Lessen in vertrouwen aan een wereld in paniek door Theater Artemis

Wie zijn jullie eigenlijk?
Misschien heb je wel eens van ons gehoord?Wij zijn Theater Artemis, een jeugdtheatergezelschap uit ’s-Hertogenbosch.

En wat doen jullie dan?
Wij maken interactief en anarchistisch theater. In klassiek theater heb je vaak een conflict tussen de personages. Daar houden wij niet zo van. Wij proberen een conflict te creëren tussen wat er op het toneel gebeurt en het publiek.

Hmm, oké. En waarom doen jullie dat?
Nou, hierdoor komen we in een gedeelde staat van verwarring. Een toestand waarin we het allemaal even niet weten. Niets ligt meer vast. Alles ligt open. Midden in die chaos onderwijzen wij een bijzonder vak: lessen in vertrouwen aan een wereld in paniek.

Zijn dit belangrijke lessen?

Er wordt gedacht dat het voor kinderen belangrijk is dat er voorspelbaarheid en veiligheid is. Maar wij denken dat kunst juist de plek is waar dit even niet hoeft. Dat er ook een plek moet zijn waar je kinderen voorbereid op de chaos die het leven in het echt kan zijn.


De Driedaagse


Er komt een onverwachte gast op school…
Drie dagen lang zal op school even alles anders zijn.
Drie dagen is de verbeelding aan de macht.
Dit is theater dat dicht op de huid zit.

Theater Artemis ontwikkelde vier theatrale performances: De Driedaagse. Begin 2025 wordt dit aanbod aangevuld met een gloednieuwe De Driedaagse, speciaal voor op basisscholen. Het wordt weer een bijzondere theatrale ervaring, waarbij de kracht van de verbeelding gevierd wordt.

N.N.O.D.:
Een Nog Niet Ontdekte Diersoort verschijnt in de verte. Oei. Het komt steeds dichterbij en het eet geel. En de volgende dag heeft het zich gevestigd op school. Hoe kunnen we contact maken?

Klusbedrijf Smorenberg:
Deze klusjesman doet in slowmotion zijn ogenschijnlijk eenvoudige werk. Waarom haalt hij spullen uit de klas? En waar komt het glitterpoeder vandaan dat hij staat op te vegen?

Stoffologie:
Professor Christopher, wetenschapper verbonden aan het Ministerie van Stoffologie, onderzoekt met de kinderen het stof op school. Onder zijn microscoop komt hij een zeldzame stofkabouter tegen. Wat nu?

De Takkentoktikker:
Een eenzaam figuurtje dat normaal ver weg in de bossen leeft, is op school beland en heeft hulp van de kinderen nodig.


Een nieuwe De Driedaagse 2025