Terug

De jonge Bredase muziektalenten Christian Diderichsen (13) en Julian Magerramov (16) nemen in december deel aan het Internationaal Pianofestival in de Mexicaanse stad Paplanta. Beiden volgen pianoles bij Nieuwe Veste.

Pianofestival Paplanta

Voor de vierde keer vindt van 7 tot 10 december het tweejaarlijkse Internationaal Pianofestival plaats in Paplanta. Twee jaar geleden namen ook al twee jonge pianisten van Nieuwe Veste deel aan het festival. Organisator en pianist Jésus Lepe Rico was in 2019 te gast bij Nieuwe Veste. Op uitnodiging van Guillermo Quintero verzorgde hij tijdens de docentendag een inspiratielezing. Jésus Lepe Rico gaf de docenten een inkijk in het culturele leven in Paplanta. Begin maart dit jaar bezochten vijf zeer jonge pianisten uit Mexico*) Breda. De warme band met Mexico leidde tot het verzoek aan Nieuwe Veste om ook deze editie leerlingen aan het festival te laten deelnemen.


De middelkleine stad Papantla ligt in de Mexicaanse deelstaat Veracruz. Deze deelstaat is twee en een half keer zo groot als Nederland en staat bekend om zijn productie van vanille. De bevolking is voor 20% Indiaans. Lepe Rico maakt zich sterk om de hoofdzakelijk arme bevolking ook pianolessen te kunnen geven. Samen met andere pianodocenten uit Mexico worden tijdens het pianofestival optredens verzorgd en vinden er masterclasses plaats door de soms zeer jonge, muzikale talenten.

Bredaas talent

Christian Diderichsen en Julian Magerramov maken deel uit van een groep van ongeveer 20 talentvolle jonge musici die bij Nieuwe Veste de zogenaamde talentstroom volgen. Naast het uitvoeren van een bijzonder examenconcert, spelen de muzikale talenten met grote regelmaat op verschillende plaatsen in de stad bij culturele en maatschappelijke activiteiten. Binnen Nieuwe Veste dingen de jonge musici mee naar de jaarlijkse Muziekprijs Jan de Breet. De daarbij te winnen geldprijzen zijn bedoeld voor de verdere ontwikkeling van het muzikaal talent van de Bredase muzikanten.