Terug

Gitaargroep 8-10 jaar

De gitaar is een instrument met veel verschillende gezichten. Je komt de gitaar tegen in bijna alle muziekstijlen: klassiek, pop, jazz en ook in de talloze cross-over stijlen. In de kleinkunst, cabaret en musical is de gitaar niet meer weg te denken. Maar ook bij wereldmuziek, tango, flamenco, e.d. kan de gitaar in geen enkele hoek van de wereld nog ontbreken.


Veelzijdig

Die veelzijdigheid van de gitaar komt tot uiting in verschillende speelmanieren, speeltechnieken, muzieksoorten en muziekstijlen. Er zijn veel verschillende types gitaar, zowel bij de elektrische als de akoestische gitaar. Denk aan de klassieke gitaar van beroemdheden als John Williams of de rockgitaren van legendarische rock bands als Led Zeppelin. Deze veelzijdigheid maakt het instrument zo aantrekkelijk voor veel mensen. Je kan er intiem muziek mee maken voor jezelf, jezelf begeleiden als je zingt, maar er ook mee vlammen in je band.


Groepsles

Op een aantal basisscholen in de Haagse Beemden en Princenhage kunnen leerlingen uit groep 4, 5 en 6 van de basisschool starten in gitaargroepen. Je kunt je inschrijven voor gitaargroep A (beginners) of B (vervolg). Groep A: minimaal drie leerlingen in 30 minuten les, maximaal zes leerlingen in 60 minuten. In het tweede jaar kan je kiezen voor gitaargroep B of de reguliere stroom. Gitaargroep B: minimaal twee leerlingen in 30 minuten les, maximaal vier leerlingen in 60 minuten. Inschrijven voor gitaargroep A of B kan slechts één keer.Mocht het nu zijn dat het eerste jaar zich maar twee leerlingen melden, dan kan in overleg met betrokkenen gekozen worden voor gitaargroep B met het daarbij behorende tarief. Het jaar daarop kan niet meer gekozen worden voor gitaargroep A, maar uitsluitend voor gitaargroep B of de reguliere stroom.


Lesmateriaal akoestische gitaar

Als je voor de akoestische gitaar kiest, dan maak je kennis met een zo breed mogelijk scala aan stijlen en technieken. Melodieën spelen, akkoorden tokkelen, slaggitaar: het komt allemaal aan bod. Voor basisschool leerlingen zijn er tegenwoordig kleiner formaat gitaren, zodat de eerste stappen niet onnodig moeilijk zijn.

De lessen worden zoveel mogelijk in duo of trio vorm gegeven waardoor samenspel in de les ingebouwd is. Het is vanzelfsprekend dat je voor een succesvolle ervaring ook thuis voldoende op je instrument moet oefenen. Zeker in de aanvangsfase spelen ook de ouders daarbij een rol.

Na een brede basisperiode kan je in een bepaalde richting specialiseren, waardoor soms een wisseling van instrument (of ook van docent!) nodig is.


Individuele lessen

Vanaf groep 4 kunnen leerlingen zich voor de reguliere lessen inschrijven.


Aanschaf instrument

Men moet zelf voor een instrument zorgen. Een gitaar om op te beginnen hoeft niet duur te zijn, maar moet wel aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Een goed instrument is nl. de basis voor een succesvolle studie. Het is daarom verstandig een instrument aan te schaffen in overleg met de docent. Een goed (beginners) instrument koop je al vanaf €150. Jonge leerlingen beginnen meestal op een kleinere gitaar. Meestal gaan deze 2 à 3 jaar mee. Daarna is een groter instrument vereist. Het is wellicht mogelijk het kleinere instrument binnen de school door te verkopen. Voor een goede zithouding zijn een voetenbankje of gitaarsteun (± €12) plus een muziekstandaard (± € 25) onontbeerlijk.


Samenspel

Er worden workshops met presentaties en gitaardagen op projectbasis gepland. Elk project wordt afgesloten met een concert waarin het geleerde van de dag wordt gepresenteerd.


Lesplaatsen

Basisscholen de Kievitsloop (Haagse Beemden),

Basisschool Sinte Maerte (Princenhage)

Docenten

Wanneer is deze cursus?

Ma 4 september
Voldoende
Omschrijving Gitaargroep A/B
Niveau Beginner, Vervolg, Gevorderd
Periode 4 sep. 2023 tot 1 jul. 2024
Leeftijd 8 tot 10 jaar
Aantal lessen 36
Beschikbaarheid Voldoende
Kosten €286,00
Prijs per les €7,94

Waar is deze cursus?

Gitaargroep 8-10 jaar