Terug

Digi-Taalhuis Breda vrijwilligers aan het woord

Wil je Nederlands leren of oefenen met de Nederlandse taal? Wil je leren werken met de computer of tablet? Dan is Digi-Taalhuis Breda dé plek waar je terecht kunt met al je vragen. We hebben op meerdere momenten en locaties een inloopspreekuur. Wij kijken dan samen met je wat je leerwens is en welk aanbod in de stad daar het beste bij past. Naast het inloopspreekuur organiseren we zelf ook taal- en digitale activiteiten en hebben we taalgroepen en digitale cursussen.


We hebben een grote groep vrijwilligers die zich inzet om onze  deelnemers verder te helpen. Hierdoor kunnen ze beter meedoen in de samenleving en voelen ze zich meer betrokken. 


Hieronder een kort interview met twee van onze vrijwilligers: de zussen Jo en Els. Zij begeleiden al jaren taalgroepen in de bibliotheek.


Waarom ben je taalvrijwilliger?

Jo vertelt: “Ik heb 40 jaar in het onderwijs gewerkt, waarvan 14 jaar in Utrecht met anderstalige kinderen. Ik heb daar meegeschreven aan een taalprogramma om Nederlands te leren. Dus het Nederlands leren aan anderstaligen heeft mij altijd getrokken.” Els vervolgt: “Ik ben taalvrijwilliger, omdat ik lesgeven altijd heel leuk heb gevonden. Ik heb 11 jaar voor de klas gestaan in de stad Utrecht. Vanwege mijn slechthorendheid en de toenmalige omstandigheden ben ik ander werk gaan doen. Toen ik op mijn 62e stopte, vond ik dit een mooie kans om in een kleinere groep les te gaan geven.”


Wat brengt het jou om taalvrijwilliger te zijn?

Jo: “Ik ben met 64 jaar met pensioen gegaan. Mijn zoon, die naast zijn baan vrijwilligerswerk deed, inspireerde mij om ook vrijwilligerswerk te gaan doen. Dus ben ik in 2016 samen met mijn zus begonnen als taalvrijwilliger. Het geeft mij veel voldoening als mensen graag naar de lessen komen. Veel cursisten hebben nu zelfs werk. Ik heb veel waardering gekregen van hen en met een paar heb ik nog steeds contact.” Els: “Het brengt mij voldoening en plezier om allerlei mensen met een andere culturele achtergrond te leren kennen. En ik vind het heel leuk om mensen iets te leren.”Werken als vrijwilliger is leuk! Je komt in contact met verschillende mensen en culturen en bent van enorme waarde voor onze deelnemers. Lijkt het je leuk om mensen op weg te helpen met de Nederlandse taal of computer of tablet? Neem contact met ons op via www.digi-taalhuisbreda.nl of bel naar 06 52 81 38 07. 

Ga naar Digi-Taalhuis