Terug

Wilma Bevers

Docente beeldende kunst

In Tilburg heb ik de docentenopleiding Beeldende Vorming gevolgd en ben afgestudeerd in de keramiek. Om mijn vakkennis te verbreden heb ik in Turnhout de opleiding aan de Academie voor de Schone Kunsten, beeldhouwen, gevolgd. Naast het maken van beelden op keramische wijze, ben ik gespecialiseerd in het maken van portretten en beelden middels het oude ambacht van het mallen maken en gieten. De beelden worden gegoten in gips, aluminiumcement, gietsteen en brons.

Mijn werk kenmerkt zich door een realistische weergave van het model, met veel aandacht voor de persoonlijke uitstraling, het karakter en de aard. Die aandacht voor het persoonlijke is het kenmerk van elk goed portret. Pas daardoor gaat een beeld spreken en krijgt het zijn eigen kracht.

Al vroeg ontdekte ik hoe prettig het is om met klei te werken. Daarom vind ik het nu ook zo belangrijk om dit over te kunnen dragen aan mijn cursisten. Naast het aanleren van technieken probeer ik altijd de persoonlijke werkstijl te ontwikkelen. Ik begeleid iedereen individueel. Voor mij is het erg belangrijk dat cursisten hun eigen weg vinden in het werken met klei. Samen met de cursist naar ontstane vormen kijken en overleggen hoe hiermee verder. Sommige cursisten werken liever op een traditionele wijze, andere kiezen voor het experimenteren, altijd zal ik de keuze respecteren en ze hiermee verder helpen.

Werken met klei is voor mij ontspannende spanning, hierin kan ik veel kwijt. Het is een uitdagend materiaal, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Zowel het zelf werken met klei als het lesgeven hierin zijn pure afleiding van het alledaagse, het is een verwerking waarin je je altijd kan blijven ontwikkelen. Maar het belangrijkste, kleien is mooie dingen maken, je een klein beetje kunstenaar voelen en vooral genieten.

Cursussen van Wilma Bevers