Terug

KELVIN GROUT EERSTE ARTIST IN RESIDENCE BIJ NIEUWE VESTE

Nieuwe Veste wil Bredanaars graag inspireren en de mogelijkheid bieden om kennis te maken met en deel te nemen aan verschillende kanten van taal, creativiteit en kunst. Een van de mogelijkheden is het bieden van een plekje aan een ‘Artist in Residence’.

Een Artist in Residence krijgt een tijdelijke werkplek om, los van zijn of haar normale (werk)omgeving, creatief aan de slag te gaan. Nieuwe Veste biedt deze mogelijkheid voor een periode van twee jaar. In deze periode kan de Artist in Residence bij Nieuwe Veste terecht voor bijvoorbeeld het maken van kunst, het creëren van muziek en repetities.

 

Verbinding met de stad en onze organisatie

Belangrijk voor Nieuwe Veste is dat de Artist in Residence verbinding maakt met de stad Breda en onze organisatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het geven van workshops en masterclasses, het doen van artistiek onderzoek, het organiseren van exposities, uitvoeringen en andere evenementen om het creatieve proces te delen met bezoekers en zo tot inspirerende ontmoetingen en gesprekken met Bredanaars te komen.  

 

Kijk op het creatieve proces

Op deze manier wil Nieuwe Veste tot meer creativiteit en meer samenwerking te komen. De Artist in Residence krijgt een plek om zich meer te verdiepen in zijn of haar vakgebied, zoals het ontdekken van andere muziekstijlen, nieuwe technieken en onverwachte samenwerkingen. De Artist in Residence geeft zo zichzelf, de organisatie en andere geïnteresseerden een nieuwe kijk op het creatieve proces en unieke inzichten.


Taal, creativiteit en kunst voor iedereen

Nieuwe Veste zet zich in voor taal, creativiteit en kunst voor iedereen. We willen iedereen in Breda de mogelijkheid bieden hiermee in aanraking te komen. Op deze manier zetten we kunst in om Bredanaars bij elkaar te brengen en hun blik op de wereld te verbreden, om deel te kunnen nemen aan de maatschappij en om hun creativiteit verder te ontwikkelen. Nieuwe Veste wil de relatie leggen tussen culturele aanbieders, organisaties op het gebied van onderwijs, welzijn, zorg & gezondheid en de inwoners van de stad. De invulling van de rol Artist in Residence draagt hier aan bij.

 

Kelvin Grout eerste Artist in Residence

Voor de eervolle rol als eerste Artist in Residence bij Nieuwe Veste hebben we Kelvin Grout gevraagd. Met zijn jarenlange ervaring binnen de muziekwereld gaat hij aan de slag om Bredanaars nog sterker te verbinden met taal, creativiteit en kunst. Want cultuur maakt het leven zoveel mooier.

 

Culturele verbinder

Een Artist in Residence heeft zijn of haar sporen verdiend binnen muziek, theater, dans, beeldende kunst, schrijven en/of andere kunstdisciplines. Hij of zij draagt cultuur en Nieuwe Veste een warm hart toe en wil zijn of haar ervaring delen met cultureel Breda.

Wanneer iemand een culturele verbinder is binnen Breda kan hij of zij in aanmerking komt voor deze eervolle rol.


OVER KELVIN GROUT

De in Engeland geboren pianist Kelvin Grout begon met pianolessen toen hij drie jaar oud was. Op zesjarige leeftijd won hij zijn eerste piano-competitie. Grout studeerde pianobegeleiding aan de Guildhall School of Music and Drama, waarna hij een internationale carrière als liedbegeleider had bij ’s werelds grootste liedzangers. Hij vestigde zich vervolgens in Nederland waar hij lesgaf aan het Rotterdams Conservatorium. Hij gaf ook gastlessen en masterclasses in binnen- en buitenland en gaf les aan de Boston University.

 

Brits piano-erfgoed onder de aandacht

Naast het begeleiden is Kelvin Grout ook teruggekeerd naar zijn eerste grote liefde: het solopodium. Hij wil bijzonder en onbekend Brits piano-erfgoed onder de aandacht brengen door middel van cd-opnames en recitals. Dit heeft geleid tot de oprichting van de British Piano Music Society en het uitbrengen van diverse cd’s.

 

Enthousiast aan de slag

Kelvin Grout woont inmiddels al zo’n dertig jaar in Breda, heeft in onze stad al veel mooie dingen kunnen doen en kent Nieuwe Veste goed. Na zijn internationale carrière, het lesgeven en de grote variatie aan projecten die hij heeft gedaan, is hij enthousiast om als eerste Artist in Residence bij Nieuwe Veste aan de slag te gaan.

 

INTERVIEW MET KELVIN GROUT

Waarom ben jij (gevraagd als) Artist in Residence van Nieuwe Veste?

Jaren geleden heb ik mij met mijn gezin in Breda gevestigd. Gedurende mijn concertreizen en internationale carrière heb ik een veilig thuis gevonden in deze stad en ben ik altijd welkom bij Nieuwe Veste. Ik voel een warme band met Nieuwe Veste en ik vind de ontwikkeling die de plek zelf heeft doorgemaakt de afgelopen jaren echt geweldig. Ik breng mijn jarenlange ervaring als uitvoerend musicus en docent mee en wil die graag delen met anderen. Ik heb een groot professioneel netwerk en hou ervan mensen en artistieke culturen met elkaar in contact te brengen.

Naast pianist, ben ik een enthousiast lezer, (amateur)fotograaf en schilder ik graag.

 

Wat gaat Breda merken van het feit dat jij Artist in Residence bent en wat ga je doen?

De piano is dan wel mijn medium, maar alle kunstvormen en persoonlijke expressie door middel van kunstbeoefening vind ik belangrijk. Daarom hoop ik mijn schouders te kunnen zetten onder ontmoetingen tussen leerlingen, bezoekers en collega’s van Nieuwe Veste met nieuwe mensen en collega-aanbieders in de stad. Dit kan in de vorm van multimedia en multidisciplinaire events, workshops en mini symposia en door het coachen van jonge musici en daarnaast wil ik ook de oudere muzikant niet vergeten.

 

Wat wil jij bereiken als Artist in Residence?

Ik wil graag datgene wat ik in mijn lange carrière heb geleerd en ervaren doorgeven aan nieuwe generaties en mensen, ongeacht leeftijd of achtergrond, inspireren met al die prachtige composities. Uiteindelijk hoop ik een klein stuk van deze wereld een beetje mooier en vriendelijker te maken met behulp van kunst.

Nieuwe Veste kan die plek zijn waar die gelijkwaardige ontmoeting plaatsvindt en de magie van de verbeelding en klank mensen uit de stad met elkaar verbindt.