voort gekomen: Football meets Dance en Slapstick. Diep, vrolijk en ongepolijst. 

Football meets Dance 
Football meets dance is een voorstelling en workshop in één. Kijken, creëren en presenteren. Leerlingen ontmoeten een freestyle voetballer, een danser/acteur en een percussionist. Eerst in een korte presentatie van 15 minuten. Daarna gaan de leerlingen samen met de spelers de vloer op om zelf te bewegen. Aan de hand van het getoonde materiaal gaan ze aan de slag en vinden hun eigen weg. Onder de inspirerende begeleiding van de spelers maken ze hun eigen voorstelling en tonen die om beurten aan elkaar. De energieke kwaliteit van de sport opent de deur naar de expressieve kracht van de kunsten. Uiteindelijk is er geen kind dat dit wil missen. 

Voor groep 5, 6, 7 en 8 

Slapstick
Over een berg springen, uit de lucht komen vallen of trillen als een springveer? In tekenfilms kan alles. Wil jij ook eens proberen om zo te bewegen? En vind je het leuk om te rollen, te rennen, te duiken en te zweven? Als docent werk jij met jouw klas samen met drie trainers die elke dag bewegen als in een tekenfilm. Ze hebben een aantal scènes voorbereid die ze om beurten tonen: een aaneenschakeling van grappige situaties waarin fysieke actie de motor is. Daarna is het aan de kinderen om de vloer op te gaan en in het materiaal van de scènes te kruipen. Met begeleiding van de spelers en geluiden van een hilarische soundscape. Superleuk om samen te doen. 

Voor groep 5, 6, 7, en 8 

Corpo Máquina
Corpo Máquina brengt dansvoorstellingen in de theaterzaal en verzorgt omkaderende programma’s en workshops op scholen. Om scholen met de inspirerende en drempelverlagende manier van werken kennis te laten maken, zet Corpo Máquina voor het seizoen 2024-2025 doelbewust in op een aanbod van actieve workshops op school. In het werk van Corpo Máquina Society vindt ieder kind z’n plek. 

Enkele van de uitgangspunten zijn: 

Kunst
“Kunst is iets bijzonders in ieder mensenleven, niet alleen iets voor bijzondere mensen”, zegt artistiek leider en choreograaf Guilherme Miotto. Om zijn statement kracht bij te zetten, geeft hij zijn werk vorm in ontmoetingen tussen kunstenaars die iedere dag met hun kunst bezig zijn en kunstenaars die misschien niet eens weten dat ook in hen een kunstenaar schuilt. 

Ieder mens een danser 
Wat Corpo Máquina betreft is dansen niet iets dat je moet leren, je hoeft het alleen maar te laten gebeuren. In elk mens schuilt een danser, zegt Guilherme Miotto. Hij heeft een aanpak ontwikkeld waarmee deze woorden waar worden. Die aanpak noemt hij Instinctive Performance. Het is de basis onder al het werk van Corpo Máquina. 

Instinctive Performance 
Instinctive Performance vertrekt vanuit de overtuiging dat ons lichaam onderdeel is van deze wereld en niet iets wat er los is opgezet. De aanpak helpt om op deze manier naar jezelf en om je heen te kijken, vanuit gelijkwaardigheid en verbondenheid.