Nieuws van Erfgoed Brabant

Het voorjaar van 2024 hangt in de lucht! Hierbij ontvangen jullie het laatste frisse erfgoededucatienieuws.

Museumschatjes: start inschrijving 14 mei om 7 uur
De inschrijving voor Museumschatjes start dit jaar op dinsdag 14 mei om 7 uur, via www.erfgoedbrabantacademie.nl/museumschatjes. Omdat het vorig jaar zo snel vol was, hebben we ervoor gekozen om nu ook een tijdstip te communiceren. Scholen ontvangen hierover in de week na Pasen een brief, maar het zou heel fijn zijn als jullie scholen op deze datum zouden willen attenderen.
Vragen? Mail Tera: terauijtdewilligen@erfgoedbrabant.nl.


Nieuw: gesprekskaarten erfgoed en burgerschap
Samen met partners in het veld (waaronder een heel aantal intermediairs!) heeft het educatieteam van Erfgoed Brabant de Gesprekskaarten 'Erfgoed en Burgerschap, 37 vragen over jezelf en de samenleving' ontwikkeld. De gesprekskaarten nodigen je uit tot een gesprek over erfgoed en burgerschap en zijn bedoeld als handvat voor iedereen die met erfgoed werkt; leerkrachten, docenten, studenten, trainers, erfgoedprofessionals en -vrijwilligers, en intermediairs. De gesprekskaarten zijn te koop via de website en kosten €10,-. 
Vragen? Mail Rolf via rolfvonk@erfgoedbrabant.nl.


Masterclasses erfgoed voor intermediairs
Erfgoed Brabant biedt in 2024 voor (nieuwe) intermediairs weer een ronde ‘Masterclasses erfgoed voor intermediairs’ aan. Wil je weten wat erfgoed en erfgoededucatie inhouden? Vakintegratieve werkwijzen van erfgoed binnen cultuureducatie ervaren? Of wil je meer weten van de ontwikkelingen rondom erfgoedwijsheid? Dan zijn de Masterclasses erfgoed misschien iets voor jou! Beide masterclasses duren één dagdeel en zijn los van elkaar te boeken. Wat kun je verwachten?

Masterclass 1 - Wijzer met Erfgoededucatie

Doelgroep: Intermediairs die weinig ervaring hebben met erfgoed en erfgoededucatie

We verkennen de begrippen erfgoed en erfgoededucatie. Hoe verhoudt erfgoededucatie zich tot cultuureducatie en hoe wordt dat vormgegeven? Vanuit de Cultuurloper en Culturele ladekast onderzoek je de culturele vaardigheden in erfgoedprojecten van Erfgoed Brabant. Vanuit de collectie van het Noordbrabants Museum verkennen we erfgoedwerkvormen die bijdragen aan de vakgebieden geschiedenis, burgerschap en kunstzinnige oriëntatie.

Datum: woensdag 15 mei 2024
Locatie: Erfgoed Brabant en Noordbrabants Museum
Tijd: 09.30 – 12.30 uur

Masterclass 2 - Erfgoedwijsheid

Doelgroep: intermediairs die ervaring hebben met erfgoed en erfgoededucatie

We gaan aan de slag met het begrip ‘Erfgoedwijsheid’. Hoe verhoudt dit begrip zich tot het onderwijscurriculum van de toekomst en welke handvatten kun je inzetten om erfgoedwijzer te worden? Aan de hand van actuele erfgoedkwesties gaan we het begrip erfgoedwijsheid ervaren.

Datum: dinsdag 11 juni 2024
Locatie: Erfgoed Brabant
Tijdsduur: 13.30 – 16.30 uur

De masterclasses worden verzorgd door Rolf Vonk en Imke Donkers. Per masterclass kunnen maximaal 8 deelnemers aansluiten. Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname. Heb je interesse? Meld je dan aan bij rolfvonk@erfgoedbrabant.nl.


Stand van zaken Overgisteren
We zijn bezig met de vernieuwing van het kleuterproject Overgisteren. Na de gesprekken met de musea zijn we nu in de afrondende fase van de gesprekken met het onderwijs. Voorlopige conclusie: het blijft een waardevol project maar het verdient zeker wel een verfrissing. Daar gaan we mee aan de slag.
Vragen? Stuur een mail naar Tera: terauijtdewilligen@erfgoedbrabant.nl.


Vacature
Rolf en Tera zijn op zoek naar een nieuw teamlid! We hebben ondersteuning nodig bij de uitvoering van ons werk en zijn daarom op zoek naar een junior projectmedewerker (drie dagen in de week, tijdelijk voor twee jaar).
Ken je iemand? Stuur dan de vacature door.
Vragen? Stuur een mail naar Tera via terauijtdewilligen@erfgoedbrabant.nl.


Zonnige groet van Rolf, Imke en Tera.

 


Erfgoed Brabant Academie