Nieuwe Veste

Fotografie en Digitale Media

Fotografie: van druk op de knop naar controle over je beeld
Iedereen fotografeert. Een druk op de knop, heel eenvoudig. Maar hoe maak je een echt goede foto? Fotografie is meer dan techniek, het is ook kijken en zien. En creativiteit.Fotografie is een krachtig medium dat de wereld beïnvloedt, bijvoorbeeld in nieuws en reclame. Bij Nieuwe Veste leer je hoe fotografische beeldtaal werkt, op verschillende niveaus en voor verschillende doelen. Belangrijk zijn ook de werkbesprekingen. Hierbij leer je niet alleen van de docent, maar ook van je medecursisten.

Je kunt ook meteen starten met het eerste jaar van het driejarige fotografie programma. Elk cursusjaar bestaat uit 26 lessen, een werkdag en een excursie. Het laatste jaar sluiten we af met een grote expositie op een prominente plek in Breda. We bieden ook (thema gerichte) specials aan, zoals Verrassende fotoworkshops, Lightroom & Photoshop Elements en Alternatieve fotografische druktechnieken, interessant voor zowel beginners als gevorderden. De projectgroepen fotografie zijn er voor gevorderde fotografen.

Bekijk het cursusaanbod Fotografie

Digitale Media: van (beeld) consument naar producent
iPads, twitteren, filmpjes op Youtube zetten, 3D printen. Leren omgaan met digitale media wordt steeds belangrijker. Ben jij mediawijs? Als je beeldtaal snapt en creatieve media producten kan maken, heb je een streepje voor. 

Voor iedereen een cursus
Kinderen leren in de cursus Computerkunst & games maken hoe zij met de computer je eigen media maken. Voor jongeren zijn er naast de succesvolle cursus Games maken twee nieuwe cursussen: Do It Yourself@Makersbase en Vlog&Video
Voor volwassenen bieden we cursussen digitale media, zoals Proeven van Fotografie en Lightroom & Photoshop Elements.

Makerbase
Naast cursussen kun je ook zelf aan de slag met nieuwe media en technologie, in onze nieuwe makerplaats. Iedereen is welkom, van voorlopers tot digibeten! Onder begeleiding van onze makerscoaches leer je technieken zoals 3D printen, lasersnijden, animatie, programmeren en meer. Zie voor het workshopaanbod www.makerbase.nl.

Alle cursussen worden aangeboden op instapniveau zodat iedereen kan meedoen. Dus ook als je nog geen ervaring hebt met digitale media of creatieve processen ben je van harte welkom! Het is alleen vereist dat je kunt omgaan met de computer. We gebruiken laagdrempelige programma’s die vaak standaard op computers zijn geïnstalleerd en gratis ‘open source’-alternatieven. We werken in kleine groepen zodat de docent veel aandacht voor je heeft.

Bij Nieuwe Veste leer je niet alleen de benodigde computervaardigheden, maar ga je meteen aan de slag. Een goed idee is minstens zo belangrijk als de techniek. Je leert de benodigde vaardigheden en kunt media op een creatieve manier gebruiken. Door verschillende cursussen achter elkaar te volgen, bepaal je zelf jouw leertraject.

Bekijk het cursusaanbod digitale media.

Samen creëren en realiseren
Alle docenten die bij Nieuwe Veste werken, zijn professionele kunstenaars en hebben hun eigen specifieke kwaliteiten. Zij leren je precies de benodigde vaardigheden én stimuleren je om een beeldtaal te ontwikkelen. Er is veel aandacht voor het maakproces, maar je bespreekt ook het werk van bekende kunstenaars en van medecursisten. Het ontmoeten van andere deelnemers is dus niet alleen plezierig, maar ook inspirerend! Bij een aantal cursussen behoort bovendien een excursie of werkdag tot het programma.

En wil je jouw werk echt tot leven laten komen en delen met anderen? Nieuwe Veste organiseert regelmatig tentoonstellingen, zowel in ons pand als daarbuiten. Een mooi voorbeeld is de steeds groter wordende expositie van cursistenwerk naar aanleiding van het jaarthema in de laatste maand van het cursusjaar.