Terug

Living Library

Een paar keer per jaar is Living Library in Nieuwe Veste. In deze ‘levende bibliotheek’ worden mooie gesprekken gevoerd. Mensen met een bijzonder verhaal gaan in gesprek met bezoekers.

Ilona Ananya doet al mee voor de zesde keer. “Ik ga in gesprek over mijn trans-zijn”, vertelt ze. 

Ilona valt op, en ze weet dat dat vragen oproept. “Ik ga met mensen in gesprek over mijn trans-zijn. Je mag me alles vragen, als het maar met respect is.” Ilona doet graag mee aan Living Library, omdat je er meer leert over mensen die anders zijn. “Het is niet altijd makkelijk om die mensen vragen te stellen”, weet ze. “Hier kan dat wel.” 


Rolmodel 

De mensen die hun verhaal delen zijn heel verschillend. “Naast mij als transpersoon kan het iemand zijn die hele­maal getatoeëerd is. Er zijn drag queens, en mensen met autisme. Allemaal met een eigen verhaal.” Zelf wil Ilona zorgen voor meer begrip voor mensen in transitie. In transitie gaan betekent dat je van geslacht verandert. Wat voor soort mensen komen af op Living Library? Volgens Ilona is dat heel verschillend. “Van jongeren tot artsen en maatschappelijk werkers. Die kunnen mijn ervaring gebruiken als ze anderen begeleiden.” Ze wil graag een rolmodel zijn. Zeker voor mensen van haar leeftijd. “Ik ben 62, en ging pas 5 jaar geleden in transitie. Zo laat ik anderen zien dat het nooit te laat is.” 


Van elkaar leren 

Living Library bestaat uit een-op-een-gesprekken. Die duren twintig minuten, en kunnen verlengd worden. “Ik vind het altijd spannend, maar wel leuk spannend”, zegt Ilona. Je kunt zo binnenlopen, zonder je aan te melden. Op de middag zelf laat je weten met wie je wilt praten. “Ik zit steeds vol. Blijkbaar willen veel mensen mijn verhaal horen.” Je leert altijd van zulke gesprekken, vertelt ze. “Ik vraag ook altijd: ‘wat heeft het gesprek jóu opgeleverd?’ En: ‘wat heeft het met je gedaan?’ Dat helpt mij ook weer verder.”