Terug

Senna wint de Bredase Voorleesfinale

Senna Maas van basisschool  De Wegwijzer uit Teteringen heeft de  Bredase voorleeswedstrijd 2024 gewonnen.

Deze wedstrijd vond op 31 januari jl. plaats in de concertzaal van Nieuwe Veste. Het was een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. Senna zal Breda gaan vertegenwoordigen in de regionale ronde in Goirle. Wellicht wordt zij uiteindelijk wel De Nationale Voorleeskampioen van 2024! 


De zes finale kandidaten werden aangemoedigd door hun klasgenoten en familie. Om de beurt werden zij door presentator Jan Verbart op het podium geroepen en konden zij zichzelf voorstellen aan het publiek. Na een korte inleiding las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. In de pauze trok de jury zich terug voor beraad. Ondertussen kon het publiek in de foyer even ontspannen onder het genot van een lekker kopje koffie of thee. Voor de jeugd was er limonade. 


De juryleden Hugo Joustra, Gorri Weemaes en Marielle Heesters, letten o.a. op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na het juryberaad kon iedereen weer plaatsnemen in de zaal. De juryvoorzitter Hugo Joustra begon met de mededeling dat de juryleden van alle kandidaten genoten hadden. Om de spanning er nog wat in te houden werd eerst bekend gemaakt wie de derde plaats gehaald had. Daarna de nummer twee en tenslotte werd verteld wie de kampioen geworden is. Alle winnaars kregen een motivatie van het jurybesluit.


Senna Maas las een fragment voor uit het boek 'De zoete tovenaars en het magische verbond / Tanja Voosen'. De jury vond dat Senna o.a. gezorgd had voor een goede inleiding en fragmentkeuze. Daarnaast zorgde ze voor een juiste spanningsboog en tempowisseling . Ze las rustig voor en zodoende kwam het fragment ook goed over bij het publiek. Senna Maas zal één van de deelnemers zijn aan de regionale ronde op zaterdag 2 maart 2024 welke gehouden zal worden in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle.


De Nationale Voorleeswedstrijd 

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.