Terug

Yuk Kan Yeung

Docente beeldende kunst

Yuk Kan Yeung is geboren in Hong Kong en studeerde af in de beeldende kunsten aan de Chinese Universiteit van Hong Kong in 1981. In 1987 behaalde ze een post universitair diploma in keramiek aan het Goldsmiths’ College, Universiteit van Londen. Sinds 1987 woont en werkt Yuk Kan als keramiste in Nederland.

In de afgelopen jaren heeft ze een bloeiende kunstenaarspraktijk opgebouwd. Ze is vooral bekend met de combinatie van grafiek en schilderen op haar porseleinen objecten. Behalve in Nederland, wordt haar werk regelmatig internationaal tentoongesteld, en het is opgenomen in de collecties van diverse musea, instituten en privéverzamelingen wereldwijd.

Yuk Kan geeft regelmatig workshops en lezingen op diverse podia. Ook in de Nieuwe Veste deelt ze graag haar kennis met je.

‘Ontdekkingsreizen, daar gaat mijn werk over. Ontdekking, en confrontatie met gedachten en gevoelens. Voor mij is de creatie van mijn keramiek als het schrijven van poëzie. Zoals een dichter zijn/haar gevoelens uit met woorden, zo gebruik ik mijn vormen en kleuren.’

Overschrijding van de grens tussen keramiek en schilderen is een uitdaging die Yuk Kan belangrijk vindt in haar werk. Literatuur, poëzie, architectuur en ook haar eigen ervaringen in het leven zijn haar inspiratiebronnen. Ontdekking van het onverwachte is wat haar het meest boeit. Deze fascinatie neemt ze met plezier mee naar de les. Haar uitdaging is, om met haar enthousiasme cursisten te stimuleren, en om aan te voelen wat cursisten nodig hebben om hun creativiteit naar voren te brengen. Behalve dat ze keramiektechniek doceert, moedigt ze de cursisten aan om goed te kijken, en te blijven onderzoeken. Haar levenservaring als wereldburger en haar kennis van zowel oosterse als westerse cultuur geeft haar visie een extra dimensie.

Meer op de Website van Yuk Kan

Cursussen van Yuk Kan Yeung